5 höjdare – sommarläsning

Varifrån kommer tanken att man ska hinna läsa så himla många böcker under sommaren? Dygnet har ju inte fler timmar och det tar tid att ha semester också. Det kan ju även hända att andra vill umgås med en, så att man inte hinner ägna hängmattan all den tid man önskat. För att inte tala om vädret…

Jag är väl inte ensam om att hamstra hem extra många och långa böcker under semestern. I flera år nu har jag tänkt att jag ska ta mig tid och läsa tegelstenen Blonde av Joyce Carol Oates och En ömtålig balans av Rohinton Mistry… men tror ni att det blir av? Nästa sommar kanske…

Några sommarböcker har jag i alla fall läst under mina 43 jordsnurr och flera förknippar jag med ett visst resemål och en speciell semester. Till exempel läste jag och alla mina fem kompisar den nyutkomna Gömda av Liza Marklund under en semestervecka i Algarve, Portugal. Med sand mellan sidorna plöjde vi den en efter en.

En annan bok som jag kopplar ihop med semester är Kärlek i kolerans tid av Gabriel Marcia Marquez. Den boken läste jag under en båtluff i grekiska övärlden i ungdomens dagar och jag var helt tagen av den. Jag tror även att mina vänner läste den. Det gällde ju att spara bagageutrymme. En av mina vänner ville ha så lite som möjligt att bära på så hon rev ut varje sida i boken som hon hade läst!! Gjorde ont i hela mig! Får man göra så?!

Ännu en bok jag minns, inte själva innehållet, men situationen när jag läste den är En ovanligt torr sommar av Peter Robinson. Jag läste den när vi var i Kina under vår adoptionsresa. Dottern, som var 1 år då, kunde omöjligt sova. Jag bar omkring henne i bärselet fram och tillbaka i hotellkorridoren halva nätterna. Ibland försökte jag lägga mig ner med henne på magen, men då vaknade hon. Jag gick, stod och lutade mig mot väggar medan jag  läste för att få kvällar och nätter att gå.

Vilken bok förknippar du med sommaren eller semestern?

 

6 responses to 5 höjdare – sommarläsning

 1. Utvandrarserien + besök i Duvemåla!
  Buddenbrocks
  Kristin Lavransdotter
  Anna Karenina

 2. Åh, jag tycker att sommaren bäst ägnas åt kravlös spontanläsning av böcker man stöter på hemma eller borta på semester. Läsningen behöver inte alls vara lätt som sommarmoln, men valet ska vara fritt och okomplicerat. : )

 3. På sommaren jag gärna klassiker. Biblioteken brukar ju ha sommarlån, man behöver inte känna sig stressad att hinna läsa klart. En bi hög grad förknippar med sommaren är Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Handlingen äger ju rum på sommaren, det är en ovanligt varm sommar dessutom. Bara i slutkapitlet är det höst, både i metereologiskt avseende och i doktorns sinne.
  Sommartid sitter jag gärna på balkongen med en god bok.
  Med Vänlig Hälsning
  Husse

 4. ”En bok, som jag i hög grad förknippar med sommaren;;;” ska det vara, förstås.

 5. Visst Lena! Tegelstenar passar sommaren…om man har lång semester :-) Flera av dem som du tipsar om har jag tänkt läsa. Utvandrarserien tror jag att jag plöjde igenom en sommar för länge sedan.

  Wilgot: Kravlös spontanläsning är oftast den jag ramlar in på fastän jag haft en annan plan från början :-)

  Sommarlån är mysigt och vissa bibliotek brukar plocka ihop serier och buntar ihop dem med gummisnodd och lägger på ett bord, så man bara kan greppa hela serien. Där sa jag något…borde kanske duka ett bord uppe i biblioteket idag. Titta vad bra tankarna funkar när man diskuterar med andra!

 6. Wilgot! Hoppas att du har det skönt på balkonen!

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.