Profilbild
24 februari, 2014

Veckans cirkel #2: Illusionisterna

“OM någon har nämnt en bok vid tidigare tillfälle får man inte välja den boken.”

 Vi är glada att få presentera en ny Veckans cirkel: Illusionisterna. I serien Veckans cirkel möter du cirklar med olika smaker och inriktningar, får svar på sådant som vad olika bokcirklar äter och vilka böcker som väcker starkast känslor. Trevlig läsning! 

illusionisterna_rekt

Namn: Illusionisterna

Med: Andreas Unge, Christian Unge, Fredrik Henriksson, Jonathan Metzger, Gustaf Bonde, Daniel Hager, Fredrik Henriksson och Samuel Titelman

Cirkelns historia: Vi startade 2001, första träffen på restaurang Rött, Rörstrandsgatan. Idén var att träffas några kompisar och snacka om en bok, på en restaurang. Första åren varvade vi film med böcker.Varannan gång sågs vi och tittade på en film tillsammans som vi sedan analyserade över mat/dryck. Varannan gång träffades vi på en restaurang med bok i handen. Senaste tio åren har det blivit uteslutande böcker. Några medlemmar har kommit och gått men kärntruppen har varit med från början.

Var vi träffas/ Vi äter och dricker/ Hur vi väljer böcker: Vi har ett ganska strikt regelverk:-). En person väljer bok, köper till alla andra och sms-ar dagen innan avsatt datum adress och tid för nästa träff. Aldrig namn på restaurangen. Tanken är att bok/mat ska höra ihop. Ibland blir det klockrent, typ amerikansk mat + Jonathan Franzen. Andra gånger är kopplingen mer diffus (som senast: Donna Tartt på Lilla Persien). Vi träffas, äter, dricker och avhandlar boken från förra gången. Sen, under stor spänning, tar den som valt restaurang fram boken till nästa omgång.  Vi ses ungefär varannan månad, ibland oftare. Målsättningen är att välja en superbra bok, gärna nästa nobelpristagare, som ingen har läst och att alla säger ”wow, det här blir grymt”.
Detalj: OM någon har nämnt en bok vid tidigare tillfälle får man inte välja den boken.

collage_illusionisterna

Bok vi aldrig skulle läst utan bokcirkeln: Det är lite poängen med hela bokklubben. De flesta böcker som väljs är just böcker som man själv inte skulle ha köpt. Med några få, klassiska, undantag.

 Bok som väckt starkast känslor: Enkelt: Sofie Oksanen Utrensning. Två av medlemmarna höll på att slå ihjäl varandra. Verbalt.

 Bok vi inte läste ut: Doktor Faustus, Thomas Mann. Tog flera månader att starta upp bokklubben efter den smällen.

Tjockaste: Middlesex (Jeffrey Eugenides), Freedom (Jonathan Franzen).

 Bästa: Middlesex, Illusionisten (John Fowles), Vägen (Cormac McCarthy).

 Bok som det uppstått mest oenighet kring: Drottningens Juvelsmycke (Almqvist).

 Senaste bok vi läste: Komma och gå av Taiye Selasi.

Stort tack till Illusionisterna! Vill du att din cirkel ska bli nästa Veckans cirkel? Skicka ett mejl till info@bokcirklar.se!

Läs också Veckans cirkel #1.

 

 

7 responses to Veckans cirkel #2: Illusionisterna

  1. Det sägs att män helst läser män. Hur ser era val ut under årens lopp?

  2. Ah, så spännande att läsa om olika cirklar! Tillsammans med gästbloggarna den största behållningen av bokcirklar.se just nu, för min egen del.

    Illusionisternas upplägg påminner lite om en bokklubb med tanke på att man “får” en bok varje gång. Det måste väl dock innebära vissa begränsningar för vilka böcker man väljer, de måste helt enkelt finnas ute i handeln? Det lär vara ett drygt arbete att hitta tillräckligt antal exemplar av samma titel på antikvariat. Jag tilltalas av överraskningsmomentet med bokval och restaurangval, det gör att det ständigt finns ett spänningsmoment och cirkeln riskerar inte att bli förutsägbar och sömnig. Antagligen ett vinnande koncept i längden. Härligt med denna inspiration!! Och att ni även vågar ge er på tyngre verk, det är imponerande (men skönt att ni är ärliga med konsekvenserna!).

  3. @Wilgot det var länge sedan! :-) Tack för responsen, roligt att du uppskattar inslagen om olika bokcirklar! Håller med om att cirkeln Illusionisterna har ett spännande koncept, själv skulle jag nog vara lite oroligt inför varje ny träff och bok, men roligt med överraskningsmomenten…

  4. Krister: Jo det stämmer, vi har generellt valt män. Av någon anledning har det blivit manliga, medelålders, amerikanska, manliga författare i stor utsträckning (typ J Franzen). Lite synd, kan man tycka på ett sätt. Samtidigt har alla haft frihet att välja bok själva.

  5. Wilgot: Kul att du gillar konceptet. Överraskningsmomenten är kul. Alltid lika spännande att se vilken bok som valts. Och det känns som om i 4 av 5 fall blir de flesta glatt överraskade.

  6. Men en praktisk detalj: har ni nån typ av budget eller maxpris för böckerna? Kör ni alltid på inbundna eller varvar ni med pocketböcker? Väljer man själv? Jag tänker att det är ok att köpa 300-kronorsböcker om man vet att man får igen det, men inte lika kul om man bara får en pocket tillbaka. Eller hur tänker ni?

  7. Wilgot; Intressant fråga. Ingen budget. Varierar totalt. Från billigaste pocket till inbundna nyutgåvor på engelska. Ibland extra kul när någon gått till flera antikvariat och köpt samma bok i olika versioner. Så, det är klart, vissa går mest på pris:).

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.