Profilbild
22 april, 2014

Jag tror på mångfald, även när det gäller litteratur.

vardshuset_boonsborotrilogi_del_1-roberts_nora-22575872-4038369849-frnt lilla-himlafagel

När det gäller litteratur brukar jag beskriva mig själv som allätare vilket, när jag tänker efter, är en sanning med modifikation. Jag älskade Sagan om ringen men annars läser jag inte fantasy. Jag försökte mig på Harry Potter men tog mig aldrig igenom första boken. Hungerspelen tyckte jag var spännande men jag blev inte sugen på att läsa de två följande böckerna. Deckare och spänningslitteratur läser jag ibland men annars är det ingen genre som lockar mig. Helst läser jag dramatiska berättelser. Relationer. Livsöden. Främmande kulturer. Och det är väl så det är, vi har vår personliga smak – som kan växla beroende på vilken fas i livet vi befinner oss i – och jag försöker att inte dela upp skönlitteraturen i fin och ful, även om det ibland är väldigt lätt att hamna i den fällan.

Just nu läser jag två böcker parallellt: en roman av Joyce Carol Oates och en av Nora Roberts. Den första läser jag för att jag vill ha tuggmotstånd, den andra för att jag inte vill ha det och för att jag dessutom fascineras av en författare som sålt 800 miljoner böcker world wide. Det är ganska många det. Vad är hemligheten?

JCO ställer krav på mig som läsare, NR gör det inte. Sitter man i en fullproppad tunnelbanevagn, på väg till och från jobbet, kan det vara skönt med något lättsmält. Men skulle jag hålla mig till endast den dieten skulle jag förmodligen dö av näringsbrist till slut.

På precis samma sätt gjorde jag som ung – blandade klassiker och vuxenlitteratur med ungdoms- och äventyrsböcker. Vissa kvällar tillbringades med Barbara Cartland, andra med Steinbeck (har ni läst Öster om Eden? Om inte – gör det!). Klassikerna är det som etsat fast sig i minnet men jag hade ändå inte velat vara utan de enklare läsupplevelserna. Mångfald – det tror jag på. Och att låta folk läsa de böcker de vill läsa, utan att döma eller nedvärdera. För vem är väl jag att säga till någon som älskar Nora Roberts, läser allt hon skriver och blir lycklig av det att hen har fel? Däremot kanske jag passar på att tipsa om andra författare – också.

4 responses to Jag tror på mångfald, även när det gäller litteratur.

  1. Jag tror också på mångfald! Och att läsglädje föder läsglädje. Nu råkar jag även vara ett Nora Roberts-fan och överdriver inte om jag säger att jag har läst ett 100-tal av hennes böcker. Just Värdshuset hör inte till en av hennes bättre, tyvärr, men jag har många andra favoriter!

    • Wow, Iza, vad roligt att höra! Tipsa gärna om en bra Nora Roberts för jag har dålig koll på hennes utgivning, har nog bara läst 4-5 böcker av henne. ”Läsglädje föder läsglädje” – ett så himla bra uttryck.

      • Tipsa om böcker är det roligaste jag vet så det gör jag gärna! Jag gillar främst hennes trilogier/serier och en som är riktigt söt är Bröllopssviten (Som en drömbild, Doft av rosor, Ögonblick att minnas, Den lyckligaste dagen). Har man inget emot övernaturliga inslag är Nyckeln till ljuset, Nyckeln till sanningen och Nyckel till mod riktigt bra. Gillar man trädgård så finns Blå dahlia, Svart ros och Röd lilja. Är man mer inne på spänning så skriver hon lite längre fristående böcker, tex Dödligt villospår eller Vittne till mord. Den sistnämnda har jag inte läst än, men den ligger i min hög :)

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.