Profilbild
30 april, 2014

Utrensningen

När vi för snart fyra år sedan flyttade från en femrummare till en trea blev vi tvungna att rensa en hel del. Vi började med garderoberna, fortsatte med köksskåpen, skohyllorna och hamnade så småningom nere i källarförrådet. Jag minns inte hur många billaster vi körde iväg till Myrorna och återvinningsstationen.

Till slut gick det inte att undvika den svåraste utrensningen av dem alla – bokhyllorna. Ett antal barnböcker försvann, romaner och fackböcker likaså och jag får fortfarande en klump i magen när jag tänker på det, trots att Myrorna lovade att min bokhyllestömning skulle göra många glada.

Fyra år har snart gått och nu står böckerna i dubbla led. Än en gång. Det är alltså dags för en ny utrensning och klumpen i magen har börjat växa sig stor igen. Vilken bok ska röstas ut, vilken ska få vara kvar? Kommer jag att läsa om några av romanerna, vilka av dem som jag aldrig tog mig igenom ska få en ny chans? Senare, när tiden är mogen och lusten infunnit sig. Så många frågor, så få svar och medan jag står och velar pumpas det ut nya titlar.

Jag hatar verkligen att behöva göra mig av med böcker, har alltid gjort. Det bästa vore om jag gick över till att enbart läsa e-böcker istället. De tar inte plats och de skapar inga känslomässiga band. En e-bok är enbart en berättelse, vilket i och för sig inte är det sämsta. Men en pappersbok är ett levande väsen, en vän. Åtminstone för mig. En regnig sommardag ska jag börja utrensningen. Eller till hösten kanske. Allra senast nästa vinter.

5 responses to Utrensningen

  1. Att rensa ut böcker ÄR det svåraste som finns. Är urusel på det! Men att handla böcker är jag en fena på! Det damp ner 4 böcker i brevlådan igår, och idag besökte jag en bokaffär… lyckades dock med nöd och näppe lämna butiken tomhänt. Satsa på utrensning i vinter, tycker jag:) Och när du väl står där och rensar och begrundar på alla pärlor så kan du tipsa mig om titlar. Jag älskar att få boktips och kanske kan det bli en terapeutisk taktik. Lämna böcker till välgörenhet och samtidigt sprida kunskap om stora och små mästerverk, för att skapa fler läsupplevelser hos andra! :)

  2. Vi kanske skulle köra ”en in, en ut” metoden istället för ”en ut, tre in”? Kul idé detta med att göra en lista på allt som åker ut och erbjuda böckerna till vänner och bekanta! Men välgörenhet – absolut. Om de inte redan drunknar i böcker de också.

  3. Iza said on 1 maj, 2014

    Det bästa med e-böcker är man inte behöver rensa sina bokhyllor, de blir aldrig kantstötta, sönderbläddrade eller fula i ryggen. Jag vet att många älskar sina pappersböcker, vill ta i dem och lukta på dem osv, men för min del är jag lika lycklig när jag sitter och scrollar i min e-hylla och tittar på alla fina omslag :)

  4. Iza, jag inser att även jag måste snart den vägen vandra. :)

  5. Haha, bra metod det där en in en ut, kommer misslyckas kolossalt! :) E-böcker har många fördelar. Men för mig är att läsa på skärm förknippat med faktatexter. Läser så mycket forskning i digital form så när jag väl ska läsa något annat då vill jag hålla i boken, känna dess tyngd, kunna bläddra fram och tillbaka och dra med fingrarna längs bokens långsida så det bildas en vind…

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.