Profilbild
3 maj, 2014

När böcker blir till film

Filmatisering av böcker är en knepig historia, tycker jag. Att läsa en roman där författaren lyckats med gestaltningen och miljöbeskrivningarna innebär att jag skapar min egen film samtidigt som jag läser. Det kan därför bli helt fel när jag sedan ser romanen filmatiserad på riktigt. Och då tänker jag inte bara på att det mesta i boken inte får plats på den vita duken utan på att manusförfattaren och regissören återskapat bilder som inte alls stämmer med mina egna. Det är lättare med en teve-serie, där finns åtminstone utrymme att breda ut sig. Som med Viveka Lärns böcker om Saltön.

Captain_Corelli's_Mandolin_1994_book_coverJag har lättare att komma på totalt misslyckade filmatiseringar än tvärtom, till exempel Kapten Corellis mandolin av Louis de Bernières, en gripande och mångbottnad roman om krigets grymheter och meningslöshet men även om kärlek, vänskap och sorg. Jag blev helt trollbunden och beordrade folk att läsa den. Sedan gick jag och såg filmen. Herregud. Att kalla den för kalkon är alltför snällt i sammanhanget. Och jag tänker på alla som inte läst boken och som – efter att ha sett filmen – aldrig kommer att göra det heller, och som därför kommer att gå miste om en fantastisk läsupplevelse. Sicket slöseri …

Igelkottens elegans av Muriel Barbery är en annan bok jag gillade väldans mycket.  Den filmen har jag också sett och även om den inte går att jämföra med boken så lyckades den trots allt stå på egna ben och förmedla lite av tonen i den.

Sedan finns exempel på filmatiseringar som faktiskt är bättre än boken. Bridget Jones dagbok (den första filmen) är en sådan. Visst var boken underhållande men jag tycker att filmen är det än mer. Harry Potter blev aldrig my cup of tea men jag tyckte om filmerna.

Har ni egna exempel på, som ni tycker, lyckade och misslyckade filmatiseringar av romaner?

5 responses to När böcker blir till film

  1. Det första jag kom att tänka på är Niceville. Så filmen först och läste sedan boken och tycker att de speglar varandra, både är bra och ger samma känsla och upplevelse. Sen tänkte jag på Les Miserables. Har läst boken säkert 5 gånger under min uppväxt, och älskar den!!! Där tycker jag den äldsta av filmerna håller liksom den nyaste! Väldigt sevärda. Men vad gäller Les Miserables så har jag sett fantastiska scenuppsättningar som fördjupar känslan i boken på ett magiskt sätt. Just nu är mitt dilemma Boktjuven. Älskar boken och drar mig lite från att se filmen i och med det. Även om jag tror filmen håller.

  2. Niceville har jag läst men jag bestämde mig faktiskt för att inte se filmen, just för att jag befarade att den skulle göra mig besviken. Les Misérables har jag också läst ett antal gånger men nog aldrig sett som film. Musikalen däremot. Boktjuven som bok älskade jag och därför har jag bestämt mig för att strunta i filmen …

  3. Igelkottens elegans. Gillar filmen men bokens starka innehåll å karaktärer saknas.
    Snabba cash. Vilka böcker!! Filmerna återspeglar knappt nåt tycker jag.

  4. Tidresenären hustru (Audrey Niffenegger) är en av mina favoritböcker, både på engelska och svenska. Den skruvar till det här med begreppet tid men är så plågsamt vacker i sina vändingar och sin kärlekshistoria och även om filmen kanske inte var en kalkon, var den inte jämförbar med boks djup och nyansering. Synd, men boken står sig fortfarande.

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.