Profilbild
10 november, 2014

Eklektisk läsdagbok

Som småbarnsförälder kan det ibland vara svårt att hinna med romanläsning. Helgen har därför erbjudit lyssning av Hägring 38 – Kjell Westös mångprisade bok, inläst av Stina Ekblad. En tät berättelse från Helsingfors 1938, med tillbakablickar via de fint framdiktade persongalleriet. Jag tycker att det kan fungera att läslyssna på viss typ av litteratur, helst berättelsebaserad, i kombination med monotona hushållsgöromål, men helst under promenader. I övrigt har utövats flerfaldig omläsning av den uppskattade bilderboken När alla sover, och Tsatsiki och morsan – rekommenderad kapitelbok för 6-åringar +. Unnade mig också en timme med Lotta Lotass mäktiga skapelseprosapoem Örnen. Så många vackra gamla ord, en hyllning till mänskligheten – men också en sågning av densamma? Berörande läsning – eller snarare glidflykt från ensartade perspektiv. Till den örnblicken återvänder man gärna.

4 responses to Eklektisk läsdagbok

  1. Stor igenkänning när du beskriver ditt läsande. Jag har själv småbarn, jobbar med skönlitteratur och vill också hinna läsa något eget. Så lite fragmenterat blir det nog ibland. Jag hade också en promenadstund med Hägring 38 i Stina Ekblads inläsning. Fin, men jag tycker att hon läser något för långsamt. Men helgens största läsupplevelse var Diamanttorget av Mercé Rodoreda. Det är ny favoritbok, en sådan jag kommer att svara om någon frågar efter det bästa jag läst. Måste fundera på om det är något i tiden just nu som gör att jag blir så berörd eller om det kommer att bestå.

    • Annika, jag håller med om att hon kunde ha läst en smula snabbare (eller är det bara vi effektivitetsivrande småbarnsuppassare som tycker det). Annars mycket inlevelsefull men inte överdramatiserande inläsning, inte sant? Tack för tipset om att den fanns på sr.se. Jag glömde nämligen boken på skrivbordet i fredags, och det här med läslyssning är inte så dumt ibland. Kul att höra att du gillar Diamanttorget. Jag har inte läst den, men en “Remarque på hemmafronten”, i Barcelona på 30-talet låter intressant, i kombination med ditt betyg ovan. Vi har två tidigare böcker i svensk översättning av Rodoreda – men de kanske finns på Stockholms stadsbibliotek med, om du skulle vara intresserad.

      • Ja, jag har Storytel också och där drar jag ofta upp tempot (lite knäppt). Jag ska kolla vad vi har av Rodoreda, hoppas jag inte blir besviken. Men först måste jag läsa ut Hägring 38:-)

        • Ja, Hägring 38 är ju bokcirkelbok, såg jag – vad skoj. Och grattis till att du kanske har fått en ny favoritförfattare i Rodoreda. En annan katalansk författare jag är nyfiken på är Nuria Amat. Tranan har gett ut henne. Och Lyrikvännen har ju tema Katalonien, nu senast.

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.