Profilbild
26 december, 2014

Drömmen om ett eget bibliotek

Jag vet inte hur många gånger jag stått framför bokhyllor och låtit mina ögon glida över bokryggar och boktitlar. Men jag vet det har haft betydelse för mig, mitt liv, den jag är och blivit.

Ljus_cecilia

I mitt barndomshem hade vi flera välfyllda bokhyllor i vårt vardagsrum. Någonstans i den åldern när jag flyttade många gånger, bar tunga flyttkartonger med böcker och samtidigt arbetade som bibliotekarie med många möjligheter att låna böcker bestämde jag mig för att inte äga så mycket böcker. I mitt nuvarande hem finns därför ganska få böcker och bokhyllor. I hemlighet drömmer jag ibland om ett eget bibliotek och tror att det kan vara betydelsefullt att omges av litteratur.

Ett författarskap som fanns i mitt barndomshem var Klas Östergrens böcker. Förutom fantastiska TV-serien Soldater i månsken av honom och som finns på Sverige televisions öppna arkiv har jag inte förrän nu i höst tagit mig an att läsa Östergren. Jag var ganska skeptisk men har omvärderat min uppfattning efter att ha läst Med stövlarna på och andra berättelser, Gentlemen och Twist. Jag gillar Östergrens berättarstil, hans teman kring kärlek, relationer och vår samtidshistoria. När jag tog mig an Twist så var det en berättelse som det tog lite tid att komma in. Den slingrar sig, är mångbottnad och inte så lättillgänglig men på ett skickligt sätt får Östergren ihop alla trådar och hans olika budskap. Tror att det är en ypperlig bok att bokcirkla om med stort intresse läser jag kommentarerna om Twist på bokcirklar.

köstergren_cecilia

Betraktar mina nuvarande få bokhyllor med väl utvalda böcker och uppskattar lite extra möjligheterna att besöka bibliotek och låta mina ögon glida över bokryggar.

 

1 response to Drömmen om ett eget bibliotek

  1. Hej Cecilia!

    Först: Jag har gnällt lite över relativt låga aktiviten på Bokcirklar, speciellt borde kanske kommentarfunktionen brukas mera. För att få lite liv och studs siten.

    Apropå betydelsen av “att omges av litteratur” på armlängds avstånd, kort och gott äga volymerna, så är det givetvis en fråga om kostnader och rumsligt utrymme. Men det är – som du som bibliotekarie etc mer än väl lär veta – ett spörsmål med många dimensioner. Du talar om välförsedda hyllor i ditt barndomshem. Och utan tvivel är det så att barn – även om de inte aktivt pådyvlas litteraturen – observerar och tar intryck av föräldrarnas intressen. Att ägna åtskillig lästid med barnen bygger inte bara upp en vokabulär och läsförståelse det har också emotionella vinster. Mitt eget “tröskande” i psykologi och filosofi etc och skrivande när min son var i parvelåren lär – inbillar mig – ha gett honom blodad tand för psykologins mysterier på akademisk nivå. Och detta utan att han tidigare röjt intresse! Naturligtvis var det glädjande. Som författare i USA- och indianhistoria skulle jag känna mig amputerad om jag inte längesen byggt upp ett privat basbibliotek som ständigt fylls på. Det är givetvis av utomordentligt värde och skänker en fysisk överblick som jagandet efter litteratur på distans knappast kan ersätta. Men, självklart måste den i researchfasen kompletteras med en oherrans mängd artiklar, avhandlingar, dokumentärfilmer och i bästa fall på-plats-studier. Vid ett par tillfällen har jag dessutom “ömsat skinn” och avyttrat några tusen volymer (i andra ämnen) för att bereda plats för nytt. Det lilla jag hört citeras ur Östergrens produktion har inte imponerat, men då är jag numera inte särskilt mycket inne i de skönlitterära spåren. Däremot har jag dragning till memoarer och biografier över vida fält. Allt för nu. // Vänligen Tommy Eriksson

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.