I huvudet på en au-pair

Alltså, åter igen är det jag – Cecilia Hansson (poet, översättare och Centraleuropanörd) – som fått äran att blogga under Alla hjärtans-veckan!

Det var precis samma sak förra året.

Är det ödet?

Eller beror det på att jag just precis nu kommit ut med en roman, en memoar, en lyrisk essä ELLER VAD DET NU ÄR om ett brustet hjärta?

”Au pair” heter den, och den boken kretsar i spänningsfältet mellan längtan, misslyckande och kreativitet. Spelplatserna är Wien, Stockholm och Berlin och hjärtat går i kras i alla dessa städer.

Så här beskrivs boken av Natur & Kultur:
”En kvinnlig poet mitt i livet skriver en bok om att som nittonåring arbeta som au pair i Wien och bli förälskad i sin tysklärare. En ungdomlig pinsamhet, ett ingenting i livets flöde? Eller?
Samma kvinna återvänder genom åren gång på gång till Wien – hon läser filosofi, blir översättare, skriver poesi och reportageböcker, gifter sig och får barn, men uppehåller sig hela tiden i tanken kring en plats, den plats i Wien där allting skedde – eller inte skedde. Vad är det som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet, blir nycklar till vår förståelse av oss själva och omvärlden?
Au pair är en memoar om besatthet. Cecilia Hansson går i närkamp med ett liv tills någonting äntligen ger vika. Det handlar om förhållandet mellan misslyckande, längtan och kreativitet, om att bli sig själv och att bli konstnär.
Som 42-åring är Cecilia åter i Wien och sitter i samma korridor som när hon var nitton. En man i solglasögon. Är det han? Och har vi inte lärt oss – av böcker som I Love Dick – att en inställd kärlekshistoria också.”
En stad där mitt hjärta aldrig gått i kras är Göteborg, vilket känns extra bra, eftersom jag ska ta tåget från Stockholm till Göteborgs Litteraturhus 9 april för att scenprata med Nina Katarina Karlsson – litteraturkonsulent på Kultur i Väst, översättare och f.d. au pair i München.

Och 10 april finns jag på ”Lohrs pocket med mera” kl. 18:30

Hoppas att vi ses då! Ja – och hoppas såklart även att ni har lust att hänga med på en litterär hjärta & smärta-tur under de två kommande veckorna här på bloggen. Vore hemskt roligt om ni ville det.

hälsar Cecilia Hansson

Länk för den som vill läsa vidare om ”Au pair”

https://www.nok.se/titlar/allmanlitteratur-skonlitteratur/au-pair/#

2 responses to I huvudet på en au-pair

  1. Hej jag arbetar på Akademibokhandeln på Frölunda torg . Jag var på ett event där Pontus på NOK berättade om din bok. Jag blev verkligen lässugen. Så den kommer jag definitivt läsa. Vad kul att du är gästbloggare under denna veckan…. Lycka till med din bok /Marie

    • Hej Marie, åh vad roligt att du hör talas om boken via Pontus och att du följer mig här på Bokcirklar. Blir jätteglad! Nu ska jag ta och försöka tita ihop ytterligare ett inlägg här på bloggen :)

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.