• DensisteMohikanen gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för BoktokarnaBoktokarna 6 år, 6 månader sedan

    Hejsan alla! Vi kan så smått börja tänka på nästa bokval. Vi har haft en enorm “otur” (saknar rätt ord) där inte många “väljare” varit närvarande under diskussionerna. Det är trist… Min önskan är att ni verkligen tänker igenom hur ni ska göra. Vi måste ju ha en turlista. Ibland får man vänta…Alla kan inte få just sin bok “i högluften” direkt! Många är otåliga och anmäler sig hit och dit…och när det verkligen gäller stiger de av tåget…Suck…

    För egen del ska jag börja tänka. Jag föreslår mitten av november. Som vi kan lämna förslag på bokval. :-)

    • Hur går det till att lämna förslag på böcker? Gör vi det i den här tråden? Låter bra att vi får tänka på saken tills i mitten av november.

      • Hej. Ja, skriv in här vilka titlar och författare som du har som förslag. Du kan “fundera högt” eller vänta tills du vet… :-)

        • Då tänker jag lite högt innan jag vet vad jag vill. Jag funderar på någon biografi. Att ta del av olika människors livsöden, tankar och upplevelser är berikande och just för den starka verklighetsförankringen blir historien ofta mer gripande.

          Kanske en biografi av en känd person, som Stephen Kings ”Att skriva: en hantverkares memoarer”. Förhoppningsvis en intressant läsning att ta del av hans uppväxt och skäl till att han började skriva. Tydligen innehåller boken även en del skrivtips till den som vill bli författare.

          En mindre känd person kan också bidra med kloka tankar och pigga idéer som Dagny Carlssons ”Livet enligt Dagny: i huvudet på en 104-åring”. Att vara så klarsynt och pigg med stor framåtanda trots, eller tack vare, den höga åldern ger framtidstro. Den boken vill jag också läsa.

          En bok jag har läst och som jag varmt rekommenderar är Jonas Helgessons ”Grabben i kuvösen bredvid”. Den humor och klarsynthet som genomsyrar hans självbiografi kan få stoltsera med. Jag som vill vara fördomsfri fick en och annan uppfriskande tankeställare när jag läste hans självklara och tydliga beskrivningar av olika vardagshändelser.

          Jag får fundera vidare …

          • Hej och tack för dina funderingar. Jo, jag gillar självbiografier och läser mer än gärna dylika. Nu är jag kanske ingen Kingläsare direkt, men det är säkert intressant att ta del av hans liv. F ö är jag försiktig med kommentarer eftersom medlemmarna här ska få välja själva. Annars kan man få höra att man har påverkat de andra att välja i ngn riktning. Och då blir det ju i praktiken inget eget val.
            Jag tänker litet “högt” kring Jorden vi ärvde av Björn af Kleen. En mkt fängslande bok. Problemet är väl att den påminner för mkt om nuvarande bok. Arvstvister etc.
            Så jag tänker vidare… :-)

            • Jag funderar också på den första delen av en slags äventyrsserie där varje bok är skriven av olika författare. Man får följa en fiktiv släkt från vikingatid till nutid. Den första boken “Blandat blod – Släkten del 1” skrevs av Katarina Mazetti och den utspelar sig på 900-talet. Det känns som en intressant litterär teknik att olika författare engageras i skrivandet.

            • Nej, vi ska inte påverka varandras bokval. Om man väljer en tjock bok är det bra om man varnar i förväg. Man kan kolla sidantalet i Libris, Kungliga Bibliotekets katalog. De allra flesta böcker finns med där och det brukar finnas uppgift om sidomfång:
              https://libris.kb.se/

            • Just nu tvekar jag mellan två böcker men eftersom jag inte vill bli påverkad behåller jag titlarna för mig själv.Det kan ju hända, att det inte blir någon av dem utan någon helt annan.
              Jaghar en lång lista med titlar, som jag vid något tillfälle tänkt välja men som har blivit bortvalda av någon annan bok.

    • För min del vill jag inte ha gamla listor likt en kvarnsten om halsen. Jag försöker börja på ruta ett varje gång jag ska välja… :-) Vi medlemmar är ju olika och var och en tänker på sitt vis.

      • Det är ju inte samma lista utan den förändras. Jag tar bort titlar, som inte längre känns aktuella och lägger till nya, oftast beroende på att har läst och gillat boken ifråga. När en bok har varit med länge på listan, tar jag bort den .Det är bra att ha något att utgå ifrån.
        Jag tror, att jag vet vilken bok jag ska välja men väntar till i november med att offentliggöra valet.

        • “att jag har läst och gillat” ska det stå.

          • Just nu funderar jag på Klas Östergrens senaste bok “I en skog av sumak” men det kan förstås ändras. Nya bokidéer ligger ständigt på lut.

            • Jag har bestämt mig för en bok men det kan alltid bli ändring om jag råkar läsa någon bok, som jag fastnar för. Valet är hemligt än så länge.

            • En principiell fråga. Kan man välja en bok av en författare, som tidigare har förekommit i cirkeln. Hur ser ni på det?

    • Jag ser inga problem med att välja en bok av en författare vi tidigare haft med. Då kan man också jämföra böckerna.

      • Jag hoppas att ni säger till om man föreslår en bok som redan har varit med i bokcirkeln. Jag har inte så bra koll tillbaka i tiden. Jag gillar ofta att läsa flera böcker av samma författare, så det är inget hinder för mig.

      • Helt ok för min del. Vi har ju haft två stycken av Hemingway t ex. Och nu snart en till av Oates. Hade ju Fallen.

    • Hej! Jag undrar om ngn har läst Slakthus 5 av Kurt Vonnegut? Det är genant, kommer ej ihåg om jag faktiskt HAR läst den. I så fall “100 år” sedan. I tonåren antecknade jag alla böcker (nästan i a f) jag läste, men det slutade jag med senare. :-)

      • Jag är också lite osäker om jag läst Slakhus 5. Tror faktiskt inte det.
        Husse: Jag tycker inte det är något problem att läsa samma författare flera gånger. Såvida det inte blir tre böcker på raken eller så. :-)

    • Jag är även spekulant på en bok av Geir Gulliksen: Berättelse om ett äktenskap. Men min tvekan där gäller det laddade i ämnet. Om man har en åsikt…kanske det tolkas som “Nu skriver hon om sitt eget liv”… Det kan ju bli pinsamt. Plus att de som aldrig varit gifta…hur ska de kunna yttra sig…fullt ut…? :-)

      • Jag tycker att böcker kan tillföra nya erfarenheter och man måste inte själv ha upplevt dem. Säkert kan de som inte har befunnit sig i något äktenskap ha en uppfattning och delta minst lika aktivt som de som inte har det. Visst kan det vara laddat, sånt som sitter nära hjärtat berör. Men kan inte det liva upp diskussionen?

        • Det är väl bara bra om man kan diskutera en bok från olika utgångspunkter? För övrigt tror jag inte, att det är så stor skillnad på att vara gift eller att leva i ett långvarigt samboförhållande, 28 år för min del, än så länge!

    • Jo, antar att ni har rätt.
      Annars kan man ju tänka: Hur kunde vi ta till oss Barnmorskan? När vi ej upplevt den tiden…?

      • En faktor jag får ta hänsyn till är i vilken form boken jag väljer finns. Jag har kommit fram till att jag behöver välja en bok som finns som ljudbok. Jag har av olika orsaker lättare att läsa böcker i form av ljudbok numera. Jag har fått ge upp några läsningar av böcker i annan form och vill inte riskera det när jag själv har valt boken.

        • Ja, det är verkligen bra att det finns ljudböcker och som tur är kommer ju fler och fler böcker ut i ljudformat. Jag gillar att lyssna på böcker ibland, men det beror väldigt mycket på vem som läser hur mycket jag uppskattar det.
          En ska jag undrar är hur ni brukar göra om man väljer en novellsamling. Väljer man ut en novell eller läser man allihop?

    • Jo, det stämmer. Då läste vi alla novellerna.

      • Novellsamlingen jag funderar på nu innehåller inte så många noveller så då tänker jag mig att vi lika gärna skulle kunna läsa alla. Ibland kan ju noveller hänga samman också, genom ett tema eller så men jag grunnar vidare. Tack för hjälpen!