Gruppadministratörer

  • Profilbild för DensisteMohikanen

Boktokarna

Offentlig bokcirkel aktiv för 3 timmar, 22 minuter sedan | 67 medlemmar

Vi diskuterar gamla och nya böcker. Företrädesvis skönlitteratur, men även annan genre kan förekomma. Varje medlem väljer en bok inför en ny läsomgång och sedan läser vi en bok i månaden enligt aktuell lista. Vi försöker undvika att ha samma turordning gång efter gång. Vi har haft en läsecirkel i många år på Bokhyllan.se, men p g a bristfällig teknik flyttar vi cirkeln hit. Den 30/8 2017 var vi igång igen med BARNMORSKAN av Katja Kettu. Den 30/9 var det dags för FLORENCE STEPHENS FÖRLORADE VÄRLD av Ebervall& Samuelson, den 30/10 kom DET VAR VI SOM VAR MULVANEYS av Joyce Carol Oates och den 30/11 KANADA av Richard Ford. Den 30/12 hade vi SIMMA MED DE DRUNKNADE av Lars Mytting. Vår nya boklista bestod av : den 30/1 2018 TRÄDGÅRDSFESTEN OCH ANDRA NOVELLER av Katherine Mansfield, den 28/2 2018 ATT SKRIVA: EN HANTVERKARES MEMOARER av Stephen King, 30/3 2018 TVÅ PAR SYSTRAR av Marilynne Robinson, 30/4 2018 VID GLÖMSKANS RAND av Sergej Lebedev och den 30/5 2018 SNÖKIMONON av Mark Henshaw . Dessa datum markerar start på diskussionerna. Den 30/6 hade vi DE POLYGLOTTA ÄLSKARNA av Lina Wolff. Kort sommaruppehåll. Den 30/8 följde ÄN FINNS DET HOPP av Karin Wahlberg. Den 30/9 kom SOMMARLEKEN av Ellen Mattson och den 30/10 JUDAS av Amos Oz. Den 30/11 2018 hade vi I EN SKOG AV SUMAK av Klas Östergren. Den 30/12 2018 KÖRSBÄRSLANDET av Dörte Hansen. Den 30/1 2019 är det NORRLANDS SVÅRMOD av Therese Söderlind och den 28/2 2019 DÖDEN I VENEDIG av Thomas Mann. . Enligt vår nya läslista kommer den 30/3 2019 DET VÄXTE ETT TRÄD I BROOKLYN (del 1) av Betty Smith, den 30/4 2019 JUSTINE av Lawrence Durrell , den 30/5 2019 VARULVEN av Aksel Sandemose och den 30/6 2019 MARTIN BIRCKS UNGDOM av Hjalmar Söderberg. Vi tar ett kort sommaruppehåll och kör åter igång den 30/8 2019 med NATTSIDA av Hans Gunnarsson. 30/9 2019 MINA DRÖMMARS STAD av Per Anders Fogelström. 30/10 2019 SELAMBS av Sigfrid Siwertz. 30/11 2019 SVEAS SON av Lena Andersson. 30/12 2019 ARV OCH MILJÖ av Vigdis Hjorth .M v h Mohikanen. Varmt välkomna!

Döden i Venedig av Thomas Mann

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 50 totalt)
 DensisteMohikanen 
Deltagare

Hej. Måste tyvärr meddela att jag är sjuk och inlagd på sjukhus. Kanske utskriven på måndag. Ni får gärna börja utan mig. Hälsningar Mohikanen

1 mars, 2019 at 05:57 •
 Arne 
Deltagare

Tråkigt att höra, krya på dig! Vi väntar tills du är på banan igen tycker jag.

1 mars, 2019 at 07:41 •
 husse 
Deltagare

Jag instämmer med Arne.

2 mars, 2019 at 03:32 •
 Exter 
Deltagare

Ja, krya på dig Mohikanen!

Jag kan meddela att jag börjat lyssna på boken som ljudbok på tyska. Och jösses, vad det är svårt att hänga med i exakt vad det är som sägs i de mer abstrakta avsnitten. Ett helt resonemang kan liksom falla när man bara förstår ungefär vad ett ord betyder. Så jag får nog skaffa boken i textform också innan jag kan bidra till någon diskussion om den.

3 mars, 2019 at 12:21 •
 DensisteMohikanen 
Deltagare

Tack, mina vänner.
Blev överraskad av att romanen (novellen) var så kort. Det hade jag glömt, men så är det också länge sedan jag läste den. Jag har även sett filmen…
Måste tänka till litet innan jag vet hur jag (vi) ska börja.
Det är ngt som ”tar” en med boken. Vad är det som gör att Gustav von A är så mkt mer än en halvgammal patetisk typ som suktar efter unga pojkar (?)?
Längst bak i mitt ex:ar finns ett efterord. De hade inte novellen (kortromanen) separat, utan jag fick en sliten bok med flera berättelser av Th Mann. Däribland Döden I Venedig.

5 mars, 2019 at 06:18 •
 DensisteMohikanen 
Deltagare

Det finns väldigt mkt att reflektera över…trots romanens korthet.
Slående är vemodet. Ju äldre man blir…desto mer påtagligt blir vemodet. Eftersom jag skrivit dikter sedan tidig ungdom så vet jag att man kan känna vemod redan då…Men, som sagt, med ålder och sjukdomar…livets gång… så kryper vemodet närmare…
Visst kunde vi läsare genomskåda Gustavs tankevärld långt innan han gjorde det själv? Han reser ju från Venedig. Tål inte klimatet. Vilket hänt honom förr. Plötsligt börjar han tveka….VILL han verkligen resa? Ska han aldrig få se den älskade staden mer? Jagkan nästan TA på känslan. Och som vi redan misstänkt, anat…så är det Tadzio, den vackre pojken, som drar…

6 mars, 2019 at 05:58 •
 Arne 
Deltagare

Skönt att du piggnat till igen!

Måste säga att jag har svårt att engagera mig i berättelsen, jag tycker att de andra två novellerna var bättre. Särskilt har jag svårt för författarens obändiga behov av att beskriva allt in i minsta detalj. Varje ny karaktär kräver minst en halv sida och beskrivs ner till minsta pormask, känns det som. Jag är mer intresserad av vad personer gör och känner än hur de ser ut.

Aschenbach känns rastlös och vemodig, men det förklarar inte hans fixering vid pojken. Inget annat i berättelsen pekar på att han är gay eller pedofil, varför blir han så tagen av Tadzio?

6 mars, 2019 at 07:58 •
 husse 
Deltagare

Jag har alltid hört Döden i Venedig omtalas som en novell. Därför blev jag till skillnad från Mohikanen förvånad över, att den var så pass lång, 75 sidor i mitt exemplar.
Läsupplevelsen blev inte den förväntade. Jag hade trott, att jag skulle tycka om boken. Tyvärr måste jag instämma med Arne. Läsningen gick väldigt trögt. Språket känns tungt, överlastat,ibland kanslistilsaktigt.Ofta förstår jag inte heller vad som menas.
Är Aschenbach författare, som jag har trott? Enligt texten på baksidan är han kompositör.
Personen Aschenbach känns mycket egocentrisk. Allt rör sig om honom och så småningom också Tadzio.Jag vet inte om jag är okänslig men jag har svårt att engagera mig i detta verk.En fundering: texten på baksidan anger, at t sjukdomen, som drabbade Venedig var pest. Men i boken anges det tydligt att det handlade om kolera.Det säger den brittiske resebyråtjänstemannen, när Aschenbach frågar honom.

7 mars, 2019 at 01:17 •
 DensisteMohikanen 
Deltagare

Jaha. Jag engagerar mig desto mer i kortromanen.
Aschenbach är författare. Har varit (är?) ämbetsman också. Gustav Mahler, kompositör, nämns i efterordet. Mann låter huvudpersonen ha samma förnamn plus att han låter honom ha ett liknande utseende.
Vilken sexuell läggning som Aschenbach har vet vi väl inte riktigt. Han tycks vara mkt ensam. Hela livet har han ansträngt sig för att vara ordentlig och plikttrogen. Han är en idealist, en skönhetsdyrkare. Vackra ynglingar från grekisk historia (mytologi??) har funnits i hans tankar. Deras fulländade kroppar. Kanske har han förträngt sin homosexualitet och låter nu murarna falla i Venedig… Hans gamla ideal manifesteras i pojken från den polska adelsfamiljen.
Att Mann beskriver detaljerat har jag inte ont av. Jag tar mig friheten att tycka om detaljer…beroende på. :-)
Aschenbach blir besatt av Tadzio. Alla vet vi väl hur det är (känns) att ha ngt, någon ”på hjärnan”. Man blir totalt utsugen på energi. Det innebär inte att jag begriper mig på just denna passion (heteronormativ som jag är, haha), men jag försöker verkligen sätta mig in i A:s situation. Jag ser allt framför mig. Jag hänger med…. Thomas Mann är fenomenal…
T o m när man hör barnens röster på avstånd på stranden (i novellen)hör jag liksom det mjuka ”Tadzio”inom mig… . Pojken som är så omsvärmad och tydligt behagsjuk (?). Bevakad av ett kvinnogarde, tydligen.
Vad gäller homosexuellas dyrkan av ung skönhet (pojkar)så kommer jag att tänka på kompositören Karl_Erik Welin. Han berättade om detta i ett Sommarprogram. Han (Welin) hatade åldrandet. Så tog han också sitt liv…har jag för mig.

7 mars, 2019 at 05:26 •
 Arne 
Deltagare

Aschenbach hade varit gift i unga år och har en vuxen dotter, men det men det har ju ingen betydelse för hans sexuella läggning. Sånt förträngs ju ofta och kommer kanske fram på äldre dar.
Den som skrev baksidestexten har tydligen svårt att skilja på pest och kolera. Men var det koleran som Aschenbach dog av, det stod ju att det kan gå snabbt och utan de typiska symptomen? Han åt ju några dåliga jordgubbar när han följde efter pojken och hans sällskap ute på stan.

Jag åker bort några dar och återkommer i mitten av nästa vecka. Ha det bra!

7 mars, 2019 at 07:05 •
 husse 
Deltagare

Aschenbach har uppenbarligen en läggning, som innebär, att han attraheras av pojkar eller unga män. I det längsta försöker han intala sig, att han enbart är fascinerad av Tadzios skönhet, att det bara handlar om estetik, skönhetsdyrkan. Men till slut inser han, att han är sexuellt attraherad av Tadzio.
Det har stor betydelse om sjukdomen är pest eller kolera. Båda är dödliga sjukdomar, men kolera kan behandlas med saltvatten. Mot pest finns inget botemedel.

8 mars, 2019 at 03:57 •
 DensisteMohikanen 
Deltagare

Jag måste lägga in en reservation angående Welins död. Läste ”hjärnblödning” någonstans. Jag vet att ryktet gick när han hade gått bort. Ber om ursäkt om jag orsakat ngt missförstånd. Men då beror det på att jag i min tur missförstått.

8 mars, 2019 at 06:02 •
 husse 
Deltagare

Angående Karl-Erik Welin står det i en minnesartikel i DN så här: ”På söndagen – samma dag som han skulle ha fyllt 58 år – anträffades tonsättaren och musikern Karl-Erik Welin död i sin bostad i byn Bunyola på Mallorca.”.
Pederasti kallas ett sexuellt förhållande mellan en vuxen man och en pojke. Det har varit relativt vanligt och accepterat i vissa kulturer, bland annat i den grekiska antiken och renässansen.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Pederasti

9 mars, 2019 at 03:10 •
 DensisteMohikanen 
Deltagare

Jag vet inte om Aschenbach är mer egocentrisk än andra människor. Visst, han har inga närstående runt omkring sig. Lever ensam. Men om alla ensamstående därmed är egocentriker…??
Vidare funderar jag på om Tadzio är klen och sjuklig – som Aschenbach tycks tro. Besynnerligt nog tycker han att detta skulle passa. Han lägger märke till pojkens korta andning när teatersällskapet uppträder. Och i hissen ser han att Tadzios tänder inte är perfekta. Man undrar om A bara ”för över” sin egen ohälsa eller ligger det ngt i iakttagelserna?

10 mars, 2019 at 10:46 •
 husse 
Deltagare

Det är inte för att han lever ensam, som jag menar att Aschenbach är egocentrisk. Alla hans tankar kretsar kring honom själv och i slutet av boken även kring Tadzio.
Jag tycker inte, att det finns något konkret, som tyder på att Tadzio skulle vara sjuk. Det är möjligt, att hans tänder inte är perfekta men hur många hade perfekta tänder på den tiden? Tadzio badar, ägnar sig åt olika lekar och utkämpar ett slagsmål. Det tyder inte på någon allvarlig sjukdom.

10 mars, 2019 at 02:53 •
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 50 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.