Gruppadministratörer

  • Profilbild för DensisteMohikanen

Boktokarna

Offentlig bokcirkel aktiv för 21 timmar, 56 minuter sedan | 61 medlemmar

Vi diskuterar gamla och nya böcker. Företrädesvis skönlitteratur, men även annan genre kan förekomma. Varje medlem väljer en bok inför en ny läsomgång och sedan läser vi en bok i månaden enligt aktuell lista. Vi försöker undvika att ha samma turordning gång efter gång. Vi har haft en läsecirkel i många år på Bokhyllan.se, men p g a bristfällig teknik flyttar vi cirkeln hit. Den 30/8 2017 var vi igång igen med BARNMORSKAN av Katja Kettu. Den 30/9 var det dags för FLORENCE STEPHENS FÖRLORADE VÄRLD av Ebervall& Samuelson, den 30/10 kom DET VAR VI SOM VAR MULVANEYS av Joyce Carol Oates och den 30/11 KANADA av Richard Ford. Den 30/12 hade vi SIMMA MED DE DRUNKNADE av Lars Mytting. Vår nya boklista bestod av : den 30/1 2018 TRÄDGÅRDSFESTEN OCH ANDRA NOVELLER av Katherine Mansfield, den 28/2 2018 ATT SKRIVA: EN HANTVERKARES MEMOARER av Stephen King, 30/3 2018 TVÅ PAR SYSTRAR av Marilynne Robinson, 30/4 2018 VID GLÖMSKANS RAND av Sergej Lebedev och den 30/5 2018 SNÖKIMONON av Mark Henshaw . Dessa datum markerar start på diskussionerna. Den 30/6 hade vi DE POLYGLOTTA ÄLSKARNA av Lina Wolff. Kort sommaruppehåll. Den 30/8 följde ÄN FINNS DET HOPP av Karin Wahlberg. Den 30/9 kom SOMMARLEKEN av Ellen Mattson och den 30/10 JUDAS av Amos Oz. Den 30/11 2018 hade vi I EN SKOG AV SUMAK av Klas Östergren. Den 30/12 2018 KÖRSBÄRSLANDET av Dörte Hansen. Den 30/1 2019 är det NORRLANDS SVÅRMOD av Therese Söderlind och den 28/2 2019 DÖDEN I VENEDIG av Thomas Mann. . Enligt vår nya läslista kommer den 30/3 2019 DET VÄXTE ETT TRÄD I BROOKLYN (del 1) av Betty Smith, den 30/4 2019 JUSTINE av Lawrence Durrell , den 30/5 2019 VARULVEN av Aksel Sandemose och den 30/6 2019 MARTIN BIRCKS UNGDOM av Hjalmar Söderberg. Vi tar ett kort sommaruppehåll och kör åter igång den 30/8 2019 med NATTSIDA av Hans Gunnarsson. M v h Mohikanen. Varmt välkomna!

Judas av Amos Oz

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 44 totalt)
 husse 
Deltagare

Ett första inlägg kommer under morgondagen.

29 oktober, 2018 at 04:26 •
 husse 
Deltagare

Denna roman går att läsa på flera sätt. Den innehåller en intressant diskussion om begreppet förrädare med Judas som exempel. Vem är förrädare? Var det så, att Judas ”förräderi” i själva verket var en förutsättning för den kristna frälsningsläran med korsfästelse och Jesu uppståndelse? Handlade han i själva verket på Jesu befallning? Judas lär ha varit rik. De trettio silverpenningarna kan inte ha varit avgörande. På samma sätt kan man undra vad som hade hänt om Atalias far hade fått sin vilja igenom och staten Israel aldrig hade utropats som en judisk stat? Kanske man hade funnit en bättre lösning, där alla folkgrupper hade kunnat leva i fred med varandra.
Grundhistorien är ju enkel. Det blir ju en sorts kammarspel mellan Shmuel, Wald och Atalia.
Det har tydligen funnits tre föregångare till Shmuel. Alla hade blivit förälskade i Atalia. När de har ”fått sin vilja fram” har de blivit bortkörda. Hon säger själv, att hon hatar män, men ibland kan tänka sig att utnyttja dem. Man kan undra om det är för Walds eller Atalias skull, som man efterlyser unga män.
Wald varnar flera gånger Shmuel för att bli förälskad i Atalia. Men han faller ändå. När Wald förstår, att det har gått för längt märks det, att han blir ledsen. Han har fäst sig vid Shmuel.
Wald är en gammal lärare, van vid och bra på att diskutera, slänga käft. Han behöver någon att tala med, någon som säger emot så att han får möjlighet att argumentera.
Jag tycker, att boken är innehållsrik. Diskussionen om förräderibegreppet är intressant likaså diskussionen om staten Israel. För att uppskatta boken är det nog bra, om man har en viss kunskap om Bibeln liksom om staten Israels upprättande och de politiska förhållandena där på 40- och 50-talen.
Det finns en sak, som jag har hakat upp mig litet på. Det beskrivs väldigt utförligt vad Shmuel äter och dricker. Det känns inte så väsentligt.

30 oktober, 2018 at 02:55 •
 DensisteMohikanen 
Deltagare

Tack för ditt bokval, Husse!
Ja, romanen kan läsas ur olika synvinklar. Man vet inte riktigt var man ska börja…
Att man får veta vad Schmuel äter tycker jag bara är kul. Det stör mig inte. Märkligt att han alltid tar samma meny på den ungerska restaurangen. :-) Jag tycker också om att läsa om matvanorna i Murakamis böcker. :-)
Däremot blir jag trött på det eviga talkandet med babypuder…Och gnället om hur tilltrasslat och vildvuxet skägget är. Jaha! Ansa det då, människa! :-)
Hur det skulle gå med Atalia kunde man ju räkna ut efter typ tre meningar. I was soooo surprised! Hö hö. Beräknande kvinna. Det står flera ggr om att hennes händer är rynkiga och fläckiga. Verkligen? Vid c:a 45 års ålder?? Låter överdrivet. Beror väl på klimatet då? Dock känner man med henne när hon berättar om sin mans öde (Walds son). Förfärligt!

30 oktober, 2018 at 05:21 •
 husse 
Deltagare

Jag blir inte störd av informationen om Shmuels matvanor. Jag tycker bara , att den är oväsentlig.
Jag fundrar på varför det bara är manliga studenter, som har anmält intresse för arbetet. Det står ju inte på lappen, att den sökande måste vara man. Atalia skulle nog bli snopen, om det dök upp en kvinna.
Jag tycker, att det första samtalet mellan Shmuel och Wald är ganska komiskt.Wald tror, att han är något slags bud. När Shmuel ska presentera sig blir det litet förvirrat. ”Studerar du eller gör du det inte? Är du fråmn Haifa eller från Jerusalem? Kommer du från ladugården eller från vinpressarna?” frågar Wald.

30 oktober, 2018 at 06:10 •
 Arne 
Deltagare

Jag har alltid varit frågande till påståendet att Judas ”förrådde” Jesus. Det var ingen hemlighet att han kommit till Jerusalem och han gömde sig inte. Om romarna velat fånga honom hade det inte varit något problem, om inte just den kvällen så någon annan gång. Men korsfästelsen är central i den kristna tron, så på så sätt är det riktigt att utan Judas ingen kristendom. Men man har dramatiserat hans roll därför att skuld också är ett centralt begrepp i vår religion.

Jag tror inte ett ögonblick på teorin att folk i Mellanöstern kunnat leva i fredligt samförstånd om inte staten Israel skapats. Araberna hade aldrig kunnat accepterat de miljoner judar som ville invandra till Palestina efter WW2. Inte bara överlevande från lägren utan från många andra håll. Balansen hade rubbats. Och att hindra judar från att återvända hade varit en omöjlighet efter det som hänt under kriget. Ni har väl läst Leon Uris bok Exodus?
Det enda som kunnat rädda freden hade varit om araberna från början hade accepterat en tvåstatslösning med 1948 års gränser. Men de kände sin med rätta överkörda och fruktade judisk expansion trots att de fått en egen stat.

30 oktober, 2018 at 08:13 •
 Arne 
Deltagare

Jag reagerade också på det ständiga tjatet om det vildvuxna skägget, förstår inte riktigt vad författaren vill säga? Troende judar har ju långt skägg men Schmuel tillhörde inte de ortodoxa. Tydligen är han en extrem vanemänniska då han äter samma mat på restaurangen varje dag.
Varför blir han och de andra så betuttade i Atalia, hon är ju så nedlåtande mot honom och ser honom nästan som ett barn? Jag hade blivit förbannad på henne.

30 oktober, 2018 at 08:25 •
 InaJ 
Deltagare

Jag har ännu inte läst klart riktigt men kommenterar lite ändå. Instämmer med Husse om att man bör vara lite insatt i Bibeln och Israels histora, vilket jag nog inte är i någon högre grad. Jag är mer typen som gillar Life of Brian. ;)
Nåväl, jag läser vidare så får vi se vad jag kommer fram till. Det är verkligen härliga typer i själva grundhistorien!

30 oktober, 2018 at 11:33 •
 DensisteMohikanen 
Deltagare

Arne: ja, det ligger mkt i det du skriver. De kristna har dramatiserat Judas` roll. Romarna hade väl hittat honom ändå? Och ställt Jesus till svars som upprorsmakare? Och för att han ansåg sig vara Messias? Du har rätt i att skuld är ett centralt begrepp. En syndabock behövdes…? Men om Jesus, Mästaren, ”kände på sig” att Judas hade förräderi tankarna…varför försökte han då inte varna honom? Värna om hans själ, rädda hans själ för himmelriket? Märkligt. Jesus drogs mot sitt öde och orkade inte kämpa emot?
Jag förstår inte riktigt. Hade det inte blivit en ny religion om inte Judas funnits? Jesus skulle väl ändå ha blivit dömt och korsfäst? Svåra, men intressanta frågor.

31 oktober, 2018 at 10:15 •
 DensisteMohikanen 
Deltagare

Rättelse: det ska vara förräderi i tankarna…

31 oktober, 2018 at 10:43 •
 husse 
Deltagare

Mohikanen: En del Bibelforskare menar, att Judas handlade på befallning från Jesus. Enligt något av evangelierna sade Jesus tuill Judas ungeför: ”Gör snart det du skall göra!” Eftersom Judas hade hand om kassan, trodde de andra att Jesus menade, att Judas skulle handla något inför den judiska påsken.
Arne: jag har för mig, att vid något tillfälle, när Shmuel kommer in i restaurangensätter de fram gulasch åt honom utan att fråga. Det var en ungersk restaurang och gulasch var kanske deras specialitet. Men jag håller med om, att Shmuel nog var en vanemänniska.
Det är litet märkligt, att de alla faller för Atalia. Hon är tydligen mycket attraktiv. Det är stor åldersskillnad mellan henna och Shmuel. Det är inte så konstigt, att hon behandlar honom som ett barn. Hon tycker uppenbarligen, att han är ganska omogen.
Hon gör sig åtråvärd genom att mesta tiden vara frånvarande.Hon säger ocså till Shmuel första gången de talas vid, att han absolut inte får uppsöka henne.

31 oktober, 2018 at 03:48 •
 husse 
Deltagare

Shmuels skägg beror väl på, att han tänkte utbilda sig till rabbin. De brukar ha skägg. Jag vet inte om det är obligatoriskt.

31 oktober, 2018 at 04:16 •
 DensisteMohikanen 
Deltagare

Ville han verkligen bli rabbin? Är han inte ateist? Visst, han är fascinerad av Jesus och Judas, men…? Går på universitet. Verkar som on både föräldrarna och systern (boende i Italien, ska bli läkare) har höga krav på honom. Själv verkar han vara ”litet” vilse…
Atalia är en dominant typ. Hon styr och ställer som hon vill. Ironisk inställning till män. Ändå ”behöver” hon en karl (unga killar) då och då. Vilken dubbelmoral! Hon styr t o m Wald, men denne är smärtsamt medveten om sitt beroende till ”härskarinnan”. Hon vill ju t o m bestämma efter att Schmuel har flyttat ut. Ring inte, skriv inte o s v. Hon tänker på sätt och vis egoistiskt. Vad skulle Wald vilja? Det tar hon inte hänsyn till. Jo, hon gör ju mkt för sin svärfar också…Knepig kvinna.
Jo, visst står det i Bibeln att Jesus säger så till Judas, Husse. jag vet det. Likväl undrar jag varför Jesus bara är passiv. Judas ska förråda honom och så är det med det…
I liknelsen om det förlorade fåret (min favoritliknelse, en av favoriterna åtm :-) ) gör Herden, d v s Jesus, allt för att finna det förlorade fåret. ”Det blir större glädje i himmelen om en förtappad själ ”fräls” (räddas) än över de nittionio som redan är räddade. Fritt citat. Räknas inte stackars Judas? :-(

31 oktober, 2018 at 05:01 •
 DensisteMohikanen 
Deltagare

Verkar som OM både förälrarna och systern…
Ja, han har avbrutit studierna sedan fadern tvingats till konkurs och inte kan stödja honom ekonomiskt längre.

31 oktober, 2018 at 05:04 •
 husse 
Deltagare

Jag har för mig, att det står i början av boken, att han studerar till rabbin.Du har rätt. När han träffar Wald första gången säger han, att han inte är religiös.Han använder inte ordet ateist. Jag måste kolla upp det.
Både föräldrarna och systern ogillar, att han avbrutit studierna. Han kan väl ta ett jobb och finansiera fortsatta studier på det sättet, tycker systern. Det kan hända, att han har börjat tvivla och att det är därför han inte vill fortsätta studierna.

31 oktober, 2018 at 06:03 •
 Arne 
Deltagare

Kan inte hitta att Shmuel studerat till rabbin, han höll ju på med en masteruppsats och dessutom var han socialist.

Atalia är intressant, en motsägelsefull kvinna som inte känns helt trovärdig. Hon har ett nedlåtande sätt mot män i allmänhet och Shmuel i synnerhet, ändå går hon till sängs med honom. Hon tycks syssla med maktutövning, hon stöter bort honom med ena handen och lockar med den andra, väl medveten om hur hon får unga män att bli förälskade i henne. Men är det bara för sin egen tillfredsställelse eller ett medvetet trick för att tvinga bort dem från Wald när han och mannen blivit goda vänner? En subtil hämnd för att Wald indirekt hetsat sonen att bli soldat trots att han av fysiska skäl kunnat slippa? Kanske en övertolkning men hon känns inte som någon trevlig person.

En pinsam detalj för utgivaren, i baksidestexten stavas namnet Schmuel fast det uppenbarligen ska vara Shmuel…

31 oktober, 2018 at 10:15 •
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 44 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.