Gruppadministratörer

  • Profilbild för DensisteMohikanen

Boktokarna

Offentlig bokcirkel aktiv för 14 timmar, 3 minuter sedan | 81 medlemmar

Vi diskuterar gamla och nya böcker. Företrädesvis skönlitteratur, men även annan genre kan förekomma. Varje medlem väljer en bok inför en ny läsomgång och sedan läser vi en bok i månaden enligt aktuell lista. Vi försöker undvika att ha samma turordning gång efter gång. Vi har haft en läsecirkel i många år på Bokhyllan.se, men p g a bristfällig teknik flyttar vi cirkeln hit. Den 30/8 2017 var vi igång igen med BARNMORSKAN av Katja Kettu. Den 30/9 var det dags för FLORENCE STEPHENS FÖRLORADE VÄRLD av Ebervall& Samuelson, den 30/10 kom DET VAR VI SOM VAR MULVANEYS av Joyce Carol Oates och den 30/11 KANADA av Richard Ford. Den 30/12 hade vi SIMMA MED DE DRUNKNADE av Lars Mytting. Vår nya boklista bestod av : den 30/1 2018 TRÄDGÅRDSFESTEN OCH ANDRA NOVELLER av Katherine Mansfield, den 28/2 2018 ATT SKRIVA: EN HANTVERKARES MEMOARER av Stephen King, 30/3 2018 TVÅ PAR SYSTRAR av Marilynne Robinson, 30/4 2018 VID GLÖMSKANS RAND av Sergej Lebedev och den 30/5 2018 SNÖKIMONON av Mark Henshaw . Dessa datum markerar start på diskussionerna. Den 30/6 hade vi DE POLYGLOTTA ÄLSKARNA av Lina Wolff. Kort sommaruppehåll. Den 30/8 följde ÄN FINNS DET HOPP av Karin Wahlberg. Den 30/9 kom SOMMARLEKEN av Ellen Mattson och den 30/10 JUDAS av Amos Oz. Den 30/11 2018 hade vi I EN SKOG AV SUMAK av Klas Östergren. Den 30/12 2018 KÖRSBÄRSLANDET av Dörte Hansen. Den 30/1 2019 är det NORRLANDS SVÅRMOD av Therese Söderlind och den 28/2 2019 DÖDEN I VENEDIG av Thomas Mann. . Enligt vår nya läslista kommer den 30/3 2019 DET VÄXTE ETT TRÄD I BROOKLYN (del 1) av Betty Smith, den 30/4 2019 JUSTINE av Lawrence Durrell , den 30/5 2019 VARULVEN av Aksel Sandemose och den 30/6 2019 MARTIN BIRCKS UNGDOM av Hjalmar Söderberg. Vi tar ett kort sommaruppehåll och kör åter igång den 30/8 2019 med NATTSIDA av Hans Gunnarsson. 30/9 2019 MINA DRÖMMARS STAD av Per Anders Fogelström. 30/10 2019 SELAMBS av Sigfrid Siwertz. 30/11 2019 SVEAS SON av Lena Andersson. 30/12 2019 ARV OCH MILJÖ av Vigdis Hjorth . Den 30/1 2020 är det dags för ORMBOET av Francois Mauriac, den 28/2 2020 MEDAN JAG LÅG OCH DOG av William Faulkner (skulle boken visa sig svår att införskaffa tar vi som reservbok LIV TILL VARJE PRIS av Kristina Sandberg) , den 30/3 2020 SOMMAREN UTAN MÄN av Siri Hustvedt, den 30/4 2020 PESTEN av Albert Camus, den 30/5 2020 FÄDER OCH SÖNER av Ivan Turgenjev, den 30/6 2020 JAG FOR NER TILL BROR av Karin Smirnoff . Kort SOMMARUPPEHÅLL. Den 30/8 2020 FYREN MELLAN HAVEN av M L Stedman, den 30/9 2020 KNUTBY av Jonas Bonnier. M v h Mohikanen. Varmt välkomna!

Justine av Lawrence Durrell

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 21 totalt)
husse
Deltagare

Vi har redan skrivit en del om denna bok.

7 maj, 2019 at 03:43 •
husse
Deltagare

Jag ska försöka sammanfatta min inledning. Jag tycker, att författaren ger en mycket bra skildring av staden och dess miljöer, en skildring som till stor del bygger på sinnesintryck, syn, hörsel, lukt, smak.
Personerna framstår som litet lustiga, nästan som karikatyrer.detta gäller främst männen.
Det talas mycket i boken om vad som gäller och vilka värderingar, som finns i Alexandria. Men det handlar i stort sett om vad en liten grupp ur överklassen, de flesta västerlänningar, tycker och tänker. Den stora gruppen av infödda egyptierr har troligen helt andra tankar och värderungar.
Här finns också en romantisering av prostitutionen, som är obehaglig. Prostitution förutsätter att det finns fattiga människor, som är beredda att sälja sexuella tjänster för att kunna försörja sig.

7 maj, 2019 at 03:52 •
DensisteMohikanen
Deltagare

Hej hopp! Tack för nystart på tråden, Husse.

Vi diskuterade ditten och datten ang boken. Bl a om hur hur ofta äktenskap arrangerades förr. Gårdars ägor kunde slås ihop eller företag göras större. Exter hade då vänligheten att skicka en länk om att kärlek trots allt var viktig även i forna tiders äktenskap…om än inte en så dominant faktor som i “lägre” klassers.
Exter undrade vad vi tyckte om begrepp som “dygd” och “moral”.

Eftersom mitt senaste inlägg undgick “Nirvana” (utplånandet av texter)så kopierar jag det nu. :-)

Tack för länken, Exter! :-)
Vad man tänker om dygd och moral är väldigt personligt…så jag passar på frågan. Det är ett känsligt ämne. Säger jag ingenting så har jag ingenting sagt…

Vad tycker ni om personporträttet av Justine? Jag tycker att det bränner till när man får reda på att Justine blivit utsatt för ngt slags övergrepp i unga år. Det står att ingen exakt ålder kan anges…eller att hon inte riktigt vet själv. Detta är givetvis tragiskt…Det intressanta är att ”jaget” (eller om det är Nessimn eller båda?)tror /känner att hon är blockerad av detta trauma. Det står om ”blockeringen” som skulle innebära att hon inte kan njuta fullt ut av intimitet/sexualliv. Mot detta talar naturligtvis att Justine tycks vara ”flitigt i farten” vad gäller sexuell samvaro med författarjaget. Han känner på sig att även om hon är ”med på noterna” så fattas det ngt… Hon är blockerad! Hrm… Man chockeras även av att hon fött ett barn som blivit kidnappat. Och när dylikt händer i Egypten vet man vad som händer. Väldigt ofta i a f. Det syftas på barnbordeller. Vi får ju vara med om ett ruskigt exempel i boken. Justines roll i det hela undrar man över…
Någonstans står det om att nymfomani kan vara ”den nya jungfruligheten”. Man kan så klart tycka o tro vad och hur man vill. Men att hävda att nymfomani är en ny jungfrulighet: DET köper jag inte.

7 maj, 2019 at 07:19 •
husse
Deltagare

Dygd och moral är två ord, som jag har svårt för. Dygd känns som ett nästan utroatat ord. Jag har inte riktigt klart för mig vad det betyder. Ofta har det väl använts som ett omdöme om unga kvinnor. En dygdig kvinna är en som inte ägnar sig åt sexuella aktiviteter, framför allt inte utanför äktenskapet.
Moral är en uppsättning regler, som finns i varje samhälle om hur man ska leva. Det kopplas ofta till sexualitet men handlar naturligtvis om hela livet, hur man lever och förhåller sig till andra.
Istället för dygd och moral skulle jagvilja framhålla etik. Det är en gren av den prakitiska filosofien. I mina ögon handlar etik om varje individs värdering av hur man bör leva. I alla de stora världsreligionerna finns en etik, som innebär att man ska behandla andra så som man själv vill bli behandlad.

8 maj, 2019 at 03:25 •
husse
Deltagare

Om Justine sägs det väl, att hon hade utsatts för ett övergrepp av en släkting. Det framgår inte om en det är en nära släkting, som någon förälder eller ett syskon eller om det är någon mera avlägsen, som en kusin till exempel.
Att en kvinna har blivit utsatt för ett övergrepp och har skadats av det, behöver inte innebära, att hon avstår från sexuell samvaro?

8 maj, 2019 at 03:40 •
husse
Deltagare

Berättaren behandlar Melissa väldigt illa, tycker jag. Hon är tydligen sjuklig och fattig. Om jag har förstått det hela rätt är hon och berättaren gifta. Då är det litet märkligt, att han träffar Nessim och Justine ensam.Melissa fräschar upp hans smokingjacka så att han ska vara presentabel när han träffar dem.
När han besöker klubben, där hpon dnsar beskriver han hennes dans som “usel”. Även om han tycker så, behövde han nte skriva det.

9 maj, 2019 at 03:37 •
husse
Deltagare

En nnan sak, som jag reagerar mot är hur berättaren och de övriga personerna i boken ser på prostitutionen. De tar den som något självklart. De verkar inte tänka på, att prostitution förutsätter, att det finns människor, främst kvinnor, som är så fattiga, att de måste sälja sexuella tjänster för att kunna försörja sig.

9 maj, 2019 at 03:40 •
DensisteMohikanen
Deltagare

Husse: ö h t så är det invecklade relationer i romanen. Visst blir Nessim förtjust i Melissa och hon får ett barn med honom…?
Att Melissa dansar uselt/mediokert är väl en iakttagelse som författaren (jaget) gör. Vilket tyder på att han är van att betrakta/bedöma danserskor. Kanske inte så “snällt”, snarare cyniskt. Han borde väl tiga och möjligen tänka inombords… Svårt läge! Om han älskar henne så “borde” han väl uttrycka sig…ja, hur…?
Ja, många i boken tar för givet att prostituerade hör till vardagen/livet. Så är det t ex ngn (kan inte namnet) som säger till författaren : Jag har ngn till er…och beskriver en “ny” glädjeflicka. Precis som om det tas för givet att män vill ha en prostituerad.

9 maj, 2019 at 05:19 •
husse
Deltagare

Ja, Mohikanen, det är invecklat och jag minns inte alla turer, vem som är tillsammans med vem Men jag tyckte, att det var märkligt, att berättaren umgicks med Nessim och Justine utan att Melissa fick följa med. Hon hade istället fått fräscha upp hans smokingjacka, så att han skulle vara presentabel.
Det är möjligt, att Melissa dansade uselt, men han hade inte behövt uttrycka sig så brutalt. Om han verkligen älskade henne kunde han ha sagt, att hon inte dansade så bra till exempel.Han hade också kunnat avstå från att kommentera hennes dans.

10 maj, 2019 at 04:05 •
Arne
Deltagare

Jag får intrycket att han tar Melissa för given, därför behandlar hen henne så nedlåtande. Älskar han henne verkligen, eller är det bara något han säger? Håller med om att han kunde hållit inne med kommentaren om dansen.
Prostitution hör till vardagen i många länder och än mer förr. Så det är inte konstigt att man ser så avslappat på det i boken. Snarare är det vi i Sverige och några andra länder som är avvikande i vår syn på sexhandel. Inte tog man någon större hänsyn till de fattiga i andra sammanhang heller, det var väl snarare positivt om de kunde försörja sig själva på något sätt även om det skedde genom att sälja unga kvinnor.

11 maj, 2019 at 08:23 •
DensisteMohikanen
Deltagare

Nessim tillhör ju alexandriasociteten. Melissa är väl för “obemärkt” för att bli inviterad till fester o dyl Klassamhälle! Att författaren (jaget) blir inbjuden beror på att han på ngt sätt fått ngn slags kulturell social status.
Jag blir inte riktigt klok på författarens kärlekar. Det känns som om passionen härskar i relationen till Justine. Plus att den är tabu och därmed mer kittlande (??).

13 maj, 2019 at 01:42 •
DensisteMohikanen
Deltagare

Just det: författarjaget köpte en burk fina oliver (hade spanat in i ett skyltfönster)…och så kom Nessim och så blev de goda vänner. Var det inte så…? :-)

14 maj, 2019 at 06:05 •
DensisteMohikanen
Deltagare

Jag menar att han bjöd Nessim på oliver…

14 maj, 2019 at 06:07 •
Exter
Deltagare

Nymfomani som den nya jungfruligheten låter ju stolligt, men jag tror att tanken är att övergreppet Justine blev utsatt för som barn har lett till att hon har en sorts upprepningstvång där hon har sex med många olika män utan att njuta av det. Om man tänker att en kvinna egentligen behöver få orgasm för att inte längre vara “jungfru” (jag tror åtminstone att bokens berättare skulle mena att detta krävs för att en person ska kunna anses ha uppnått sexuell mognad), så kan en kvinna som kallas nymfoman därför att hon har sex med många män, samtidigt vara jungfrulig på det sättet.

Sen är ju både “nymfomani” och “jungfrulighet” ord som känns väldigt mossiga idag, ironiskt nog eftersom hela boken präglas av en liksom självmedvetet kosmopolitisk fördomsfrihet. Men för sin tid så var den förstås det på riktigt också.

22 maj, 2019 at 10:41 •
husse
Deltagare

Nymfomani är väl en medicinsk eller psykiatrisk/psykologisk fackterm. Därför bör man nog vara försiktig med att lägga moraliska aspekter på den.Det är ett sjukdomstillstånd.
Jag tror också att det finns ett upprepningstvång. Hon behöver bearbeta traumat. Man kan jämföra med människor, som har olika fobier. De rekommenderas att utsätta sig för det man är rädd för. Det är enda sättet att komma över fobierna enligt psykologerna.

23 maj, 2019 at 03:37 •
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 21 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.