Gruppadministratörer

  • Profilbild för DensisteMohikanen

Boktokarna

Offentlig bokcirkel aktiv för 3 timmar, 44 minuter sedan | 66 medlemmar

Vi diskuterar gamla och nya böcker. Företrädesvis skönlitteratur, men även annan genre kan förekomma. Varje medlem väljer en bok inför en ny läsomgång och sedan läser vi en bok i månaden enligt aktuell lista. Vi försöker undvika att ha samma turordning gång efter gång. Vi har haft en läsecirkel i många år på Bokhyllan.se, men p g a bristfällig teknik flyttar vi cirkeln hit. Den 30/8 2017 var vi igång igen med BARNMORSKAN av Katja Kettu. Den 30/9 var det dags för FLORENCE STEPHENS FÖRLORADE VÄRLD av Ebervall& Samuelson, den 30/10 kom DET VAR VI SOM VAR MULVANEYS av Joyce Carol Oates och den 30/11 KANADA av Richard Ford. Den 30/12 hade vi SIMMA MED DE DRUNKNADE av Lars Mytting. Vår nya boklista bestod av : den 30/1 2018 TRÄDGÅRDSFESTEN OCH ANDRA NOVELLER av Katherine Mansfield, den 28/2 2018 ATT SKRIVA: EN HANTVERKARES MEMOARER av Stephen King, 30/3 2018 TVÅ PAR SYSTRAR av Marilynne Robinson, 30/4 2018 VID GLÖMSKANS RAND av Sergej Lebedev och den 30/5 2018 SNÖKIMONON av Mark Henshaw . Dessa datum markerar start på diskussionerna. Den 30/6 hade vi DE POLYGLOTTA ÄLSKARNA av Lina Wolff. Kort sommaruppehåll. Den 30/8 följde ÄN FINNS DET HOPP av Karin Wahlberg. Den 30/9 kom SOMMARLEKEN av Ellen Mattson och den 30/10 JUDAS av Amos Oz. Den 30/11 2018 hade vi I EN SKOG AV SUMAK av Klas Östergren. Den 30/12 2018 KÖRSBÄRSLANDET av Dörte Hansen. Den 30/1 2019 är det NORRLANDS SVÅRMOD av Therese Söderlind och den 28/2 2019 DÖDEN I VENEDIG av Thomas Mann. . Enligt vår nya läslista kommer den 30/3 2019 DET VÄXTE ETT TRÄD I BROOKLYN (del 1) av Betty Smith, den 30/4 2019 JUSTINE av Lawrence Durrell , den 30/5 2019 VARULVEN av Aksel Sandemose och den 30/6 2019 MARTIN BIRCKS UNGDOM av Hjalmar Söderberg. Vi tar ett kort sommaruppehåll och kör åter igång den 30/8 2019 med NATTSIDA av Hans Gunnarsson. 30/9 2019 MINA DRÖMMARS STAD av Per Anders Fogelström. 30/10 2019 SELAMBS av Sigfrid Siwertz. 30/11 2019 SVEAS SON av Lena Andersson. 30/12 2019 ARV OCH MILJÖ av Vigdis Hjorth .M v h Mohikanen. Varmt välkomna!

Martin Bircks ungdom

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 65 totalt)
 Arne 
Deltagare

Jag håller Den allvarsamma leken för den bästa bok som skrivits av en svensk författare. Martin Bircks ungdom är inte av samma klass men klart läsvärd och man känner igen författarens stil och tankesätt. Söderberg levererar, alltid!

Boken är indelad i tre delar, barndom, ungdom och vuxentid. Barndomen är som vanligt ointressant för mig, men under ungdomstiden formas Martin till en tvivlare som ifrågasätter tidens självklara Gudstro och moralsyn. Han vill bli skald och skriva dikter men enligt tidens norm ska en skald visa tillit till Gud. Samtidigt ser han vuxenvärldens hyckleri med stora ord om moral och kvinnors dygd samtidigt som det är helt accepterat att gå till glädjeflickor. Det kontroversiella när boken kom ut var Martins tvivel på Gud och vuxenvärlden, idag hade det varit synen på prostitution.
Så här står det, ”Han hade märkt att de flesta aktningsvärda unga män, och de gamla för resten också, trodde på två sorters kärlek, en ren sort och en sinnlig sort. Unga flickor av bättre familj skulle älska med den rena sorten, men det betydde förlovning och giftermål och det hade man sällan råd med. I regel var det därför bara förmögna flickor som kunde inspirera till en ren kärlek, eljest hörde denna känsla mera hemma i lyrisk poesi än i verkligheten. Den andra sorten däremot, den sinnliga, kunde och borde en normal ung man ägna si gåt minst en gång i veckan”

Söderberg ironiserar över samtiden, det är alltså bättre att gå till glädjeflickor än att onanera och fina flickor ska man dyrka på avstånd – om de är rika nog…
Martin Bircks ungdom är ingen spännande bok där läsaren byter sida med andan i halsen. Istället ligger tyngdpunkten på en filosofisk nivå med mycket tankar om livet, kärleken och Gud. Martin känns idag väldigt vanlig som person och inga dramatiska händelser stör rytmen i berättelsen, något som jag uppskattar.

30 juni, 2019 at 01:43 •
 husse 
Deltagare

Tack för en bra inledning. Jag håller med om det mesta och har inte så mycket attt tillföra. Jag kan inte låta bli att fascineras av Söderbergs ordknappa och komprimerade stil. Han kan säga mycket med några få ord. Jag har föäst mig vid dessa två meningar: ”Martin reste sig, tog rock och hatt, släckte sin gröna lampa och gick. Han hade sorgflor i hatten, ty hans mor var död.

30 juni, 2019 at 03:43 •
 DensisteMohikanen 
Deltagare

Tack, Arne och Husse! Jag ber att få reservera mig gällande vilken roman som skulle kunna utses till den bästa svenska. Som vanligt är smaken delad. För min del är jag tacksam att slippa Den allvarsamma leken. Mer säger jag inte…haha…

Visst är det mer intressant (kanske?) med vuxenliv i romanform… Men det hindrar inte att Söderberg skildrar pojken Martins upplevelser av livet mkt bra och känsligt. Det är verkligen en liten pojkes perspektiv. T ex när han är ute i en trädgård, går bland blommor…och hans mamma försvinner…Hon är bakom fläderbusken. En gripande scen…hur utsatta och hjälplösa små barn är…Påminner om en scen ur en filmversion av Den hemlighetsfulla trädgården som jag såg när mina barn var små. En liten flicka, c:a två år, går vilse i högt gräs… Jag grät flera ggr om…och tänkte på mina döttrar. Så hjärtskärande…Vet (minns) få scener som gripit mig så. Förmodligt ngt med egot också: den lilla flickan någonstans inom en.
Ja, förlåt att jag kom in på ngt helt annat, men scenen i Martin Bircks ungdom grep mig…

1 juli, 2019 at 07:12 •
 husse 
Deltagare

Jag håller med Mohikanen om att barndomsskildringen är mycket fin, poetisk och vacker. Samtidigt håller jag med Arne om att skildrinegn av den vuxne Martin Birck är intressantare. Här finns ju en kritk mot falska och hycklande samhällsnormer, både när det gäeer religionen och när det gäller kärlekslivet.

2 juli, 2019 at 03:48 •
 Arne 
Deltagare

Ja det är typiskt att man som Martin minns vissa detaljer knivskarpt från barndomen. det skildrar han bra.

Bästa boken kan vi bortse från, det var bara en utvikning.

Vad tycker ni om slutet? Han finner sin kvinna och hon besvarar känslorna men han påstår att de inte kan gifta sig eller ens vara ett par offentligt fast de är singlar, av ekonomiska skäl. Jag fattar det inte, han har fast jobb och även hon får in lite pengar. De kunde ju bo hos hans pappa, det var ju allmänt förekommande förr att generationerna bodde ihop. Pappan hade knappast opponerat sig, han verkar timid och hade fått gratis hjälp på ålderdomen. Eller har kvinnan något lik i lasten som jag missat? Det där smygandet tycks mig obegripligt, om alla som gifter sig måste varit rika hade mänskligheten dött ut.

3 juli, 2019 at 10:04 •
 husse 
Deltagare

Ja, detta kan vara svårt att förstå för oss som lever idag. Bure Holmbäck, som har skrivit en biografi om Hjalmar Söderberg, menar att förklaringen är, att en medelklassfamilj på Söderbergs tid förutsattes ha tjänstefolk. De skulle ha lön och brukade ofta bo hos sitt herrskap, som därför behövde ha en ganska stor våning.

4 juli, 2019 at 03:24 •
 DensisteMohikanen 
Deltagare

Precis vad jag tänkte! Ett klasstänkande.
Därför att en vanlig enkel arbetare kan ju gifta sig. Så varför inte ”jaget”?
Jag vet inte om jaget (Martin Birck) menar att de skulle få skämmas om de syns tillsammans…och det sedan inte ”blir” ngt äktenskap Ty då har ju kvinnan ”givit sig” (får man anta – även om det inte går att säga till 100 %) och är därmed begagnad (ursäkta uttrycket)… Hårda bud i Texas! D v s om hon vill utgöra ett gott parti…

4 juli, 2019 at 08:41 •
 husse 
Deltagare

Jag får inte riktigt ihop det. Kvinnan säger, att hon inte vill ha en slät guldring. Det tolkar jag som att hon inte vill gifta sig.Martin Birck är sorgsen över, att han inte kan ”ge henne ”ett hem. Om han nu är så radikal och inte vill ge efter för samhhällskonventionerna, varför är han då följsam mot konventionen, att ett gift par i medelklassen måste ha tjänstefolk?

5 juli, 2019 at 03:40 •
 Arne 
Deltagare

Det är faktiskt obegripligt varför de inte kan/vill gifta sig med varann och varför han åberopar samma skäl som Arvid i Den allvarsamma leken när han lät Lydia glida honom ur händerna. Men Arvid och Lydia var unga, Martin och hans kvinna var omkring 30 och levde i ordnade förhållanden rent ekonomiskt. Martin var inte den som blint höll på gamla konventioner och bristen på tjänstefolk borde inte vara något hinder. Men författaren framställer det som att det är försent och att det fysiska förfallet redan satt in, fast de bara är 30. En pessimism som jag inte riktigt förstår. Kvinnan hade ju ”vaktat sin skatt” (oskulden) men att den klenoden förlorade alltmer i värde och att kvinnor som levde utan män åldrades snabbare. Som sagt, hårda bud i Texas för kvinnor på den tiden…

5 juli, 2019 at 08:00 •
 husse 
Deltagare

I mina öron är det litet nedlåtande, när Martin Birck är sorgsen för att han inte kan ”ge henne” ett hem. Ett hem ska de väl skapa tillsammans. Hon arbetade ju på ett försäkringsbolag. Han skulle inte behöva försörja henne, som väl var det vanliga på den tiden.

6 juli, 2019 at 03:28 •
 Arne 
Deltagare

Ja det låter nästan som en undanflykt snarare än ett oöverkomligt skäl. Söderberg har fått kritik för sin negativa kvinnosyn och kanske är det vad som skiner igenom, han antyder att kvinnor kräver stora ekonomiska resurser hos mannen för att gå in i ett äktenskap.

Martins jobb anser han vara meningslöst, åtminstone i början, och han går dit mest för att fördriva tiden och uppbära lön. Det påminner om Arvid Falk i Röda rummet, han får arbete på en myndighet och ambitiös som han är jobbar han som en slav för att göra intryck men får istället skäll för att han jobbar för snabbt. Lite av Strindbergs syn på statliga verk finns även hos Söderberg och det står i efterordet att den dråpliga scenen där Martin söker jobb på ämbetsverket är tagen från Söderbergs eget jobbsökande hos generaldirektör Bennich 1888.

7 juli, 2019 at 08:45 •
 husse 
Deltagare

Ja, beskrivningen av besöket hemma hos generaldirektörenär roligt och lär enligt Söderberg själv vara tagen från verkligheten. Generaldirektören säger: ”Herrn blir antagen och kan infinna sig imorgon för att börja sin tjänstgöring, om det finns något att göra”. Det sista är talande. Ibland fanns det ingenting att göra. Det var tydligen också vanligt, att man tjänstgjorde i flera ämbetsverk. Det står i boken ”hos chefen för det ämbetsverk, till vilket Martin huvudsakligen ämnade förläggaa sin verksamhet, måste han personligen göra sin uppvaktning klockan åtta på morgonen i frack och vit halsduk”. Faderns kontakteri olika ämbetsverk hade kanske underlättat för Martin att få en tjänst.Så är det idag också. Utan kontakter är det svårare att ta sig in i både ämbetsverk och företag.

8 juli, 2019 at 03:47 •
 Arne 
Deltagare

Ett avsnitt som förmodligen väckte en viss uppmärksamhet när boken kom ut är när den tidigare studenten doktor Markel dyker upp på studentskivan och har en ironisk utläggning (som förstås är Söderbergs egen) om hur man ska förhålla sig till Gud och den på den tiden självklara tron på en högre makt. Markel menar att det är viktigt att tro, men det ska vara lagom och helst på en panteistisk Gud som man kan ge de egenskaper som passar för en själv. Alltså raka motsatsen till kyrkans dömande och straffande Gud. Det påminner lite om hur amerikanska presidenter och kristdemokratiska politiker tror på Gud, de måsta säga sig tro, men på ett lagom sätt för att tillfredsställa de troende men inte stöta bort tvivlare…

8 juli, 2019 at 08:17 •
 DensisteMohikanen 
Deltagare

Ständigt denna kvinnosyn! Och hur är manssynen? :-)
Man kan inte komma ifrån att det FINNS kvinnor som drar pengar. Både då och nu. Bortskämda, vill ha smycken, pälsar (kanske), restaurangbesök, resor, fina kläder. Kanske att Martin hade sett mkt av detta och drog sig för äktenskap.
Nu var ju bokens hemliga dam inte sådan. Hon arbetade tydligen själv. Men hur skulle det bli om hon fick barn? Då måste hon ju stanna hemma och ta hand om barnet. Och då finge hon ju ingen inkomst (inte fanns det föräldrapenning då).
Till skillnad från er så tror jag att Martin HAR ett klasstänkande. Han är van vid medelklassliv och tjänstefolk. T o m när vännen Henrik kommer på besök är så meddelas det först genom jungfrun. Skulle Martin kunna vänja sig av med denna service och själv gå och öppna eller låta sin eventuella hustru öppna?
Därför misstänker jag att det rebelliska hos Martin Birck sitter i synen på religion. Knappast f ö. Men för all del, jag kan ha fel! som C-G Hederström sjöng… :-)

9 juli, 2019 at 10:38 •
 husse 
Deltagare

Ja, Markels hyllningstal til lpanteismen är nog en drift med den liberala teologien, som Söderberg ogillade.
Martin Birck hade vuxit upp i ett medelklasshem och känds sig nog främmande för arbetare och hantverkare. Det finns ingenting i boken, som tyder på, att han såg ner på dem.
Om hans käresta skulle bli med barn, skulle det vara en ännu större katastrof, om de inte var gifta. På den tiden var barn utanför äktenskapet något, som ansågs vara oacceptabelt i hans kretsar.

9 juli, 2019 at 04:00 •
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 65 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.