Gruppadministratörer

  • Profilbild för Kristian Schultz

Läs fantasy med Kåken!

Offentlig bokcirkel aktiv för 1 år, 8 månader sedan | 9 medlemmar

Bokcirkeln drivs av bibliotekarien Kristian Schultz på Kulturhuset Kåken.

Boken vi ska läsa är The mirror empire av Kameron Hurley. Hurley har vunnit två Hugo Awards och även skrivit den uppmärksammande essäsamlingen The geek feminist revolution.

The mirror empire är en komplex, mörk fantasy som utspelas i en värld där olika stjärnor möjliggör magi. Nu stiger den mörka stjärnan Oma på himlen och i dess spår följer en världsomvälvande katastrof när gränsen mellan olika verkligheter blir tunn nog att passera. I det kylslagna riket Saiduan dyker en okänd fiende upp som kan ödelägga hela städer. Detta får saiduanerna att söka hjälp hos det pacifistiska riket Dhai, ett folk de tidigare förslavat, för att bemöta detta nya hot.
I centrum för dessa omvälvande händelser står den föräldralösa tonåringen Lilia som begåvats med en förmåga som kan avgöra hela världens öde.

Bokcirkeln pågår i fem veckor med hundra sidor att läsa till varje tillfälle.

Varje måndag med början den 1 oktober snackar vi om boken i kommentarsfältet: det bra, det dåliga och det fula.

The Mirror empire av Kameron Hurley träff 3

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
Kristian Schultz
Deltagare

Ok, here goes. Sidorna 100-200.

Kodning med djur som förvandlar sig medan de flyger, från flugor och skalbaggar till sparvar och papegojor. Nyskapande!

I fantasy där det förekommer parallella historier med olika karaktärer tycker jag ofta att det är en av berättelserna som står ut, som fångar min uppmärksamhet. De andra blir lite av transportsträckor. Upplever ni samma sak?

Den tråden i Mirror Empire som jag fängslas av lite extra är folkmördaren Zezili och hennes möte med de andra Dhai, Tai Mora – speglingarna från den andra sidan. Det är en nyskapande idé som jag inte stött på någon annanstans. Visst har jag läst om portaler, blodsmagi etc. men inte på det här sättet. Att speglingarna på ena sidan måste dö för att man ska kunna passera.

Gillar även att följa det omaka paret Lilia och Taigan, där de tvingas hjälpa varandra fast de egentligen hatar varandra. När Gian ligger döende behöver hon honom för att ta sig till Dorinah, han har ett uppdrag som bokstavligen bränts in i kroppen med en magisk ward. Deras färd genom ett landskap med livsfarlig växtlighet, jagade av de andra Dhai, suger tag och jag vill veta hur det går.

Engelskan kan vara svår ibland och tur att man kan googla ord som ”canopy” men oftast kan jag gissa vad det betyder pga. meningen i övrigt. Vad tycker ni?

15 oktober, 2018 at 11:26 •
Visar 1 inlägg (av 1 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.