Gruppadministratörer

  • Profilbild för Carin Collén
  • Profilbild för Ida Norberg

Lä(n)sCirkeln – läsprojekt för bibliotekspersonal i norra Sverige

Offentlig bokcirkel aktiv för 4 dagar, 8 timmar sedan | 34 medlemmar

Gemensamt läsprojekt för bibliotekspersonal i norra Sverige. Regionbibliotek Västernorrland och Länsbiblioteket i Västerbotten startar en bokcirkel för att öka litteraturkännedom och samtidigt öka kunskapen i att använda digitala verktyg för läsfrämjande. Värd för cirkeln är Sundsvalls stadsbibliotek.

Cirkeln kan användas till att föra diskussion om den bok vi för tillfället läser, men också för att dela med sig av kunskap om att anordna bokcirklar, litteraturkunskap, tips om hur man får till en utvecklande bokdiskussion med mera. Genom att dela med sig av kunskap ökar vi den gemensamma kompetensen på våra bibliotek.

Diskussion kan föras under Hem – genom att kommentera första inlägget/tråden.
I Forum läggs också alla titlar upp samt andra trådar som t ex Utvärdering. För att svara i dessa trådar får du gå in under Forum.

All info om cirkeln läggs här.

Varje läsperiod avslutas med en livechatt i Google hangouts. Länk läggs ut några dagar innan vid titeln.
Kontaktperson: ida.norberg@sundsvall.se

OBS! Under sommaren tar Lä(n)sCirkeln sommarlov :) Nya friska tag till hösten!

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 25 totalt)
 Ida Norberg 
Deltagare

Första boken i projektet Lä(n)scirkeln.

27 februari, 2018 at 01:52 •
 Ida Norberg 
Deltagare

Hej alla deltagare :) Nu kör vi igång Län(s)Cirkeln.

Jag har precis börjat bläddra i boken och slås direkt av att jag för det första aldrig hört talas om denna kvinna – och för det andra -varför har jag inte det?? Hon kallas Sveriges första wallraffare men gjorde sina reportage tidigare än Wallraff själv. Kanske borde fenomenet wallraffande istället ha döpts till nordströmmande…
Min nästa tanke är att författaren verkar ha gjort ett grundligt jobb med tanke på referenslistan, och enligt inledningen.
Känns som att detta blir en spännande bok och ett fascinerande livsöde att läsa om :)

19 mars, 2018 at 09:42 •
 Ida Norberg 
Deltagare

Har läst några kapitel och är verkligen fascinerad av denna människa. Hon är samtida med min farmor som föddes 1895. Farmor var hushållerska eller piga om man så vill i ett fint hem i sundsvall kring 1920. Sen gifte hon sig med en bonde och blev bondmora, med ansvar för en stor gård. Jag minns inte att fråarmor någonsin berättat att de hade någon piga anställd, men de hade drängar. Oxh det var slitsamt för alla på gården. Farmor slet ungefär som Ester beskriver att hon och hennes kollega Sigrid slet. Jag skulle verkligen ha velat prata med farmor om den här boken, och om hon minns signaturen Bansai. Vad hon tänkte om reportagen och den verklighet som beskrevs. Men farmor finns inte länge i livet tyvärr.

Funderar också på det faktum att Ester själv växer upp i ett hem med tjänstefolk. Än så länge är inte det något som framställs som något Ester ifrågasatte. Däremot framgår det ju att hon är medveten om sitt priviligierade liv i jämförelse med de som sliter på bondgårdar. Hennes beskrivning av att de är för trötta för att ens tänka, vilket då förstås innebär att de inte har tid eller lyxen att ifrågasätta sin realitet, är verkligen talande.

Jag blir också plötsligt sugen på att läsa ”en piga bland pigor”. Kan den finnas online tro? Får söka 😊

21 mars, 2018 at 04:58 •
 Ida Norberg 
Deltagare

Ebok och tryckt bok, nyupplaga dessutom – såklart 😊

21 mars, 2018 at 05:05 •
 Ida Norberg 
Deltagare

Medlem @ccn skriver:
Började läsa på bussen i morse så jag har inte hunnit så långt, men tycker att det finns en del att fundera över bara av omslagsbilden. En förvånansvärt ung och trumpen flicka i hatt med stor slarvig rosett, mot bakgrund av handskriven text. Hennes blick blänger och munnen trutar, huvudet på sned. Inte en bild som helt stämmer med den beskrivning vi får av henne i början av texten, tycker jag i alla fall. Men ändå, de klara blå ögonen ger trots sin trumpenhet ett fast intryck. Varför har man valt just detta foto? Kanske för att förstärka det ironiska i titelns ”ett jävla solsken” . Vad tänker ni andra läsare?

(Jag kopierar in detta inlägg här så vi får alla samlade under rätt tråd 😊)

21 mars, 2018 at 05:11 •
 Ida Norberg 
Deltagare

Hon kanske är kring 20-25 på bilden gissningsvis. Intressant faktiskt, tänkte först att hon ser ut som en egensinnig människa på bilden, trotsig och utmanande. Dina ord får mig att tänka till litegrann. Bilden förmedlar ju faktiskt lite detta med trumpen stursk tonåring som gör som hon vill. Alltså kanske inte så positiv bild utan mer lite ”liten flicka försöker vara stor”. Med titeln blir det dock en koppling, ironin i titeln och det trotsiga i blicken.
I början beskrivs ju fotona som hennes pappa mer eller mindre tvingar henne att vara med på, då hon ska vara iklädd volangkjolar osv. Något som definitivt inte ger en sann bild av vem barnet Ester var.
Jag blir lite avundsjuk på hennes mod som barn – att hämnas på sin farbror prästen som hon hålkortet t ex, vilket påhitt 😬Avslöjar inte vad just nu för er som inte kommit så långt ännu 😊 Men det var verkligen en utstuderad hämnd för den oförrätt hon tyckte sig ha blivit utsatt för.

21 mars, 2018 at 05:20 •
 Ida Norberg 
Deltagare

Jag har börjat läsa En piga bland pigor 😊 Nordström skriver verkligen som det beskrivs i biografin. Rappt, beskrivande, ganska roligt också. Svårt förstås för mig i denna tidsålder att förstå den kritik hon fick från bonden och familjen. Men kritiken hon fick därifrån kanske mer handlade om att de kände sig lurade än att Ester beskrev deras värld på felaktigt sätt.

24 mars, 2018 at 08:56 •
 Carin Collén 
Deltagare

Jag tycker nog att jag kan förstå deras reaktion. Dels att bli förda bakom ljuset under tiden Ester ”lekte” piga dels att inte ens i efterhand få veta att de skulle bli omskrivna i artiklar och i en bok. Tänkte först att hon var en ung entusiastisk person som inte funderade på vilka konsekvenser det skulle få för familjen. Men hon hade ju redaktionen och även Elin Wägner med sig som uppmuntrade arbetet så då föll den tanken. Kan det finnas ett nedlåtande synsätt från storstadsborna gentemot landsbygdens bondebefolkning som gjorde det tillåtet. I Esters brev till bondmoran Ida och pigan Sigrid där hon förvanskar sanningen om sitt eget uppdrag och nästan lismande rosar deras hårda arbete ger i mina ögon intryck av att hon inte tar deras reaktion på allvar. Hur ser ni på det?

  • Det här svaret redigerades 1 år, 2 månader sedan av  Carin Collén.
26 mars, 2018 at 11:04 •
 Ida Norberg 
Deltagare

Än så länge i boken Piga.. så är det mesta beskrivet rakt upp och ner som det är.eller som Ester upplevde det. Det som framkommer tydligt är ju pigornas arbetsbelastning, och det viktiga i att de ska bistå drängar och manfolk med frukost, mat, kaffe osv innan de själva får sig något till livs. Jag kan se att hennes reportage lyfter orättvisorna mellan könen likväl som det hårda arbetslivet. Men jag kan också se det egoistiska i Esters wallraffande. Att hon faktiskt inte innan hon publicerade artikelserien, berättade för bondefamiljen varför hon varit där. Det skulle jag ha reagerat på. Och hon ljuger absolut i sina brev där hon försöker skyla över det faktum att reportaget enbart bygger på just denna familj. Jag tror nog att hon skäms lite över att hon lurat dem. Känns ju som att hon flyr litegrann efter all uppmärksamhet. Och det tyder ju lite på att inte riktigt ta fullt ansvar för de handlingar hon gjort. Apropå bilden igen på första sidan – trulig tonåring följer sin egen vilja oavsett konsekvenserna…

27 mars, 2018 at 07:43 •
 Ida Norberg 
Deltagare

jag kom på en annan sak, att det beskrivs i boken att mediasverige förändras under denna tid. Att kvinnorna som skriver reportage inför ett nytt sätt att rapportera på, eller ett nytt angreppssätt på att beskriva händelser. Om Ester säger ju författaren att hon beskriver miljöerna på ett sådant sätt att det nästan känns som läsaren är där. Så en tanke jag fick var att ingen egentligen såg de konsekvenser ett sådant reportage som Piga.. kunde få, därför att hela redaktionen såg detta nya sätt att berätta på pch hur det lockade läsarna. Vardagsnära berättelser. Men jag håller med dig om att det absolut finns ett visst nedlåtande sätt mot bondeklassen från stadsborna.

27 mars, 2018 at 08:01 •
 Ida Norberg 
Deltagare

Ja här sitter jag i högönsklig välmåga och mår lite smått illa av beskrivningarna i Esters bok Piga bland pigor. Nu är det ju inte den boken vi ska diskutera, men jag kan inte låta bli att reflektera över det oerhört hårda liv bondfolket hade på denna tid. Och hur smutsigt det var, och hur de små glädjeämnen de hade verkligen betydde något. Oxh hur oerhört priviligierad jag är idag som kan sitta här och vara slö och ta det lugnt en långfredagsmorgon… Det Ester på något sätt beskriver är ju oxkså den enorma skillnaden mellan högre medelklass, stadsfolk och bönderna/lågklass. Sättet att se livet, att ta sig an det. Det skulle ju ha varit väldigt intressant om hon också hade skrivit en betraktelse över sitt eget priviligierade liv, i jämförelse med det hon beskriver om denna bondefamiljen hårda slit. Ett hårt slit som var nödvändigt för att medelklassen skulle få sina matvaror, kan en ju också tänka.

30 mars, 2018 at 09:24 •
 Ida Norberg 
Deltagare

Inlägg från Kramfors bibliotek:
”Jag har inte heller hunnit läsa så långt men jag fascineras redan av denna Ester Blenda Nordström. Min första tanke är det hisnande faktum att hon hann prestera så otroligt mycket under sin levnadstid. En sådan unik person, som hade en sådan samhällsställning men valde att inte stanna i den bekväma ”bubblan” utan ge sig i kast med mycket större livsfrågor här i livet och att aktivt ge sig in i det på det vis som hon gjorde. Jag känner mig redan full av beundran för denna starka personlighet och ser fram emot att läsa vidare i boken. Fatima Bremmer är verkligen en lysande författare också!”

Jag kommer fortsätta kopiera in inlägg som skrivs under Hem här för att få ordning på tråden 😊 Försök alla att komma ihåg att alltid skriva inlägg under Forum – titeltråden.

30 mars, 2018 at 09:27 •
 Ida Norberg 
Deltagare

I boken berättas det att Anders Zorn målar av Ester Blenda. Är det någon som kan hitta målningen online? Jag har försökt söka men hittar ingen bild på en tavla av Zorn som är så som porträttet beskrivs. Undras om det är en enkel skiss eller om det är en oljemålning och var den kan tänkas ha tagit vägen…

Och tillägg till det jag skrivit om Piga bland pigor. Mot slutet av den boken så är det rätt tydligt att läsare som inte är från bondekulturen absolut kan ta illa vid sig. Även om Ester har en tanke om att hon beskriver sina ofrivilliga informatörer med ömhet och glimten i ögat så blir det lätt att skratta åt deras dialekt, deras enkla tankesätt och deras okunskap om världen utanför bondebyn. det blir lite nedlåtande, trots att intentionerna var goda. Så i skenet av det kan jag nu förstå bondefamiljens ilska och harm. Däremot tycker jag att debatten kunde ha höjts lite av den media som på den tiden skrev om denna konflikt mellan Ester och bonden t ex – och lyft den till att istället handla om orättvisorna och det hårda arbete pigorna får uthärda. Det drunknar liksom i dels bondens harm och dels i Esters svaga försvar. Nu ska jag återvända till biografin 😊

1 april, 2018 at 03:21 •
 Ida Norberg 
Deltagare

Jag tycker att en intressant sak med boken är att den inte på något sätt är helt okritisk till Ester Blenda. Författaren målar ett porträtt av en mångfacetterad människa, och lyfter fram både de goda sidorna såväl som de kanske mer slarviga och ansvarslösa sidorna. Vi har varit inne tidigare på det ansvarslösa med att ta anställning som piga med gömd agenda och sen totalt lämna ut bondefamiljen. Jag upplever det lite som samma sak när hon skriver sin andra bok om samerna. Det är spännande att läsa om hennes upplevelser så som de beskrivs i biografin, men det känns ju också lite fel eller vad jag ska kalla det. Det blir en romantiserad bild av ett folk, och iakttagelser och slutsatser dras utifrån en subjektiv bild som Ester har. Inte en objektiv bild som också tar hänsyn till samernas egen vilja. Så är hon naiv Ester?
Hennes bråk/konflikt med bonden efter reportageserien om bondgårdsvistelsen har ju inte direkt hindrat henne från att i egentlig mening trampa i samma klaver med samerna…

3 april, 2018 at 07:16 •
 Carin Collén 
Deltagare

I går kväll hittade jag av en slump en dokumentär om Elsa Blenda på SVT-play. Tyvärr låg den bara kvar några timmar till så den går nog inte att se nu. I dokumentären, tror att det var K-special, fick man se målningen. Hon ligger påklädd på en säng med en luta? i famnen. Där berättades det att hon sålde tavlan i slutet av sitt liv när hon hade det svårt ekonomiskt. Jag hittar den heller inte på nätet.

4 april, 2018 at 11:38 •
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 25 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.