Gruppadministratörer

  • Profilbild för Bokcirklar på Göteborgs stadsbibliotek

Vårbokcirkel online: Down under av Johan Ehn 4/3 – 5/4

Offentlig bokcirkel aktiv för 5 månader, 2 veckor sedan | 16 medlemmar

Var med och bokcirkla med oss närsomhelst på dygnet! Fundera och ta del av andras tankar och skriv ner dina egna i lugn och ro.
Johan Ehns debutroman Down under handlar om 19-årige Jim som reser ensam till Nya Zeeland för att bli en ny bättre version av sig själv. Detta är en bok som ligger i gränslandet mellan ung vuxen och vuxen.
Bokcirkelns upplägg: Vi diskuterar boken under fem veckor, och en eller flera diskussionsfrågor släpps varje måndag. Boken finns att låna på biblioteket både som e-bok och fysisk bok. Vill du läsa e-boken? https://e-gotlib.elib.se/Books/Details/1051992

Diskussionsfrågor släpps:
Måndag 4/3 Hur upplever ni språket? Finns det något som gjort stort intryck på er i boken?
Måndag 11/3 Den här veckan diskuterar vi personbeskrivningen. Vad tycker ni om de olika karaktärerna?
Hur ser de ut? Hur är hens omgivning? Och framförallt hur upplever ni hens inre, vem är hen?
Måndag 18/3 Vilka känslor väcker romanen? Finns det någon scen som hänger kvar hos er som läst klart boken?
Måndag 25/3 Vad tycker ni om bokens uppbyggnad, att man dels får läsa om när Jim anländer till Nya Zeeland, parallellt med hans barndom och uppväxt?
Tror ni att det finns ett budskap i romanen, något som Johan Ehn vill säga?
Måndag 5/4 Tack allihop för era tankar och funderingar! Nu inleder vi sista veckan och vi hoppas att ni alla deltar med era reflektioner! Vad tyckte ni om boken som helhet? Ris eller ros?

Andra veckans frågor

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 Bokcirklar på Göteborgs stadsbibliotek 
Deltagare

Den här veckan diskuterar vi personbeskrivningen. Vad tycker ni om de olika karaktärerna?
Hur ser de ut? Hur är hens omgivning? Och framförallt hur upplever ni hens inre, vem är hen?

11 mars, 2019 at 09:41 •
 Alma Kilander 
Deltagare

Jag upplever det ju som att man inte får gå någon annan karaktär på djupet på samma sätt som huvudpersonen Jim. Men ändå framgår det ju hur de är genom hur de behandlar honom. Farbrodern är ju riktigt elak. Egocentrisk, homofob och misogyn, bästa kombinationen… Dessutom får han sina barn att klippa av banden till Jim, säkert dels på grund av rädsla för hans lynnighet och oförutsägbarhet, men också kanske för att de påverkats av hans åsikter. (Man märkte att kritisera sin familj var något som kusinerna inte fann sig i).

12 mars, 2019 at 07:29 •
 Sofia Olausson 
Forumledare

Nej, det är som du skriver Alma, framförallt Jim som man som läsare kommer nära. Sen tycker jag att Jims faster är intressant. Det är lite oklart tycker jag, vem är hon? Hennes personlighet beskrivs i början som positiv. Är hon en snäll människa som i den miljö hon lever i blir fördomsfull och elak? Skulle hon i en annan miljö kunnat vara en annan person?

14 mars, 2019 at 10:19 •
 Fredrik 
Deltagare

Läste någon annanstans att personen tyckte att det var trist att Jims ångest tar så stort utrymme i boken. Jag känner själv många personer som varit med om liknande upplevelser. Delar känner även jag igen mig i. Och det är förknippat med mycket ångest! Så för mig är Jims ältande realistiskt och jag känner verkligen med honom!

14 mars, 2019 at 10:48 •
 DanielH 
Deltagare

Jag känner inte igen mig i Jim men klart man förstår att han mår dåligt! Mobbningen han är utsätts för är sjuk.
Hoppas du som skrev innan, mår bra nu.

15 mars, 2019 at 12:45 •
 Sofia Olausson 
Forumledare

Tack för att du delade med dig så fint av dina egna upplevelser Fredrik. Hoppas precis som Daniel att du mår bra nu. Jim är som flera av oss nämnt tidigare den person som man kan kommer närmast. Själv tycker jag att det är de avsnitt som är förlagda till Sverige som är bäst.

16 mars, 2019 at 12:57 •
 Alma Kilander 
Deltagare

Ja, Jims faster funderar man över som du säger Sofia. Det känns inte som att hon är i sitt rätta element i det äktenskapet. Man anar en empatisk personlighet där under men som inte får blomma ut. Även om hon måste göra som sin man vill, kan jag inte förlåta henne för att hon inte hanterade situationen bättre i bilen när hon körde Jim till vandrarhemmet. Hon säger att hon måste ”respektera sin mans åsikter” (s. 89 i min e-bok) men om det nu var sista gången hon skulle träffa honom, varför var hon inte mer vänlig, varför sa hon inte mer?!

Jag tycker verkligen att ångesten är högst rimlig i boken, otroligt att den inte är värre skulle jag säga. Jim är otroligt stark! Som flera skrivit ovan, hoppas allt är bra nu Fredrik! Det är en viktig bok det här tycker jag.

17 mars, 2019 at 03:57 •
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.