Gruppadministratörer

  • Profilbild för Bokcirklar på Göteborgs stadsbibliotek

Vårbokcirkel online: Down under av Johan Ehn 4/3 – 5/4

Offentlig bokcirkel aktiv för 5 månader, 2 veckor sedan | 16 medlemmar

Var med och bokcirkla med oss närsomhelst på dygnet! Fundera och ta del av andras tankar och skriv ner dina egna i lugn och ro.
Johan Ehns debutroman Down under handlar om 19-årige Jim som reser ensam till Nya Zeeland för att bli en ny bättre version av sig själv. Detta är en bok som ligger i gränslandet mellan ung vuxen och vuxen.
Bokcirkelns upplägg: Vi diskuterar boken under fem veckor, och en eller flera diskussionsfrågor släpps varje måndag. Boken finns att låna på biblioteket både som e-bok och fysisk bok. Vill du läsa e-boken? https://e-gotlib.elib.se/Books/Details/1051992

Diskussionsfrågor släpps:
Måndag 4/3 Hur upplever ni språket? Finns det något som gjort stort intryck på er i boken?
Måndag 11/3 Den här veckan diskuterar vi personbeskrivningen. Vad tycker ni om de olika karaktärerna?
Hur ser de ut? Hur är hens omgivning? Och framförallt hur upplever ni hens inre, vem är hen?
Måndag 18/3 Vilka känslor väcker romanen? Finns det någon scen som hänger kvar hos er som läst klart boken?
Måndag 25/3 Vad tycker ni om bokens uppbyggnad, att man dels får läsa om när Jim anländer till Nya Zeeland, parallellt med hans barndom och uppväxt?
Tror ni att det finns ett budskap i romanen, något som Johan Ehn vill säga?
Måndag 5/4 Tack allihop för era tankar och funderingar! Nu inleder vi sista veckan och vi hoppas att ni alla deltar med era reflektioner! Vad tyckte ni om boken som helhet? Ris eller ros?

Första veckans frågor

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 Bokcirklar på Göteborgs stadsbibliotek 
Deltagare

Hej!
Vi fortsätter att cirkla här under Forum. Hur upplever ni språket? Finns det något som gjort stort intryck på er i boken?

6 mars, 2019 at 10:59 •
 Alma Kilander 
Deltagare

Klistrar in mitt svar här också:

Jag fick intrycket av att boken är skriven som ett återgivande och upprabblande av händelser, typ som en dagbok. Som att det är självupplevt, (den ska ju vara till stora delat självbiografisk också). Jag undrar om Johan Ehn har utgått från egna dagböcker när han skrev boken och att det påverkat språket? Ibland är det ju lite hopp i händelserna också, som att han inte minns vissa detaljer eftersom han inte har allt nedskrivet tänker jag. Till exempel när han får sitt första jobb i Nya Zeeland och de ska ta en öl efter jobbet ihop, så har man inte fått mycket beskrivet hur relationerna med kollegorna utvecklats.

En sak som gjort stort intryck på mig är att Jim känns så ensam! Ibland var det så hjärtskärande att läsa så jag ville bara gå in i boken och krama honom. Det beror dels såklart på vad han utsätts för i sitt liv av personer i hans närhet. Men också på hur jag tycker språket är, det gör att han känns ensam även om han är med en vän.

Älskade för övrigt meningen på sida 99 i min e-bok: “Här skall bögas”, när han blivit utkastad från sina släktingar.

6 mars, 2019 at 03:26 •
 Bokcirklar på Göteborgs stadsbibliotek 
Deltagare

Malins kommentar:

Det är som du beskriver Alma, en ensam människa man får möta som läsare. Mycket av det man får veta sker via inre monologer. På så sätt är språket väldigt ”dagboksaktigt”. Ett ställe som jag fastnade vid är när han tittar på någon porrbild och bekräftar att han inget känner. Det finns något så vardagligt över språket som understryker dramatiken i det hela.

6 mars, 2019 at 03:35 •
 Sofia Olausson 
Forumledare

Det är som tidigare sagts ett språk som mest består av inre monologer. Det är också Jimmys reflektioner som driver handlingen framåt. Någon tredje, allvetande författarröst finns inte. Det gör att man som läsare kommer väldigt nära Jimmy. Språket bidrar också som tidigare sagts av en stor känsla av isolering – ensamhet.

7 mars, 2019 at 10:06 •
 Fredrik 
Deltagare

Håller väl med om det mesta som sagts om språket… Något som stör min läsning är när det skrivs på engelska… man fattar väl att de pratas engelska när Jimmy befinner sig i Australien? Eller har jag fel?

10 mars, 2019 at 07:05 •
 Alma Kilander 
Deltagare

Jag reagerade också på de engelska meningarna, och blev osäker på om det betydde att de pratade både svenska och engelska. Jag funderar på om det beror på att författaren inte hittat något bra uttryck på svenska? Tanken är kanske att man ska läsa de engelska fraserna med nyzeeländsk accent…

12 mars, 2019 at 07:35 •
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.