Gruppadministratörer

  • Profilbild för Bokcirklar på Göteborgs stadsbibliotek

Vårbokcirkel online: Vi har alltid bott på slottet av Shirley Jackson 6/5 – 31/5

Offentlig bokcirkel aktiv för 1 månad, 3 veckor sedan | 18 medlemmar

Var med och bokcirkla med oss när som helst på dygnet! Fundera och ta del av andras tankar och skriv ner dina egna i lugn och ro. Shirley Jacksons gotiska skräckklassiker berättas ur 18-åriga Merricat Blackwoods perspektiv och är en bok som både skrämmer och underhåller.

Bokcirkelns upplägg: Vi diskuterar boken under fyra veckor, och en eller flera diskussionsfrågor släpps varje måndag. Det går bra att hoppa in när som helst under perioden och man kan svara på tidigare frågor även om det tillkommit nya.

Boken finns att låna på biblioteket både som e-bok och fysisk bok. Här finns e-boken: https://e-gotlib.elib.se/Books/Details/1055674

Diskussionsfrågor släpps:

Måndag 6/5: Vilka tankar och känslor väcker bokens språk- och miljöbeskrivningar. Gå in under Forum: första veckans fråga och börja diskutera:)!
Måndag 13/5 Hur ser ni på karaktärernas relationer? Finns det någon speciell scen som gjort intryck på er? (Gå in under Forum: Andra veckans frågor)
Måndag 20/5 Den här veckan diskuterar vi personerna. Vilka är de? Vad är det som driver dem? (Gå in under Forum: Tredje veckans frågor)
Måndag 27/5 Vad tycker ni om boken, ris eller ros? Var den som ni hade tänkt er? Och för er som läst den en andra gång, hade ni en annan läsupplevelse denna gång? (Gå in under Forum: Sista veckans frågor)

3:e veckans frågor

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
Bokcirklar på Göteborgs stadsbibliotek
Deltagare

Den här veckan diskuterar vi personerna. Vilka är de? Vad är det som driver dem?
(Gå in under Forum: Tredje veckans frågor.

20 maj, 2019 at 10:13 •
Alma Kilander
Deltagare

Merricat verkar gillar rutiner och är fortfarande som ett barn som leker under dagarna. Med tanke på hur barnslig hon är känns det som en stor uppoffring från henne att hon är den som går till byn och handlar. Jag tror det som driver Merricat är att skydda dem från utomstående människor.
Constance har rollen som både storasyster och förälder, både till Merricat och till farbror Julian. Man märker att Constance satt upp regler för Merricat, hon får inte röra tändstickor eller diska porslinet, är det för att hon är rädd för vad som kan hända då? Varje dag sköter hon hushållet och tar hand om både Merricat och Julian, jag tror att hon ser det som hennes främsta plikt.
Julian verkar varit besatt av fallet under åren som gått, samtidigt som att han verkar ana vad som faktiskt hände..?
Charles verkar vara lite av en psykopat, han pratar hotfullt mot Merricat, (och gör det också genom katten Jonas). Det verkar vara deras rikedomar i kassaskåpet som driver honom.

21 maj, 2019 at 01:17 •
RebeccaJH
Deltagare

Mary Katherine/Merricat är min favorit! Alma skriver att hon tagit på sig beskyddarrollen och det tror jag stämmer. Sen blir det ju som det blir eftersom hon är så egen som hon är. Helen Clarke förstår jag inte riktigt vem det är, men tydligt är att Merricat inte gillar henne. “Försvinn, försvinn” säger hon till sig själv, nästan som ett mantra. Hon har också flera “säkerhetsanordningar” som verkar vara som ett sorts tics. Hon tror att om hon utför vissa saker så kommer familjen gå säker från fara.

23 maj, 2019 at 03:14 •
Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.