Gruppadministratörer

  • Profilbild för Bokcirklar på Göteborgs stadsbibliotek

Victoria Benedictsson: ”Ur mörkret” och ”Förbjuden ingång” 28/1 – 22/2 -2019

Offentlig bokcirkel aktiv för 4 månader, 3 veckor sedan | 25 medlemmar

I januari kommer Stadsteatern i Göteborg att sätta upp ”Förbjuden ingång” som baseras på Victoria Benedictssons texter och liv. I samband med detta så kommer vi ha en cirkel kring hennes novell ”Ur mörkret” som finns att läsa på Litteraturbanken. Längst ner hittar du länken till novellen. Cirkeln är ett samarbete mellan stadsbiblioteket Göteborg, Litteraturbanken och Stadsteatern. Alla är välkomna att cirkla – både de som läst romanen eller sett pjäsen eller både sett pjäsen och läst boken.
Bokcirkelns upplägg: Vi diskuterar boken- och/eller pjäsen under fyra veckor. Varje måndag kommer vi att att släppa en eller ett antal frågor som deltagarna kan diskutera kring när som helst under veckan. Diskussionen förs under FORUM.
Måndag 28 januari – Hur beskrivs Nina i novellen och vad får vi för bild av henne och hennes liv? Hur beskrivs kvinnan i pjäsen ”Förbjuden ingång?
Måndag 4 februari – Vilka egenskaper tillskrivs kvinnan till skillnad från mannen i novellen?
Måndag 11 februari – Hur ser tidslinjen ut i novellen och/eller pjäsen? Vi vet vilken tid Benedictsson levde i, känns hennes text typisk för sin tid?
Måndag 18 februari – Tack för allas fina inlägg under de senaste veckorna.
Benedictsson skrev Ur mörkret på 1880-talet. Kan vi i novellen utläsa att den är skriven vid den här tiden? Finns det något i miljöbeskrivning, klassperspektiv eller i novellens tema som visar det? Vad kan novellen tillföra oss i dag? Finns det något tidstypiskt i pjäsen? Och sist men inte minst får novellen och- eller pjäsen ris eller ros?
https://litteraturbanken.se/forfattare/BenedictssonV/titlar/OrdPaLivOchDod/sida/87/faksimil.

4/2 – Andra veckans fråga

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 Bokcirklar på Göteborgs stadsbibliotek 
Deltagare

Vilka egenskaper tillskrivs kvinnan till skillnad från mannen i novellen?

4 februari, 2019 at 08:49 •
 Maria Christenson 
Deltagare

Hela novellen genomsyras ju av ett starkt kvinnoförakt. De beskrivs som falska, småsinta och lumpna. Styvmodern liknades vid ett barn: ” Hon såg ut som ett barn och hon visste att hon skulle se ut som ett barn, ju enfaldigare ,dess bättre.” Och detta störde inte hennes man, för han förväntade sig inget annat. Det som värdesattes hos en man var hans duglighet, arbetsförmåga, företagsamhet, sanningskärlek och hederlighet.
Det som man istället la störst vikt vid hos kvinnan var att hon aldrig fick synda mot konvenansen. För kvinnorna var den yttre ärbarheten allt.
För er som har sett pjäsen undrar jag om ni tycker att det finns några poänger med att man har valt en manlig skådespelare som gestaltar en kvinna?
Blir könsrollerna mer tydliga med detta grepp, tycker ni?

4 februari, 2019 at 09:16 •
 orj@n 
Deltagare

Mannen beskrivs som kall, hård, och kolerisk. Han verkar oförmögen att känna för andra människor än sig själv. En sann egoist…

4 februari, 2019 at 10:52 •
 Marie Ewergårdh 
Deltagare

Det är ju ett kvinnoförakt som kommer fram väldigt tydligt i novellen tycker jag. Nina måste anpassa sig så till sin far och visa att hon duger för honom. Hon måste förminska sig själv och vara någon annan hon egentligen inte är. Styvmodern är som ett barn och enfaldig precis som hennes man vill att hon ska vara.

5 februari, 2019 at 07:38 •
 Marie Ewergårdh 
Deltagare

Jag är också nyfiken på om någon som har sett pjäsen upplevde att könsrollerna blev mer tydliga när kvinnan gestaltas av en man…….

6 februari, 2019 at 07:26 •
 Maria Christenson 
Deltagare

Hej Marie!
Nej, jag tycker nog inte att det blev så mycket tydligare, men var bra att Mattias Nordkvist valde att inte göra sin roll överdrivet kvinnlig eller manlig, med gester och kroppsspråk, utan tog mer fasta på Ninas inre själsliv och att texten lyftes fram istället. Det var en människa vi såg på scenen, inte ett kön.

Det fanns ju stycken i pjäsen när han försökte gestalta kvinnans instängdhet genom den ibland stela hållningen och spända ansiktsuttrycket. Hur han var fast i den trånga klänningen och försökte bryta sig ut.

6 februari, 2019 at 11:30 •
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.