Gruppadministratörer

  • Profilbild för Bokcirklar på Göteborgs stadsbibliotek

Vinterbokcirkel online – Det osynliga barnet

Offentlig bokcirkel aktiv för 6 månader, 2 veckor sedan | 23 medlemmar

Till Vinterbokcirkeln fick vi in flera förslag på böcker. Hurra! Vi läser och cirklar om “Det osynliga barnet” av Tove Jansson under fyra veckor (4/12-29/12). Vi läser ca två noveller varje vecka. Varje vecka under perioden släpps en fråga eller ett tema att prata om hela veckan då det är fritt fram att diskutera hur mycket eller lite du vill och på alla dygnets timmar.

Gå med i Vinterbokcirkeln och har du tekniska eller praktiska frågor och annat kan du gärna mejla till ebok@kultur.goteborg.se eller ställa dem direkt i vinterbokcirkeln.

Måndag 4/12 Idag börjar vi äntligen vår vinterbokcirkeln! Vi börjar med att läsa och cirkla kring novellerna Vårvisan och En hemsk historia.

Måndag 11/12 Den här veckan läser vi Filifjonkan som trodde på katastrofer och Historien om den sista draken i världen. Vad får ni för tankar när ni läser om Filifjonkan känslor för sitt hem? Nämn tre eller reflektera fritt. Vad får ni för reflektioner när ni läser om Mumintrollet, draken och Snusmumriken? Nämn tre eller reflektera fritt. Självklart går det också bra att fortsätta cirkla kring novellerna vi läste förra veckan!

Måndag 18/12 Den här veckan läser vi Hemulen som älskade tystnad & Berättelsen om det osynliga barnet. Frågorna till novellerna är: Vad får ni för intryck av Hemulen och hans släktingar? & Vad är det egentligen som får Ninni att synas igen?

Lördag 23/12 ”Och jag orkar inte fundera mera över vad allt det här kan betyda. Men det ser ju ut att gå bra. I alla fall är jag inte rädd för julen längre, sa Mumintrollet. Hemulen och Gafsan måste ha missuppfattat saken på något sätt.” Citatet avslutar Granen som är den sista novellen och passar bra den sista veckan i bokcirkeln som är julveckan. Hur tolkar du de olika karaktärernas upplevelse av julen?

Förutom Granen återstår Hattifnattarnas hemlighet och Cedric att cirkla kring. Intressant i hela novellsamlingen är också det målande myllret av de olika karaktärerna med sina unika personligheter. Har du någon favorit bland dessa och varför?

Sedan kvarstår att berätta om din upplevelse av hela ”Det osynliga barnet” och hur den växt eller inte under bokcirkelns resa. Så vad säger du – Ris eller Ros?

Vi ser fram mot den sista veckan i vinterbokcirkeln och önskar dig en riktigt God Jul!

Vårvisan

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
Kristina
Deltagare

Det är väldigt intressant hur Snusmumriken först är väldigt kort och nästan lite otrevlig mot krypet. Han svarar korthugget, lyssnar nästan inte på vad krypet säger och verkar allmänt ointresserad. Sedan vänder det och han blir väldigt trevlig, varm, intresserad och lyssnar verkligen på när Ti-ti-oo pratar och berättar. Jag gillar också det som Ti-ti-oo säger – att han måste leva sitt liv, att han inte har tid att förlora. Så borde vi alla tänka lite ibland och ägna oss åt sånt vi tycker är viktigt och ger oss något, för livet är kort och tiden går fort. Jag fick mig verkligen en tankeställare och det gjorde djupt intryck på mig. Jag måste leva…

Precis som andra här i cirkeln gillar även jag hur Tove Jansson skrev: så träffsäkert, även i förbifarten kan hon få fram små nyanser, stämningar och känslor på ett väldigt målande sätt. Skickligt och vackert!

Även om Snusmumriken gillar att vara ensam så finns även inom honom en längtan att vara med andra, och det påminner Ti-ti-oo honom om, Att det är härligt att gilla någon, längta efter någon, men att det också är härligt att vara ensam, i tysthet och bara vara. Jag tycker verkligen att Tove Jansson fick fram detta i denna novell. Och jag tror att alla människor behöver både ock: både samvaro med andra och ibland ensamhet och stillhet.

11 december, 2017 at 08:22 •
Visar 1 inlägg (av 1 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.