Gruppadministratörer

  • Profilbild för Erika Hoff Holmgren

Vittervett: en folktro bokcirkel

Offentlig bokcirkel aktiv för 2 veckor, 4 dagar sedan | 17 medlemmar

Svenska sagor, sägner, fantasy, folktro och folklivsforskning; dimmiga ängar, mossiga skogar och bråddjupa vatten.

Vittervett drivs av bibliotekarie och folktroivraren Erika Hoff Holmgren, Gammelstads bibliotek, Luleå – men den är öppen för alla deltagare, norr som syd. I cirkeln läses allt som har med folktro, skrock och skrömt att göra – och kanske en liten skvätt av historia. Högt som lågt, folklivsforskning och etnologi såväl som skandinaviska fantasy-romaner.

Saker man kan göra i cirkeln:
– Läsa böcker gemensamt. I sådana fall kommer man överens om en titel och läser under en månad in boken, för att sedan ha en bokdiskussion i forumet.
– Tipsa om folktro-saker. Har du hittat något TV-program, nån roman eller någon ny (eller gammal) etnologiskrift du vill prata/tipsa om? Skriv det i forumet!
– Snacka väsen & folktro. Funderingar kring näcken? Skogsrået? Vittra? Skriv i forumet! Vi kan prata ihop oss om det.

OBS: Man är med i den kapacitet man kan. Alla har vi jobb och liv utanför sagorna, och om man bara kan vara med på en bok eller fläckvis, är det mer än okej. Gå med, presentera dig i forumet, och så blir det nog bra.

Varmt välkommen!

"En väktares bekännelser" av Elin Säfström

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 Erika Hoff Holmgren 
Deltagare

NU har jag läst någonting riktigt uppfriskande. Elin Säfström har skrivit en trilogi som tar avstamp i den svenska folktron men som utspelar sig i Stockholms innerstad. Det är en rätt fräsch blandning av Urban fantasy och gammelklassisk mystik – och som någon annan sa: ett ovanligt fall där författaren inte tar genren på så stort allvar!

Jag har bara läst första boken än så länge, just ”En väktares bekännelser”.

Som folktronörd tyckte jag att folktro-inslagen var lite ljumma, FÖRUTOM tomtarna/hustomarna, och storyn kunde väl ha fått lite mer redaktörsarbete, MEN: Fortfarande fruktansvärt kul! Läs den så kan vi diskutera mera.

22 februari, 2019 at 08:28 •
 InaJ 
Deltagare

Hej! det här verkar vara en spännande bokcirkel!
Jag skulle kunna tänka mig att läsa ”En väktares bekännelser”. Är den tänkt som möjlig cirkelbok?

I en annan cirkel jag var med i läste vi någon sorts fantasyaktiga böcker om vargar av Maggie Stiefvater men det kanske hamnar lite utanför den här bokcirkeln. Det var lite delade meningar då om de var bra men jag blev faktiskt ganska så uppslukad av dem.

Ett förslag från mig skulle kunna vara vissa böcker/noveller av John Ajvide Lindqvist, han är ju akltuell just nu med ”Gräns”.

7 mars, 2019 at 11:52 •
 Erika Hoff Holmgren 
Deltagare

Vet du, jag gör en ny tråd där vi kan bestämma vad vi ska läsa! Jag la det på is eftersom intresset var lite ljummet, men eftersom du och Exter är här och snokar nu kan vi sätta det på tapeten igen.

8 mars, 2019 at 03:41 •
Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.