Gruppadministratörer

  • Profilbild för Erika Hoff Holmgren

Vittervett: en folktro bokcirkel

Offentlig bokcirkel aktiv för 10 månader sedan | 17 medlemmar

Svenska sagor, sägner, fantasy, folktro och folklivsforskning; dimmiga ängar, mossiga skogar och bråddjupa vatten.

Vittervett drivs av bibliotekarie och folktroivraren Erika Hoff Holmgren, Gammelstads bibliotek, Luleå – men den är öppen för alla deltagare, norr som syd. I cirkeln läses allt som har med folktro, skrock och skrömt att göra – och kanske en liten skvätt av historia. Högt som lågt, folklivsforskning och etnologi såväl som skandinaviska fantasy-romaner.

Saker man kan göra i cirkeln:
– Läsa böcker gemensamt. I sådana fall kommer man överens om en titel och läser under en månad in boken, för att sedan ha en bokdiskussion i forumet.
– Tipsa om folktro-saker. Har du hittat något TV-program, nån roman eller någon ny (eller gammal) etnologiskrift du vill prata/tipsa om? Skriv det i forumet!
– Snacka väsen & folktro. Funderingar kring näcken? Skogsrået? Vittra? Skriv i forumet! Vi kan prata ihop oss om det.

OBS: Man är med i den kapacitet man kan. Alla har vi jobb och liv utanför sagorna, och om man bara kan vara med på en bok eller fläckvis, är det mer än okej. Gå med, presentera dig i forumet, och så blir det nog bra.

Varmt välkommen!

"Folktro A-Ö" av Ebbe Schön

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
Erika Hoff Holmgren
Deltagare

Tiden är kommen! Klockan har slagit! Låtom oss samtala om Ebbe Schöns lilla faktabok.

Hur har det gått? Hur kändes det att läsa en regelrätt faktabok? Och dessutom ett uppslagsverk? Fick ni fatt i något nytt ni inte visste sen tidigare?

3 juni, 2019 at 10:04 •
InaJ
Deltagare

Jodå, det var intressant. Visst funkar det med en faktabok mellan varven tycker jag. Jag har läst lite så att jag hittar något spännande och sen hoppar vidare till något som anknyter. Det som kommer upp just nu för mig är stycket om vävning, sid 223.224 i mitt exemplar. Jag väver inte själv men gick en kort vävkurs nån gång för rätt länge sedan det jag minns är hur pilligt det var att sätta upp väven. Inget i min smak, men det intressanta är att Ebbe skriver om hur mycket magiska knep man använde runt vävningen. Man fick t.ex. inte säga något under varpningen. Det kan jag verkligen förstå så noggrann som man måste vara. Hela väven står ju på spel. De klippte också bort en bit av väven och gick utomhus och offrade till råna. “Åt gårdsrå, åt tomtrå, åt Ture och åt elden”. Vem Ture är har jag inte lyckats lista ut (gårdstomten?) men ska läsa vidare på Skogsrå och se om det klarnar, knske någon annan vet.

3 juni, 2019 at 06:26 •
InaJ
Deltagare

Måste bara lägga till, kolla “skägglös tomte” i uppslaget sid 193, :D

3 juni, 2019 at 06:50 •
Erika Hoff Holmgren
Deltagare

Eller hur, tycker också att rent nöjsläsningsmässigt passar det bäst att hoppa runt! Som ett mini-wikipedia-universum, fast bara om folktro.

Tyckte det var rätt kul, läste (läser, skall erkännas..) pärm till pärm mest för att det är sån jag är. Han har ju ändå skrivit rätt “lättsamt”, trots att det är ett uppslagsverk, och det är rätt bra!

4 juni, 2019 at 12:16 •
InaJ
Deltagare

Är det någon som vet vem Ture är i följande offerramsa? Åt gårdsrå, åt tomtrå, åt Ture och åt elden. Menas det helt enkelt tur möjligen?

11 juni, 2019 at 02:15 •
InaJ
Deltagare

Är det någon som vet vem Ture är i följande offerramsa? Åt gårdsrå, åt tomtrå, åt Ture och åt elden. Menas det helt enkelt tur möjligen?

11 juni, 2019 at 02:15 •
Erika Hoff Holmgren
Deltagare

Det enda jag hittade var “Tittile-Ture”, någon slags vätte? Som bor i vatten? Oklart:

Vättarna i norrländsk folktro

12 juni, 2019 at 12:23 •
InaJ
Deltagare

Aha, tack, det var intressant. Han lär ju va en sån filur. Finns ju mycket småknytt. De små under jorden m.m.

16 juni, 2019 at 06:05 •
Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.