Gruppadministratörer

  • Profilbild för Erika Hoff Holmgren

Vittervett: en folktro bokcirkel

Offentlig bokcirkel aktiv för 1 vecka, 1 dag sedan | 15 medlemmar

NUVARANDE BOKCIRKELLÄSNING: ”Folktro A-Ö” av Ebbe Schön, deadline 3:e juni.

———————–

Svenska sagor, sägner, fantasy, folktro och folklivsforskning; dimmiga ängar, mossiga skogar och bråddjupa vatten.

Vittervett drivs av bibliotekarie och folktroivraren Erika Hoff Holmgren, Gammelstads bibliotek, Luleå – men den är öppen för alla deltagare, norr som syd. I cirkeln läses allt som har med folktro, skrock och skrömt att göra – och kanske en liten skvätt av historia. Högt som lågt, folklivsforskning och etnologi såväl som skandinaviska fantasy-romaner.

Saker man kan göra i cirkeln:
– Läsa böcker gemensamt. I sådana fall kommer man överens om en titel och läser under en månad in boken, för att sedan ha en bokdiskussion i forumet.
– Tipsa om folktro-saker. Har du hittat något TV-program, nån roman eller någon ny (eller gammal) etnologiskrift du vill prata/tipsa om? Skriv det i forumet!
– Snacka väsen & folktro. Funderingar kring näcken? Skogsrået? Vittra? Skriv i forumet! Vi kan prata ihop oss om det.

OBS: Man är med i den kapacitet man kan. Alla har vi jobb och liv utanför sagorna, och om man bara kan vara med på en bok eller fläckvis, är det mer än okej. Gå med, presentera dig i forumet, och så blir det nog bra.

Varmt välkommen!

"Skogen susar" av Verner von Heidenstam

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 Erika Hoff Holmgren 
Deltagare

Det här är en gammal goding som jag bara råkade snubbla in över på litteraturbanken.se: https://litteraturbanken.se/forfattare/HeidenstamV/titlar/SkogenSusar/sida/III/etext

Det är en novellsamling från 1904, men den enda novellen jag egentligen tipsar om är den allra första – ”Drottning Omma”. Jag tyckte det var en fruktansvärt mysig liten berättelse om hur en häxa växer upp, och den ålderdomliga språkdräkten är nästan bara ett plus.

Eftersom jag har en förkärlek för lite humor i en berättelse blev jag glatt överraskad över att den här rätt gammeldags, romantiske författaren hade vett att krydda sin historia med det. Kul!

Dessutom kan man faktiskt inte hata en novell som har det här citatet:
”Nu kommer sockerkakan. Och sedan kommer allvaret.”

22 februari, 2019 at 09:06 •
 Exter 
Deltagare

Det låter spännande! Jag har inte läst den (än), men blev glatt överraskad för några år sen när jag läste Heidenstams Folkungaträdet. Han kan ju verkligen berätta medryckande. Innan det hade jag bara läst en del dikter av honom och tyckte väl mer att de var såna texter man läser främst av historiskt intresse.

3 mars, 2019 at 12:41 •
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.