poesi:

Bob Dylan – Från låtskrivare till Nobelpristagare

Vad är det i Bob Dylans texter som gör att han tilldelas Nobelpriset? Nobelmuseets Ebba Holmberg dyker ned i låten “Blind Willie McTell” i jakt på ett svar. Seen the… Läs mer »

For getter or for verse

Ett sista stackars inlägg på denna poesiblogg… Det fanns så mycket som jag ville säga, men inte hann med… Jag borde ha följt upp mitt inlägg om poesi och entropi… Läs mer »

Bob Dylan?!?!

Min första privata kommentar till valet av Bob Dylan som litteraturpristagare var följande: hahaha. Min andra var: i alla fall bättre än Adonis. Nåväl. Jag har redan skrivit diverse sarkasmer på… Läs mer »

Poesi och anagram

Ber om ursäkt för att det gått lite trögt med bloggandet här! Skälet att jag även måste skriva krönikor och annat, samt i natt förleddes till en vindränkt akvarellmålningsworkshop i… Läs mer »

Poesi och entropi

”Allt lyriskt måste som helhet vara mycket förnuftigt, men i sina enskildheter en aning oförnuftigt”, säger Goethe. (”Alles Lyrische muß im Ganzen sehr vernünftig, im Einzelnen ein bißchen unvernünftig sein.”)… Läs mer »

Svensk poesi: Gullberg och Boye

(Jag fortsätter genomläsningen av antologin Svensk poesi med fler twitteraktiga noteringar:) Hjalmar Gullberg: ”Död amazon”, om Boye, är väl en oöverträffad sorge- och motståndsdikt i svensk litteratur. Gullberg är också… Läs mer »

Svensk poesi: Lagerkvist till Ferlin

Den viktigaste poesibok som publicerats under senaste året är definitivt antologin Svensk poesi. Som tidigare nämnts har jag ”livetwittrat” mig igenom halva boken, poet för poet (man kan läsa tråden… Läs mer »

Genrernas krig: poesin och romanen

Vad är poesi egentligen? För länge sedan var poesi och skönlitteratur samma sak. Dvs text som följde metriska regler, t ex ett versmått som hexameter. Man kallade det gärna ”sång”,… Läs mer »

Hej poesi!

Jag heter Malte Persson och ska de närmsta två veckorna gästblogga om poesi här på uppdrag av Litteraturbanken. Till vardags är jag poet, höll jag på att säga, men jag… Läs mer »

Premiär: Lyrikcirkeln

Välkommen till lyrikhösten 2016! Vi kommer här på Bokcirklar.se att tillsammans med Litteraturbanken.se och i sällskap av bibliotekarier från olika delar av landet ägna hösten åt poesiläsning. Vi har gett tre… Läs mer »