• Alina gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Svärd och Rymdskepp (I samarbete med Nordmalings bibliotek)Svärd och Rymdskepp (I samarbete med Nordmalings bibliotek) 28 January, 2020 11:19

  Jag har igår påbörjat Ninth House

  Min senast utlästa bok var Lite Död runt ögonen, som jag läste ut i förrgår. Nu besvarar jag frågor om den i Kollektivet – en bokcirkel på Facebook.

  På jobbet läser jag just nu The Giant under the Snow

  På jobbet är vi även tre skolbibliotekarier på tre olika skolor som läser ett par böcker varje termin i en bokcirkel som är öppen för annan personal på våra skolor. Till 27:e februari ska vi ha läst Trollkarlen i Övärlden, en bok jag läst otaliga gånger förut ur en serie jag har skrivit en uppsats om.

  I en bokcirkel av rollspelare i Gävle läser vi nu Den sista önskningen (Nästa rollspel vi jag ska vara med i bygger f.ö. på Discworld, specifikt Wyrd sisters och the Watch)

  Ett par böcker jag påbörjat på men lagt undan i år är The Starless Sea och Strange the Dreamer

  • Jag har nu undersökt This Is How You Lose the Time War och är ganska säker på att jag personligen inte kommer att gilla den på grund av formen och det romantiska. Men jag hänger kvar i bokcirkeln och hoppas att nästa titel är mer i min stil!

   • Jag förstår hur du menar. Jag försöker att utmana mig lite inom genren och när min kollega berättade om den i fikarummet så lät den intressant. kom gärna med förslag på kommande böcker.

    • Jag föreslår isåfall min favorit Annihilation (2014) av VanderMeer (svensk titel: Avgrund (2018). Andra favoriter är Amatka (2012) av Tidbeck, Solaris (1961) av Lem och Speaker for the Dead (1986) av Card, den sista är nog för tjock för att vara en bra bokcirkelbok.
     Det går kanske att ana ett tema i min selektion.

     • Minns jag fel nu eller är Speaker of the dead den där omskrivningen av Enders game? dvs han berättar samma berättelse från någon annans perspektiv? Den har jag läst för länge sedan. Jag är annars lite ambivalent till hela Enedrs game serien. Första boken är toppen… sen sådär. Solaris har jag läst för ca 100 år sedan och avgrund har vi på biblioteket :) Amatka har jag inte hört talas om, får kolla upp det. Jag är som tidigare nämnt lite obevandrad i nyare science fiction och det är roligt att få lite tips och förslag.

      • Du tänker på Ender’s Shadow!
       Jag tyckte att första boken var bra, men ungdomslitteratur. Enderserien tar riktigt fart med andra delen, Speaker for the Dead, då Ender är vuxen och dras med dåligt samvete för vad han medverkat till som barn, och han försöker att ägna resten av sitt liv åt att förhindra att det händer igen. Och sedan går det bara uppåt därifrån. Flera andra karaktärer introduceras i senare delar av serien och jag gillar speciellt invånarna på planeten Path, som är intelligenta men lider av svår OCD, värre ju intelligentare de är.
       Jag tror att AI:n i novellen Att dö väl (2014) är inspirerad av Jane i Speaker for the Dead.

     • Nu hänger jag med. Ja, precis. Enders spel är toppen, men det är också tydligt en ungdomsbok (inget fel med det). Jag har faktiskt läst fortsättningen men det var så länge sedan så jag kommer inte ihåg detaljerna. Bara att det inte var någon favorit.

      AI litteratur är jag jätteintresserad av. Jag försökte att hitta och läsa lite för något år sedan men vad jag minns så var det lite blandat resultat. Mycket intressant film finns förstås. “Her” gillade jag till exempel.