• En kombinerad klassiker och skräck kan vara Bram Stokers Dracula, Kanske kan man spinna vidare på detta och läsa Låt den rätte komma in som är en annorlunda vampyr bok.

  • Båda utmärkta förslag! Jag har läst båda. Min enda invändning är att för dem som inte läst böckerna förut kan sidantalet bli lite mastigt för en bokcirkel. Bägge är vuxenromaner på ca 450 sidor, beroende på vilket format de publicerats i. Båda finns dock även i lättlästa versioner.

 • Alina gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för De Trennes BokcirkelDe Trennes Bokcirkel 27 February, 2020 09:25

  Under senaste träffen talade vi om att eventuellt läsa en klassiker som tredje bok. Kommentera gärna på denna post med bokförslag! Vilken klassiker ska vi välja och varför är du sugen på att läsa den?

  • Jag är lite sugen på Skattkammarön, enbart för att jag inte läst den än och känner att jag borde. Lite lika med Dr Jekyll och Mr Hyde =)

   • Skattkammarön verkar rolig att läsa, det är en 9-12 årsbok. Det är lite pirater i Outlanderserien också (jag ser filmatiseringen på Netflix just nu) och jag gillar äventyrsböcker i historisk miljö.

    Dr Jekyll och Mr Hyde är nog mer komplex (inte endast för att det är vuxenlitteratur) och erbjuder djupare diskussionsämnen.

 • Alina gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för De Trennes BokcirkelDe Trennes Bokcirkel 27 February, 2020 09:24

  Vi har talat om att läsa en skräckbok till höstlovet 2020. Kommentera gärna på denna post med bokförslag! Vilken skräckbok ska vi läsa och varför är du sugen på att läsa den?

  • Mitt eget förslag är Jeff Vandermeers Avgrund. Jag har själv läst den ett par gånger på engelska men aldrig på svenska. Läs gärna bokrecensionen här: (https:) //ibokhyllan.blogspot.com/2018/07/avgrund-av-jeff-vandermeer.html

 • Tankar och funderingar efter att ha läst halva boken.
  Till att börja med så lyssnar jag på boken via audible. Det är två uppläsare, en som läser blå och en som läser röd, vilket jag gillar. Det första jag tänkte var att det är rätt intressant det här med att två soldater i krig ofta har mer gemensam med varandra, trots att man är fiender, än vad m…[Läs mer]

  • Jag har lyssnqt på mer än halva, men jag känner att formen (brevroman, tredje person, presens) inte funkar på mig. Tillsammans med rätt mycket “purple prose” gör det mig distanserad till både personer och handling. Jag hörde inte ens att det var två olika uppläsare! Skulle jag var cynisk så tror jag att den är skriven för att vinna ett pris, sn…[Läs mer]

   • Om ni som läser kommentarerna inte vet vad purple prose är så skulle man kanna säga att det är överdriven och tilltagen så att den stör läsflödet. Förstår jag dig rätt Sten? Ja, jag var lite inne på samma spår, men boken är ju inte så lång så det hinner (nog) inte bli så tradigt. Jag tycker ändå att den är rätt välskriven?
    Det är intressant att l…[Läs mer]

    • Jag sa inget om att den inte skulle vara välskriven; det är en fråga om tycke och smak bara. Den har fått överväldigande recensioner (och några som inte gillar den lika mycket, ingen säger att den är dålig), men tycker man inte om blomsterspråk (som det heter på svenska) så är drygt fyra timmar av det ganska långt! Ja, mig stör det, speciellt…[Läs mer]

     • Jag håller med i det du skriver Sten. Och intressant att den ska bli netflixfilm, precis som du säger så kan det blir spännande just med det visuella. Det kanske till och med skulle göra sig bra som en helt animerad serie? Kul att få ta del av dina synpunkter på boken.

 • Ta taaaaa

  Klara färdiga läs…. Jag hade planerat att lyssna på den här boken och samtidigt promenera med start idag men jag glömde min mobil på jobbet (igen). Det är nog antagligen för att jag har så krävande medarbetare?

  Jag tänkte också ta kort på hur min läsmiljö såg ut men nu beskriver jag den i stället: Det är regnblandad snö i Umeå med så…[Läs mer]

  • Jag har börjat om lyssningen på månadens bok, i bilen funkade det bättre, och har fått ett bättre grepp på handlingen från början. Har redan massor av åsikter om den, så det blir spännande att diskutera den 15:e!

   Parallellt lyssnar jag ut en bok som tagit lång tid att komma igenom: Neuromancer, förstår precis hur fantastisk den var när den kom, m…[Läs mer]

   • Det finns en version av Neuromancer som författaren själv läser upp? Är det den du lyssnar på? I mitt tycke så är det den bästa ljudboken som någonsin producerats.

    Kul att du också lyssnar på bokcirkelboken, blir kul att höra dina funderingar.

 • Hej, jag heter Sten och har flyttat till Lund nyligen så är nu del av Malmöandom istället för Stockholmsfandom. Jo, jag är sf-nörd och skriver själv dessutom. Har på senare år alltid varit med i en skrivcirkel och minst en bokcirkel (på engelska eller svenska eller båda). Nuförtiden lyssnar jag mest på böcker (24 böcker förra året, förvånansv…[Läs mer]

  • Hej Sten. Kul att du är med. Jag ska erkänna att jag faktiskt hade exakt samma upplevelse av boken. Jag är egentligen lite slö på att läsa på engelska och ibland blir det en liten tröskel där så jag skyller på det. 24 böcker på ett år är riktigt bra jobbat. Jag kanske tog mig igenom 10 – 15 men då förväntas jag att läsa på för jobbets skull.

 • Bara för skojs skull:
  vad tycker ni om omslaget?

  • Är det här man ska överanalysera vad varje detalj betyder? Fåglarna, färgerna… Tycker om det simpla. Det är väl i grund och botten en romantisk berättelse så de ljusa tonerna passar in. Apropå Martha Wells från ditt tidigare inlägg så har hon ju kommenterat boken.

   • Jag som hatar fåglar såg det som ett inlägg i fågeldebatten. Dom är ju krigiska kycklingarna innerst inne?
    Om man ska vara allvarlig: Både titeln och omslaget står ut lite. Tycker att det var ganska snyggt. Nu vet jag inte om jag greppar efter halmstrån här men det finns ju en ganska känd machinimaserie skapad i Halo-spelet som heter Red Vs Bl…[Läs mer]

  • Röd och blått är väl också ganska vanliga lagfärger. Men finns säkert någon slags symbolik. I boken kallas väl karaktärerna även för Red och Blue? Såvida jag inte minns fel.

   • Jag har bara läst några sidor. Ur din bok :P
    Men om det är så kanske det är en liten referens till serien ? Det är ju faktiskt rätt häftigt tycker jag. Ska hålla öronen (eftersom jag lyssnar på den) öppna efter fler.

 • Hej, jag är Katarina, bor på Åland och gillar bokcirklar – jag drar två stycken just nu men ville gärna hitta en som mest riktar in sej på fantastik. Jag hade turen att ramla över “This is how you lose the time war” på Stadsmissionen i Uppsala för några veckor sen, har velat läsa den sen Amal El Mohtar var gäst på Åcon förra våren och läst…[Läs mer]

  • Vad kul att du är med. Intressant att du sett Amal El Mohtar live också.
   På tal om finsk fantasy så hade jag ett författarsamtal med Maria Turtschaninoff. Jag gillade hennes bok Naondel.
   Om du läser mycket YA och Sf så får du gärna tipsa om lite böcker som du tycker om. Vi har köpt in lite annorlunda sf på biblioteket. Bland annat Martha well…[Läs mer]

   • Jag säjer bara: Kameron Hurley och Ann Leckie!!
    Ann Leckies Imperial Radch-serie har fått väldigt bra kritik och jag, som bara har läst den första delen, Ancillary Justice, kan bara hålla med. Den tar lite tid att komma in i, det är smått förvirrande att alla personer är “she” men man vänjer sej snabbt. Huvudpersonen är (har varit) ett rymdske…[Läs mer]

    • Jag har läst Ancillary Justice. Den var bra, men jag kanske inte blev så frälst som alla andra verkar vara. Jag läser egentligen inte så mycket modern scifi. Jag gillar Becky Chambers, och råkade börja på all systems red. Har inte hört talas om Kameron Hurley så det var ett bra tips.

     • Jag har påbörjat Ancillary justice, den var med mig till Vietnam, men lade den åt sidan halvvägs. Tycker dock att Ann Leckies fantasy The Raven Tower verkar intressant, lite nyare, färre som läst.

      • Det kanske är något för oss att köpa in på bibblan? Är det något för bokcirkeln? Jag ska erkänna att jag tyckte Ancillary Justice var lite seg och svår att komma in i. Borde kanske ge serien en ny chans? Är

     • Ja jag tänkte för bokcirkeln. Jag har hört att en del som inte fastnade för Ancillary justice säga att de gillade The Raven Tower mer.

 • Hej, jag är Moa och jobbar också som bibliotekarie i Nordmaling. Läser helst urban fantasy men även lite science fiction och \”vanligt\” fantasy. Har tänkt traggla mig igenom This is how you lose the time war sedan i somras. Älskar titeln, men hade lite svårt att komma in i den. Får hoppas det blir andra gången gillt.

 • Hej allihopa.

  Tyvärr fungerar inte Forumfunktionen så man får skriva i flödet.

  Jag tänkte presentera mig (ni andra får också gärna skriva en rad):

  Jag jobbar som bibliotekarie i Nordmaling och jag har snott Moas bok.Bokcirkeln är egentligen inget jag gör på arbetstid annat än någon liten uppdatering (den här). Meningen är egentligen att…[Läs mer]

 • Jag har igår påbörjat Ninth House

  Min senast utlästa bok var Lite Död runt ögonen, som jag läste ut i förrgår. Nu besvarar jag frågor om den i Kollektivet – en bokcirkel på Facebook.

  På jobbet läser jag just nu The Giant under the Snow

  På jobbet är vi även tre skolbibliotekarier på tre olika skolor som läser ett par böcker varje termin i en…[Läs mer]

  • Jag har nu undersökt This Is How You Lose the Time War och är ganska säker på att jag personligen inte kommer att gilla den på grund av formen och det romantiska. Men jag hänger kvar i bokcirkeln och hoppas att nästa titel är mer i min stil!

   • Jag förstår hur du menar. Jag försöker att utmana mig lite inom genren och när min kollega berättade om den i fikarummet så lät den intressant. kom gärna med förslag på kommande böcker.

    • Jag föreslår isåfall min favorit Annihilation (2014) av VanderMeer (svensk titel: Avgrund (2018). Andra favoriter är Amatka (2012) av Tidbeck, Solaris (1961) av Lem och Speaker for the Dead (1986) av Card, den sista är nog för tjock för att vara en bra bokcirkelbok.
     Det går kanske att ana ett tema i min selektion.

     • Minns jag fel nu eller är Speaker of the dead den där omskrivningen av Enders game? dvs han berättar samma berättelse från någon annans perspektiv? Den har jag läst för länge sedan. Jag är annars lite ambivalent till hela Enedrs game serien. Första boken är toppen… sen sådär. Solaris har jag läst för ca 100 år sedan och avgrund har vi på biblio…[Läs mer]

      • Du tänker på Ender’s Shadow!
       Jag tyckte att första boken var bra, men ungdomslitteratur. Enderserien tar riktigt fart med andra delen, Speaker for the Dead, då Ender är vuxen och dras med dåligt samvete för vad han medverkat till som barn, och han försöker att ägna resten av sitt liv åt att förhindra att det händer igen. Och sedan går det bara…[Läs mer]

     • Nu hänger jag med. Ja, precis. Enders spel är toppen, men det är också tydligt en ungdomsbok (inget fel med det). Jag har faktiskt läst fortsättningen men det var så länge sedan så jag kommer inte ihåg detaljerna. Bara att det inte var någon favorit.

      AI litteratur är jag jätteintresserad av. Jag försökte att hitta och läsa lite för något år se…[Läs mer]

 • Hej!

  Måste säga att sidan fungerar ganska dåligt. Finns det inget bättre alternativ. ganska nedslående att man skriver inlägg, trycker posta och poff – allt man skrivit är borta och inget är postat.

  • Jag håller med. Utan att egentligen veta säkert så skulle jag nog kunna gissa på att det här är ett tidigare projekt som kanske inte har någon egentlig it support eller någon ekonomi för servrar? Jag har kollat runt lite men inte hittat något bättre. Tyvärr verkar inte forumdelen fungera för den här bokcirkeln heller.

   Men vi kanske får härda ut.…[Läs mer]