• Astrid Jonsson gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Jane Austen-bokcirkel 2019-2020Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 19 February, 2020 10:46

  Hej jag gick med i bokcirkeln med de bästa avsikter. Började läsa boken – och samma sak händer igen! Jag får problem med att fortsätta läsa. Jag har läst hela boken tidigare, sett åtminstone en av filmerna som gjorts, dock inte den senaste. Samna sak händer varjr gång: Jag blir såå VANSINNIGT IRRITERAD på Emma som har en  så fördomsfull inställning till folk som är “under” hennes samhällsställning. Dvs. att det är endast människor i hennes klass som förstår hur samhället fungerar osv.  Det är ju iofs. författarens sätt att lyfta en problematik som funnits och finns även nu. Att msk gärna underskattar människor i det man kan kalla “lägre samhällsklasser” i fråga om intellektuell kapacitet..

  Med detta sagt tror jag att jag står över aktivt deltagande denna månad. Kommer dock att läsa kommentarerna med intresse Och tänker se nya Emma-filmen

  • Jag vet ju egentligen att om jag fortsätter läsa kommer Emma att förändras (tack och lov) och komma till insikt. Egentligen är det som i de grekiska dramerna. Huvudpersonen begår hybris, inser sitt felsteg, genomgår katarsis och blir en bättre människa.. För att citera förklaringen i Wikipedia: I det antika dramat utmanar ofta hjältarna den rådande rättsuppfattningen och gudarna. Då begår de hybris och går oftast under. Ett annat ord för hybris är övermod och människan straffas när hon försöker göra sig till gudarnas jämlike. För att få nåd hos gudarna var man tvungen att förstå vad man gjort för fel, känna vördnad, fruktan och medlidande inför gudarna och på så sätt rena sin själ, katharsis.

   • Hej Astrid! Vad kul att “se” dig, det var längesen!

    Du vet väl att det är helt okej att ogilla en bok och ändå delta i cirkeln!? Det är bara bra med olika åsikter, så skriv gärna mer om du vill. Jag tror många håller med om att Emma kan vara irriterande! :-)

    Annars hoppas jag att du vill vara med och läsa Northanger Abbey och/eller Övertalning som vi ska diskutera i mars respektive april.

    • Jag skurade ju läsa /lyssna på boken för att jag var så itrriterad på Emma. Sen tänkte jag om och lyssnade på en förkortad version på engelska. Så. Jag har repeterat huvuddragen i ala fall.
     Man får inse att Emma är ett barn av sin tid. Hon är ju väldigt fördomsfull fast det beror nog på att hon träffar nästan bara människor av “sin” sort. Hon saknar självinsikt i ganska hög grad.
     Hon tror att hon hör till den bättre sortens människor och dömer andra människor ganska hårt. Så när hon till exempel i slutet av boken blir mera bekant med Robert Martin blir hon förvånad över att han inte är så okultiverad som hon trott att han skulle vara.