• Biblioteken i Halmstad gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för NÄR TEXTRADEN TÄNDSNÄR TEXTRADEN TÄNDS 15 May, 2020 11:30

  FÖRSTA TEXTEN: ”Bit dig i läppen” (2020)
  Tips på ämnen att diskutera: Karaktärer, handling, miljö, berättarröst, symbolik, språk och stil, kvalitet.

  ”Om man lyssnar på musik som man verkligen tar till sig, då kan man se att den har direkt väldigt starka, nästa farmakologiska effekter. Ungefär som att ta ett piller, i det att den kan ge en stark dopaminkick helt enkelt. Och då tar den över och på det sättet har man kunnat säga att stark musikalisk upplevelse kan minska en smärtupplevelse, kan minska ångest […]”

  Med de orden inleds ”Bit dig i läppen”, det fjärde spåret på Håkan Hellströms dagsfärska studioalbum, ”Rampljus”. Det är en låt präglad av vibrafon, mellotron, minimoog, trummor och bas. Med en rejäl dos Håkan-typiska gitarrmelodier.

  Men det är ju inte musiken vi ska cirklar kring. Anledningen till att just den här texten blir vårt startskott beror dels på att det känns fullt rimligt att inleda med något nytt, dels att den (åtminstone så här spontant) har de största litterära kvaliteterna bland det nya. Eller?

  Vad är exempelvis en uppmaning till någon annan? Vad är jagets (Hellströms?) egna berättande och funderingar? Vilken roll spelar orden däremellan: Halleluja och Flyga, till exempel.

  Dessutom är professor Gunnar Bjursells inledande monolog fullt tillämpar även på litteratur – och därför en talande brygga mellan musiken och texterna; det vi vill med den här textcirkeln.

  Jag har suttit och plockat isär och satt ihop den här texten på olika sätt i ett par dagar nu, främst för att titta på perspektiven. Det ryms nämligen stora bilder bland relativt få ord. Nedan finns texten i sin helhet, som den är utskriven i albumets booklet.

  Men för all del, ta avstamp i vad du vill och titta på texten ur ditt perspektiv. Vad säger den dig? Vad tycker du att den handlar om? Är den hoppfull eller hopplös? Vad betyder det att flyga? Berör texten – eller bleknar den i jämförelse? Allt du kan tänka dig har en plats “på vägen med regnbågen över”.

  BIT DIG I LÄPPEN (Olsson/Hellström/Åhlund)
  Bit dig i läppen
  Och ta trippen
  Halleluja
  om jag hade vingar som en duva
  skulle jag flyga
  Håll ögonen på målet
  Ingen enkel väg ut
  Rejsa mot guldet
  Höga berg och djupa dalar
  Sväva högre än gud inatt
  Till en bättre plats
  Ska flyga nu
  Kommer aldrig landa
  Ska flyga nu
  Flyga nu
  Ska flyga nu
  Flyga
  Någon sa att jag va lost
  Bränn broarna bakom oss
  Ska flyga nu
  Ska flyga nu
  Flyga

  Skribent: Joakim Andersson, bibliotekspedagog