• Hoppas ni har haft en trevlig läsupplevelse med Jag for ner till bror. Här kommer de sista diskussionsfrågorna.

  Hur var det att läsa boken? Vilka känslor och tankar väcker den hos dig, och vad tror du det beror på? Vad var det bästa respektive sämsta med din läsupplevelse?

  • Språket är ju fantastiskt! Jag känner den dialektala rytmen när jag läser. Ändå så lättläst. Det är stort att kunna förmedla så stora känslor och ändå inte svämma ut i en tjock bok. Ibland kunde jag inte förstå Jana. Blev arg på henne och tänkte, men säg något då! Det är nog bra skrivet när jag blir arg på huvudpersonen i stället för på författaren…

   • Jag for ner till bror var en fantastisk läsupplevelse. Den stora behållningen för mig var språket. Jag tycker också att det är en riktig bladvändare, man vill hela tiden läsa mer och det är spännande att följa Jana. Ibland blev berättelsen lite väl mörk, det var svårt att ta in ibland. Jag funderade på hur dessa övergrepp kan ha fått pågå under…[Läs mer]

 • Hoppas det går bra med läsningen. Här kommer veckans diskussionsfrågor.

  Hur stor betydelse har miljön för berättelsen? Känns miljöskildringen äkta?

  • Denna karga miljö, där människorna lever så nära naturen. Mörkret och kylan på vintern, man förstår att sådana som Jana måste tuffa till sig för att inte gå under, som Bror kanske gör.

 • Här kommer veckans diskussionsfrågor.

  Hur uppfattar du huvudpersonen Jana? Hur ser hennes relationer ut? Är det någon annan person i boken som du fastnar för? Upplever du personskildringarna som realistiska?

  • Jag tycker verkligen om Jana. Hon känns stark och säker i sig själv. Jag skulle vilja veta mer om hur hennes liv har sett ut under den period som hon varit borta från Smalånger. Det skulle nog ge en bättre förståelse för varför hon agerar som hon gör. Hennes relation till Bror är fantastisk. De har ett band som har blivit väldigt starkt efter…[Läs mer]

  • Jag måste först kommentera språket. för min del flyter det väldigt lätt och jag hör inom mig någon sorts norrländsk betoning av orden. Särskilt hennes sätt att skriva ihop för- och efternamn förstärker den “norrländska” rytmen.
   Jana verkar vara en tjej som har skaffat sig en hård yta. Hon ger ett lite ilsket och tufft intryck. Det är väl livet so…[Läs mer]

 • Hoppas att ni fått tag på boken och börjat läsa. Här kommer de första diskussionsfrågorna.

  Hur fungerar bokens inledning? Väcker den ditt intresse? Språket i Jag for ner till bror är väldigt speciellt. Hur påverkar det din läsupplevelse?

  • Inledningen till Jag for ner till bror fångar verkligen mig och gör att jag vill läsa vidare. Man kastas fort in i berättelsen och får mycket information redan i första kapitlet. Jag vill veta mer om vem Jana är och varför hon återvänt till sin hemby. Jag blir också nyfiken på John. Han är väldigt snabb med att öppna upp sig för Jana och det få…[Läs mer]

 • Då har vårens digitala bokcirkel på Biblioteken i Kungsbacka startat. Vi börjar med 1,5 vecka lästid så att alla har tid att skaffa boken och börja läsa. Den 13 februari släpper vi de första diskussionsfrågorna, men känn er fria att kommentera spontana reaktioner och diskutera innan dess.

 • Kungsbacka läser ändrade beskrivning för denna grupp Grupplogga för Kungsbacka läser Mamma är bara lite trött av Sara BeischerKungsbacka läser Mamma är bara lite trött av Sara Beischer från "Välkommen till Biblioteken i Kungsbackas digitala bokcirkel Kungsbacka läser. Här diskuterar vi Mamma är bara lite trött av Sara Beischer. Boken är vald till årets bokcirkelbok i projektet Hela Halland Läser. I projektet anordnas bokcirklar och författarbesök på biblioteken i Halland. Tanken med projektet är att deltagare ska mötas i en gemensam läsupplevelse.

  Vi börjar läsperioden den 26/8 och läser under 5 veckor. Man läser boken i den form som man själv föredrar. Boken går att låna både fysiskt och digitalt på Biblioteken i Kungsbacka. Den finns även att låna som e-ljudbok. Under v.39 deltar författaren i bokcirkeln och ni har då möjlighet att ställa frågor direkt till henne. Den 10/10 kl 18.30 besöker dessutom Sara Beischer Fyrens bibliotek i Kungsbacka. Ni har då möjlighet att höra författaren berätta om boken och ställa era egna frågor.

  Alla läser i sin egen takt. Det är fritt fram att skriva inlägg om vad man tycker om boken eller komma med reflektioner. Det finns inga rätt eller fel. Vi kommer ibland att ställa frågor för att inspirera till samtal, men alla som deltar i bokcirkeln får givetvis ställa frågor eller komma med funderingar.

  Vi delar upp diskussionen i olika omgångar enligt följande upplägg:

  26/8-1/9 Uppstart. Vi börjar läsa.
  2/9-11/9 Vi diskuterar del 1 "När det är lördag är det snart söndag, och på söndag är det nästan måndag, och på måndag drar veckan igång igen"
  12/9-22/9 Vi diskuterar del 2 "Widegrens trädgårdar"
  23/9-29/9 Författaren Sara Beischer är med och svarar på frågor. Vi avslutar med en övergripande diskussion om boken." till "Välkommen till Biblioteken i Kungsbackas digitala bokcirkel Kungsbacka läser. Här diskuterar vi Mamma är bara lite trött av Sara Beischer. Boken är vald till årets bokcirkelbok i projektet Hela Halland Läser. I projektet anordnas bokcirklar och författarbesök på biblioteken i Halland. Tanken med projektet är att deltagare ska mötas i en gemensam läsupplevelse.

  Vi börjar läsperioden den 26/8 och läser under 7 veckor. Man läser boken i den form som man själv föredrar. Boken går att låna både fysiskt och digitalt på Biblioteken i Kungsbacka. Den finns även att låna som e-ljudbok. Under v.39 deltar författaren i bokcirkeln och ni har då möjlighet att ställa frågor direkt till henne. Den 10/10 kl 18.30 besöker dessutom Sara Beischer Fyrens bibliotek i Kungsbacka. Ni har då möjlighet att höra författaren berätta om boken och ställa era egna frågor.

  Alla läser i sin egen takt. Det är fritt fram att skriva inlägg om vad man tycker om boken eller komma med reflektioner. Det finns inga rätt eller fel. Vi kommer ibland att ställa frågor för att inspirera till samtal, men alla som deltar i bokcirkeln får givetvis ställa frågor eller komma med funderingar.

  Vi delar upp diskussionen i olika omgångar enligt följande upplägg:

  26/8-1/9 Uppstart. Vi börjar läsa.
  2/9-11/9 Vi diskuterar del 1 "När det är lördag är det snart söndag, och på söndag är det nästan måndag, och på måndag drar veckan igång igen"
  12/9-22/9 Vi diskuterar del 2 "Widegrens trädgårdar"
  23/9-29/9 Författaren Sara Beischer är med och svarar på frågor.
  30/9-11/10 Vi avslutar med en övergripande diskussion om boken." 2 October, 2019 01:31

 • Kungsbacka läser kommenterade en aktivitet 27 September, 2019 12:25

  In reply to: Kungsbacka läser gjorde en uppdatering i gruppen Kungsbacka läser Mamma är bara lite trött av Sara Beischer Denna vecka (v.39) deltar författaren Sara Beischer i bokcirkeln. För att ställa en fråga till henne k […] Vy

  Vi avslutar frågestunden med Sara Beischer här. Tack för alla frågor!

 • Nu är frågestunden med Sara avslutad.Tack @SaraBeischer för att du ville vara med och svara på frågor. Glöm nu inte att Sara besöker Fyrens bibliotek den 10 oktober kl 18:30. Välkomna då!

  • Stort tack för att jag fick vara med i er bokcirkel, och tack för frågorna!
   Hoppas vi ses den 10/10.
   Allt gott,
   Sara

 • Denna vecka (v.39) deltar författaren Sara Beischer i bokcirkeln. För att ställa en fråga till henne kan du kommentera detta inlägg.

  • Hej Sara! Jag tycker mycket om boken och är särskilt fascinerad av din förmåga att skapa en originell, personlig och till och med rafflande historia ur något så trivialt som svensk vardag. Jag har en berättarteknisk fråga. Var du redan från början på det klara med att berättelsen skulle innehålla två delar – ett “före” och ett “efter” kollap…[Läs mer]

  • Hej Jan! Och stort tack för din berättartekniska fråga. Jag har alltid en form för berättelsen i huvudet när jag startar att skriva – här vill jag börja och här vill jag sluta. Däremot ändras den formen mer eller mindre under skrivandets gång. Den här gången visste jag att det skulle finnas ett före och ett efter kollapsen. Först ville jag driva M…[Läs mer]

  • Hej Sara! Jag tycker också mycket om boken och det är fint att du skildrar ett så viktigt och ständigt aktuellt ämne som utbrändhet. Varför var det ett ämne som du ville skriva om? Jag undrar också om du gjorde någon research inför skrivandet av boken och i så fall hur denna såg ut? Tack för en fin läsupplevelse!

   • Vad roligt att höra, Natalie! Egentligen var inte utbrändhet det primära ämnet när jag kom på idén till berättelsen. Jag ville berätta om en kvinna som försöker göra allt för att leva upp till det som förväntas av henne. Både faktiska förväntningar och inbillade förväntningar. Och då kom jag ganska snart fram till att det måste leda till koll…[Läs mer]

  • Hej Sara! Tack för en fin läsupplevelse! Eftersom jag själv varit nära den så kallade väggen flera gånger, kände jag igen mig mycket i Minnas sammanbrott, minnesförlusten, noll koll fast man håller masken osv. Väldigt fint skildrat. I del två när Minna ska arbetsträna är de som ska ta hand om henne väldigt oförstående och okunniga. Är det…[Läs mer]

   • Hej Pia, och stort tack för dina ord! Inför det här romanprojektet intervjuade jag långtidssjukskrivna kvinnor med diagnosen utmattningssyndrom eller utmattningsdepression. Några vittnade om oförstående och okunnig personal både inom läkarvården, försäkringskassan och på arbetsträningsställen. Många berättade dock det motsatta också. När man s…[Läs mer]

  • Vi avslutar frågestunden med Sara Beischer här. Tack för alla frågor!

 • Profilen för Kungsbacka läser uppdaterades 23 August, 2019 12:54

 • Visa mera