• Chris Aronsson gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad)Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad) 22 February, 2020 11:37

  Ikväll trotsade jag regn å rusk å gick på bio för att se Emma! Vilken bildfest! Fantastiska skådespelare. Mycket humor. En film man sitter och småler åt hela tiden. Som du skrev Åza, så är en del saker bortagna, andra lite ändrade, ibland känner man helt igen vissa replikskiften. Helheten känns bra. Jag är väldigt förtjust i filmen just nu så finns det ev nåt mindre bra med den så får jag se den igen längre fram för att avgöra det. Mycket sevärd är den! Har kollat upp allt som filmats, finns en hel mängd av filmer och tvserier på Austens böcker. Det kanske vore ett projekt men undrar hur många versioner av t ex Stollthet &Fördom man skulle palla med att se! Men tror S&F & zombier kunde vara nåt iaf!

  • Jag har också sett filmen i helgen, och satt också och log hela tiden! En så vacker film, och en värdig version av Emma. De flesta av karaktärerna hade de lyckats mycket bra med, och särskilt gillade jag att Mr Knightly var mindre stel och ståtlig och mer levande och känslosam än i boken och förra filmen – som jag uppfattade honom. Gillade också att de lät humorn komma fram så bra. Det skulle vara roligt att diskutera denna film och andra Austen-filmer med er som har läst böckerna ordentligt!

  • Jag planerar att se filmen på lördag, ser verkligen fram emot det! :-) Ja, det finns verkligen många filmatiseringar av böckerna och det är svårt att inte påverkas av dessa. När jag läser Emma ser jag hela tiden Gwyneth Paltrow framför mig, fast Emma har även spelats av Kate Beckinsale. Elizabeth Bennet är för mig starkt förknippad med skådespelerskan Jennifer Ehle och mr Darcy är Colin Firth.

  • På twitter-kontot Jane Austen Centre diskuteras just nu nakenheten i Emma-filmen. Finns det plats för nakenhet i moderna tolkningar av Austens verk? Vissa tror att Jane Austen skulle vända sig i sin grav om hon fick veta hur hennes karaktärer framställs i den nya filmatiseringen. Intressant diskussion! Vad tycker ni som sett filmen? Skiljer den sig för mycket från originalet?

   • Eller så hade hon fnissat av förtjusning över mr Knightleys nakna uppenbarelse! Har inte twitter men kul att höra att det finns en diskussion på g. (Om hundra år kommer förmodligen JAs romaner fortfarande att diskuteras och vändas ut och in på! ) Min tanke om detta är att en kvinna inte kunde skriva det minsta om nakenhet och sexualitet men att den nog inte var nåt främmande i verkliga livet. Eller? Film på böcker, inte helt lätt. Men en film kan aldrig följa en bok helt och hållet, den måste göras om, ändras så att den funkar. Film är ändå ett annat medium. All dialog och tankar går bara inte att ta med. Det står baserad på JAs bok..det görs en tolkning. Men sen hur mycket som kan ändras och tas bort utan att den mister den känsla som finns i boken. Blir det en sämre historia om det läggs till och ändras för mycket? Gu’ så svårt, kanske upp till var och en vad man tycker när man sett en film, om man blev besviken eller nöjd. Noterade en massa ändringar särskilt i slutet och känner mej lite kluven över det, men gillar ändå filmen trots det måste jag nog säja. Började och slutade med bröllop. Lekfullt med de röda skolflickorna som marscerade förbi då och då i bakgrunden. Gjordes det inte en liten poäng i hur tjänarna skildrades? De fanns oftast med helt anonyma som knappt märktes av herrskapsfolket eller med komiska blickar och himlande ögon över finfolkets olika nycker. En njutbar filmstund hursomhelst!

  • Jag har nu läst ut boken och ska äntligen se filmen på bio ikväll! Så peppad och så roligt att se den när den ännu är helt färsk i minnet :)

   • Vad tyckte du om filmen, Maria? Tyvärr blev jag förkyld och kunde inte gå på bio förra helgen och nu verkar filmen ha slutat gå. Synd!

    • Den var rolig och mysig! Och fokuserade på Emma & Mr Knightley, vilket gladde mig för det var ett så fint kärleksporträtt! Nu har jag en crush på Mr Knightley, eller kanske skådisen som porträtterade honom 😍 Jag gillade särskilt hur Knightleys våndor skildrades, att få se en man olyckligt kär och alldeles till sig av avund och förälskelse!

     • Mm, jag blev också väldigt förtjust i filmens mr Knightley! Men en sak jag inte riktigt förstod poängen/ symboliken med var att Emma fick näsblod mitti all romantik, vad tänkte du om det, Maria?

     • Å, nu blir jag sur att jag missade filmen! I boken tycker jag inte att mr Knightleys avundsjuka och förälskelse framgick så mycket, det kanske de har lyft fram mer i filmen. Får vänta tills den kommer på DVD eller streamad.