• Grupplogga för Boktokarna 28 February, 2017 04:27

  FADERSHUSET av Agneta Brunius 28 February, 2017 04:27

  • Hejsan! Hoppas att ngn kan starta här. Tyvärr fanns inget ex:r av boken inne på bibblan. Men kan ev hämta boken i morgon.
   M v h Mohikanen.

   • Suck, jag börjar väl igen då. Kan tillägga at jag funderar starkt på att lämna cirkeln då vi aldrig tycks komma igång när vi ska.

    Boken kan väl karaktäriseras som chic lit, tämligen lättviktig underhållning i urban nutidsmiljö. Brunius väljer att skriva om sin hemmaplan, TV-branschen, och jag som är ointresserad av kändisliv tycker inte att det ger mig något. Det märks att hon är manusförfattare, snabbt, dramatiskt händelseförlopp med osannolika vändningar och en typisk cliffhanger till slut. Jag antar att det finns en fortsättning, eller att det iaf var planerat för en sådan. Brunius hade säkert hoppats att det skulle bli film eller TV-serie av hennes idé men fick nöja sig med bok.

    Säkert har karaktärerna förebilder i verkligheten och den intressantaste frågan är vem Hera är. Jag röstar på Stina Lundberg (tidigare Dabrowski), hon var superstor när boken skrevs. Med tanke på hur Hera skildras drar jag slutsatsen att Brunius och Lundberg inte var de bästa vänner…;-)

    • Det är väl naturligt att den om har valt boken skriver det första inlägget.
     Jag håller med Arne om det mesta. Under läsningen komjag att tänka på gammaldags veckotidningsföljetonger men det skulle kunna vara manus tillen TV-såpa och det kanske är så det är tänkt.
     Ja, Hera framstår inte som särskilt sympatislk men däremot skicklig i sitt yrke. Jag kom också att tänka på Stina Dabrowski.
     Det är mycket i skildringen, som är helt osannolikt. Hera skulle knappast kunna frakta den döde professorn helt ensam. Det är knappast troligt att den ostyckade kroppen skulle rymmas i en väska till exempel.

    • Tråkigt med detta, Arne. Jag tänker inte käfta emot dig nu… Du är nog inte på humör… :-) Undrar bara om ni känner till att Brunius var gift med författaren Per Gunnar Evander. Det blev ju skilsmässa efter ett antal år. Detta var bara litet information…och hör inte till bedömningen av boken. Ville bara berätta. Ang era tankar om Stina L-D… Jag tänkte på Ulrika Knutson. Vet inte…? Har läst boken för flera år sedan. Måste repetera… :-)

     • Intressant att Brunius varit gift med P-G Evander, det visste jag inte. det förklarar texten på försättsbladet av ”Andrea Evander, 4 år”
      Ulrika Knutsson är en bra gissning mtp att Hera var på kulturavdelningen på SVT. Men boken skrevs redan 2001 och då var Knutsson inte ett namn på samma sätt som idag. Jag har förresten träffat henne och hon påminde inte mycket om Hera. Mer om en typisk kulturtant.

  • Har inte läst klart boken tyvärr men är med lite ändå. Håller med om att den kan beskrivas som chiclit och att den mycket troligt var tänkt som TV-seriemanus. En lite otrolig historia som sagt och såklart funderar jag på vem Hera är. Två bud hittills, läser vidare så får vi se vem jag ska gissa på.

  • Det troligaste är väl att Brunius tagit valda delar av ”kulturkvinnor” hon träffat och skapat Hera, en sorts karikatyr. Tycker dock att en del i utseendet kan påminna om Ulrika K.

   • Det fanns någon uppgift i boken, som fick mig att tänka på Stina. Annars stämmer ju inte alls skildringen av Hera med den bild jag har av Stina. Naturligtvis kan en person vara helt annorlunda än det intryck hon eller han ger i TV. Så var tydligen inte Hyland den ”mysfarbror” man tänkte sig, när man såg Hörnan.
    Jag reagerade på, att hon blandade in kändisar i handlingen och lät dem ha repliker.
    Jag minns, att Stieg Larsson fick mycket kritik, när han lät boxaren Paolo Robero agera i en av böckerna.

    • För att säga något positivt tycker jag, att boken har ett ganska stort underhållningsvärde. DEn var lättläst och man ville veta vad som skulle hända.Den skulle med ett populärt uttryck kunna kallas en ”sidvändare”. Däremot ger den väl inget bestående intryck:
     Jag har en tendens att fundera över personernas namn i de böcker jag läser.
     Hera var ju Zeus´hustru. Menar författaren, att Hera anser sig stå över de andra på SvT?
     Det är ju så hon skildras. Hon är väldigt nedlåtande mot Helena. När Jimmy frågar, om det finns kaffe, säger hon: ”Lilla Helena kan hämta i pentryt”.Det är precis så som manliga chefer ofta framställs.

     • Husse: Där har du en poäng, det kan ju lika gärna handla om att visa hur män brukar bete sig men sätta in en kvinna i rollen. Som när Helena Bergström spelade hög chef i pjäsen Vd av Stig Larsson.

      • Bäst att tillägga att jag inte menar att alla män beter sig så, utan som Husse skriver ”som manliga chefer ofta framställs” och kanske som några även beter/betedde sig i verkliga livet.

    • Boxaren heter Paolo Roberto.

     • Såg att Arne Weise medverkar i boken. Tycker inte att det är så ”farligt”. Men det beror väl på hur kändisar framställs.

      F ö kan det nog ligga ngt i inajs teori om att Hera är en mix av olika kulturpersoner. Vet inte. Kommer ihåg att jag tänkte första gången (när jag läste för flera år sedan) ”Herregud, alla kommer att glo på den här damen (Hera) i TV-huset. Vilket nidporträtt”. Huh!!

      • Det är säkert inte så enkelt att författaren har avporträtterat speciella personer. Hera är nog snarare att se som en typ men hon kan ju ha tagit drag från olika personer.
       Arne Weises ”medverkan” är ju fånig. Han spelar ingen roll för handlingen. Detsamma gäller flera namgivna ”kändisar”. Tanken är väl, att läsaren ska få en känsla av att röra sig i en värld av TV-personligheter.

  • Ja, Husse, men det är ju i denna Tv-miljö som Brunius arbetat. Hon var ju t ex producent för programmet: showen med Cornelis och Tre Damer. P G Evander har även intervjuat Cornelis och jag undrar om hon inte producerade detta också. M a o: hon var van att röra sig i dessa kretsar.

   • Jo så är det säkert, hon vill få boken att kännas autentisk. Problemet är att hon då ”bjuder in” till spekulationer om vilka alias som döljer sig bakom de fiktiva karaktärerna, fast de antagligen är en mix av flera. Kanske Helena är Brunius som ung? Vem är George Stern? Är det en nyckelroman eller hittepå? Jag tror att berättelsen hade tjänat på att inte ha med verkliga kändisar.

    En intressant karaktär är Linda, Sterns fru. Ofta brukar yngre kvinnor som är gifta med äldre berömdheter betraktas som troféhustrur och beskrivas som tämligen blåsta. Ett aktuellt exempel är Melania Trump. Men Linda är ytterst kompetent och kärleken till George är djup och äkta. Bra gjort av Brunius att inte falla i bimbogropen!

  • Gräslig historia, egentligen. Svårt veta vad man ska tycka. Jo, man undrar ju vem Georg Stern är. Också en mix av olika personer?

   • Ja, vem kan han vara, Max von Sydow kanske om jag ska dra till med någon person men säkert är det samma där att det är en mix. Jag tycker som Arne att man bjuds in att spekulera. Boken är väldigt rakt på, inget finlir precis.

    • Skildringen av Georg Stern fick mig att tänka på Georg Rydeberg.Det är nog samma sak som med Hera. Det ä’r en fiktiv gestalt men det kan finnas drag från verkliga personer.

  • Är verkligen en karl (ung man) så mesig och passiv att han inte kan stå emot en påträngande äcklig ”förförerska” som Hera? Tänker på deras intima scen på herrgården (eller vad man ska kalla byggnaden/restaurangen/boendet). Och hur kan Hera vara så inbilsk att hon på allvar tror att Jimmy är ”tänd” på henne…?! Vem är dummast kan man undra…

   • Hera kanske är van vid att karlar tänder på henne? Sådana kvinnor finns.JImmy å andra sidan är inte van vid intima situationer. Han undviker dem eftersom de får honom att tänka på barndomen och hans mammas utnyttjande av honom.

  • Hejsan! Oj då, våra inlägg har återskapats. Men VAR är nu våra nya inlägg??!! Suck…

  • Kära vänner! Vill ni säga ngt mer om denna roman?

  • Hej hopp! Om inte ngn vill säga mer…så sätter vi väl betyg då? Knivigt…. En viss skriftlig talang finns ju trots allt. Men… Säkert är vissa detaljer från verkligheten. Usch, så svårt! Gillar inte storyn… Det får bli 3 (men svag),

   M v h Mohikanen.

   • Jag tycker inte alls om denna bok. Mycket i handlingen är orelaistiskt. Desssutom bygger den på skvaller om TV-kändisar. En viss skrivförmåga har författaren dock.
    En tvåa får det bli.

  • Husse! Blir ngt förvirrad. Sätter du både 2 och 3 på Fadershuset??