• Grupplogga för Boktokarna 12 May, 2020 06:04

    Jo, Husse, det stämmer nog det du skriver om att romanen kan läsas dubbelt. Visserligen kände jag stark koncentration på just själva pandemin ( f n aktuell för oss alla), men visst kan mkt läsas in som handlar om nazismens förtryck av befolkningen och staden. Inte minst raderna om krematorieugnar; röken, gasen som sprids med vinden och gör människor misstänksamma. Också detta att “man” knappt får plats med alla döda… Man tvingas begrava många i massgravar… Otäckt, men tyvärr aktuellt på olika sätt. Och påminnande om nazisternas massavrättningar. Att samla ihop många i karantän på idrottsstadion känns även det som att man har läst om att de behandlade judar så.
    Ö h t så grips jag av skildringarna av begravningar. De nattliga spårvagnsturerna, de stängda fönsterluckorna… Fantastiskt skildrat och ändå osentimentalt på sätt och vis. 12 May, 2020 06:04

    • Det går ju också att läsaromanen som en skildring av hur människor reagerar, när deras frihet blir inskränkt, oavsett orsak. Här skildras människor, som egentligen är tillfälliga besökare i Oran, men som på grund av pesten inte får återvända hem. Makar och älskande par är skilda från varandra. Här klagar människor för att de inte får resa utomlands, gå på korgen eller ha en studentfest! Men jag förståerlse för dem, som har anhöriga i andra länder och inte kan besöka dem.