Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 401 totalt)
DensisteMohikanen
Deltagare

Hejsan! Tack för ditt bokval, Arne, och för inledning.
Förstår dina kriterier….men samtidigt blir det ju då inga fria val. Man blir begränsad och måste hela tiden tänka på relationsfaktorn och diskussionspotentialen. Suck… Men jag fattar. Har själv varit sugen många ggr på vissa böcker, men bromsat när jag insett “Jag älskar den här boken, men den kommer inte att gå hem i cirkeln”.
Nu till aktuell roman.
Pärla och pärla…det är väl att ta i? :-)
Vad är det som är SÅÅÅ fantastiskt? Tja, vi får väl ta det pö om pö. Jag fäste mig vid lilla Flora, grannens flicka med Harpo Marx-peruk. Ser henne framför mig med alla fantasikompisarna (figurer)…
Poesigruppen (7 flickor) är ju intressant, även om jag tycker att de är litet väl unga (12-13 år) för att bilda en poesigrupp. Men det är kanske så i USA att allt ska vara så tidigt som möjligt? Men som så ofta annars är det väl snarare jag som är sen av mig… :-) :-)Mobbning…obehagligt…Avund…
Sedan har vi de gamla Svanarna… Just det: vi får ju inte glömma “jagets” separation från Boris, “skurken”. Psykiskt sammanbrott. Kortvarig psykos… Det är liksom olika teman i romanen…även om allt flyter ihop mot slutet…

31 mars, 2020 at 12:20 •
DensisteMohikanen
Deltagare

Jag hittade min gamla recension av Sandbergs första del i serien om Maj: ATT FÖDA ETT BARN.

Läsvänner

Inga medlemmar hittades.
Bokcirklar
Visar 1 grupp

Grupplogga för Att föda ett barn av Kristina Sandberg
Att föda ett barn av Kristina Sandberg
Offentlig bokcirkel
aktiv för 4 år, 5 månader sedan | 9 medlemmar

Efter att ha läst boken så har jag så många funderingar kring den, så jag testar att skapa en bokcirkel kring den. Hoppas det är fler än jag som vill diskutera den.

Bokens handling: Året är 1938 och Maj, på […]

Visar 1 grupp
View All matched Groups
Omnämnanden

Profilbild för DensisteMohikanen

@densistemohikanen

Grupplogga för Boktokarna 8 March, 2020 02:03

Vad tycker ni om skildringen av Tomas? Hans alkoholism? Jag tycker att det är en suverän beskrivning. För dem som eventuellt inte vet hur ett missbruk kan yttra sig vore det nog nyttig (chockerande?) läsning. Ändå tycker jag inte att porträttet är dömande. Vi får ju trots allt en nära skildring av MÄNNISKAN Tomas. Men att nämna mycket om personen…[Läs mer]
Profilbild för Ulrika Forsman

@uforsman

Ulrika Forsman gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Fritidsföreningens bokcirkelFritidsföreningens bokcirkel 27 May, 2015 01:44

Bok fyra i cirkeln Att föda ett barn av Kristina Sandberg. Jag har läst ut den och det skulle jag inte gjort om jag inte varit med i en bokcirkel. Boken är bra skriven, det är inte språket som tog emot. Osäkerheten hos huvudpersonen Maj, gjorde mig galen. Har bara lust att be henne sluta grubbla.
Profilbild för Hanna

@hannaahl

Hanna postade en uppdatering 26 September, 2014 06:13

Läser “Att föda ett barn” av Kristina Sandberg. Det tog mig cirka 100 sidor att komma in i den och jag funderar starkt på om jag inte borde skapa en bokcirkel av den. Tycker inte alls om huvudpersonen Maj, men trots det finns det mycket att diskutera i den.
Profilbild för Annika Hermele
Annika Hermele svarade 5 år, 5 månader sedan

Det skulle vara kul att vara med i en sådan cirkel, jag har inte läst den men vill gärna.
Profilbild för Hanna
Hanna svarade 5 år, 5 månader sedan

Nu har jag skapat en grupp – få se hur det går.
Profilbild för Maud Hell
Maud Hell svarade 5 år, 5 månader sedan

Gör det! På bokmässan hittade jag författaren och köpe två exemplar av denna bok som varit slut ett tag i bokhandeln. Vår läsecirkel ska läsa den och jag bad om tips. Kristina S sa ungefär att boken och Maj är lite instängda och man måste inte tycka om huvudpersonen!
Profilbild för Hanna
Hanna svarade 5 år, 5 månader sedan

Nu finns gruppen där. Kul att du träffat henne. Har du börjat läsa?
Profilbild för anJara

@anjara

anJara postade en uppdatering 31 January, 2013 04:08

Nu har jag läst klart Knausgård Min kamp 2 och jag tyckte det var mycket bra. Är glad att jag fortsatte efter ettan (som jag kände mig lite frågande i). Förutom att jag vart väldigt förtjust i de långa beskrivningarna, meningarna (både tydliga och otydliga), beskrivningar av tankar med mera, gillade jag uppbyggnaden av texten, där minnen väv…[Läs mer]
Profilbild för DensisteMohikanen
DensisteMohikanen svarade 7 år, 1 månad sedan

Hej! Jag har skrivit om Att föda ett barn av Kristina Sandberg. Finns inlagd bland mina läsdagböcker. Har kopierat från “gamla” Bokcirklar.se. Men man får bläddra ordentligt innan man hittar den. Jag vill också läsa fortsättningen. M v h Mohikanen.
Profilbild för anJara
anJara svarade 7 år, 1 månad sedan

Hej :) Tack för din kommentar.
Jag hittade inlägget, efter en rejäl bläddring :). Tack, vad kul att läsa!

Något som jag tyckte fastnade extra från boken, som jag nu påmindes om när jag läste ditt inlägg, var just matlagningen och speciellt situationen med Överstens gädda. Vad fint Sandberg har fångat kulturella gränser exempelvis i beskrivningarna kring matdetaljerna! Gädda, är det inte lite bondskt iallafall? Och var den inte lite rå? (Fast får man verkligen säga det och till vem isåfall?). Sådana saker. Håller med dig om de små detaljerna.

ps. Jag blev helt enkelt tvungen att låna nästa bok nu: Sörja för de sina.
Profilbild för UlrikaThorsson

@ulrikathorsson

UlrikaThorsson postade en uppdatering 11 December, 2012 08:20

Nu har jag gett mig i kast med Kristina Sandbergs andra del i trilogin om Maj. Första delen Att föda ett barn var riktigt bra och jag gillar vad jag läser i del 2 Sörja för de sina. Det finns många uttryck i böckerna som får mig att tänka på min egen mormor. Hon gjorde visserligen ingen klassresa men karlar som spritade gillade inte hon heller!
Profilbild för UlrikaThorsson
UlrikaThorsson svarade 7 år, 3 månader sedan

Nu har jag kört fast. Boken går lite på tomgång och jag kommer inte vidare. tar en paus för att läsa en deckare.
Profilbild för DensisteMohikanen

@densistemohikanen

Att föda ett barn Romanens huvudperson är Maj som arbetar på ett konditori. Miljön är Örnsköldsvik med ommejd. Hon är i tjugoårsåldern och vi befinner oss strax före andra världskriget. Maj har en pojkvän, Erik, men det strular till sig för dem. Kanske att Erik inte riktigt är mogen för ett fast förhållande. Och tydligen inte Maj heller eftersom hon “hamnar i säng” hos en betydlligt äldre man – Tomas. Med grånat hår, men f ö stilig. Efter diverse förvecklingar blir de ett par . Maj upptäcker att hon är gravid. Konventionen kräver att de gifter sig.

Tomas är ngt av en gåta; har gått igenom en skilsmässa (ovanligt vid denna tid). Så småningom inser Maj att han har problem med spriten.
Många utförliga detaljer kring kvinnokroppen, matlagning, borgerlig konvenans, släktvanor i en rik familj.

Tomas har ett spänt förhållande till sin mor. Hon kräver mkt av honom (han är yngst av många syskon) och han hamnar i en känslomässig fångenskap.
Spännande…samtidigt som det gåtfulla består.
Romanen ska följas av en fortsättning. Jag vill inte avslöja för mkt av händelseförloppet.
Men mitt i all gäddtillagning, mitt i allt ammande och försök till kärlek…så har Kristina Sandberg skapat trovärdiga personligheter. Skildringen av alkoholism känns realistisk.
Perspektivet kränger ngt åt det kvinnliga hållet, men det är kanske inte så konstigt. Det är författarens egna släktingar som vi får följa.

“Små” detaljer kan ofta förgylla en roman…utan att man riktigt kan förklara varför. I den här romanen så är det när Tomas kommer i trappan…efter att Maj tvekat om hon ö h t ska gå in i huset där han bor… “Maj” säger han. Inte Maja eller Majsan. Maj. I ett speciellt tonfall, bildat, belevat.
Tyvärr finns där ju även andra drag, mindre belevade.
Men för att upptäcka dem, får ni nog läsa romanen själva.

Mvh Mohikanen.

22 mars, 2020 at 01:52 •
DensisteMohikanen
Deltagare

Jag tycker att författaren fångar både Majs och Tomas karaktärer. En viss gåtfullhet finns kvar vad gäller Tomas. Varför dricker han? Intressant detta att han liksom dottern (Anita) ofta upplever sig som glad utanpå och ledsen inuti. Man undrar varför? En känslig läggning. Visst…men alla känsliga människor dricker ju inte. Synd att han inte “fick” bli lektor i historia. Det skulle kanske ha passat honom bättre än affärsman?
Verkar som att det var ett suicidförsök för dottern. Undrar om det var på S:t Lars i Lund som hon var inlagd? Låst avdelning. Jo, för en utomstående låter det alltid så dramatiskt med låsta avdelningar… Vi hade också låsta avdelningar. Där gick man med sin nyckelknippa (även “trekantsnycklar” till fönstren)… Man kommer in i det…Så är det. :-)
Anita tycks ha haft svårt med separationen från föräldrarna. Plus denna oro för fadern… En alkoholist tänker ofta “Detta rör bara mig själv. att jag dricker är min ensak”. Det stämmer ju inte! Hela familjen blir lidande. Partner och barn. Ibland dessa förtäckta hot/misstankar: ska han(hon) skjuta sig…ta livet av sig?
Det är faktiskt svårt att riktigt få grepp om hur kärleken är mellan Maj och Tomas. Att han t o m när han måste välja mellan Helena och Maj…noterar vem som är bäst på att laga mat…Typiskt karlar! Eller…??

21 mars, 2020 at 05:13 •
DensisteMohikanen
Deltagare

Ja, jag har också boken hemma någonstans. Läste den mkt tidigt. Minns ej exakt, men det kan ha varit redan innan jag flyttade hemifrån, d v s när jag var 19,5 år. :-) Ja, SÅ tidigt blir det ju inte då. Vissa kända böcker läste man (jag) betydligt tidigare, t ex Strändernas svall av Eyind Johnson (höll jag föredrag om i klassen), Äcklet av Sartre (den kämpade jag envist och segt med! :-) ), Svindlande höjder av Emily Brontë och Jane Eyre av Charlotte Brontë. De två sistnämnda bland mina absoluta favoriter… :-)

16 mars, 2020 at 05:43 •
DensisteMohikanen
Deltagare

Jo, Anse tjatar om samma, men det är ju för att han hela tiden blir ifrågasatt av i princip alla i omgivningen. Dottern, Dewey Dell, håller också hårt på löftet.
Just idetta har jag medkänsla med Anse – trots hans f ö svaga karaktär. Han är ganska gnällig och pratar ideligen om att “Herren vet hur jag slitit och uppoffrat mig”…blablabla…
Det är nog tur att man kan läsa “tolerant” och med en gnutta humor…Det underlättar och som jag förut nämnt, folk är färgade av sin kristna tro.Det känns som en blandning av tvångstankar, inlärt tänkande och tröst i tillvaron. Jag kan bara misstänka/ana hur en ateist känner: han/hon kokar nog inombords av irritation. :-)
Faulkner har ju en utläggning om detta med envisheten. Att människor som i vanliga fall är nog så passiva och handlingsförlamade plötsligt kan bli väldigt envisa och beslutsamma när de satt sig i sinnet på att utföra ngt…Briljant skildrat av författaren.

16 mars, 2020 at 05:33 •
DensisteMohikanen
Deltagare

Kollade nu igen. Tja, det står att läkaren inte kräver betalning “med en gång”. Så visst, det låter som om det blir en skuld. Men likväl bättre med LIV och skuld än DÖD och ickeskuld.
Hade för mig att det var Anse som enligt Darl inte sagt ifrån att han skulle låta bli att tända på. Men när jag repeterade tolkade jag det som att det var till Cash han vände sig. Den äldste sonen.
Svårläst är inte romanen, men krävande på ett underfundigt sätt.Jag beundrar författaren mer och mer.

16 mars, 2020 at 09:58 •
DensisteMohikanen
Deltagare

Goddagens!
Mitt nya bokval är FÄDER OCH SÖNER av Ivan Turgenjev. :-)

16 mars, 2020 at 09:51 •
DensisteMohikanen
Deltagare

Det är mkt anmärkningsvärt med Addie. Hon är lärarinna och verkar ha svårt att “tåla” barn. Hon längtar till Källan (var den nu ligger?). Hon får bara ro om hon använt rottingen (!!) på vissa barn. Hon är fixerad vid att hennes far brukade säga att livet bara är en enda väntan på att dö.
Det är även ngt om hennes jungfruelighet och att hon blivit kränkt i sin ensamhet. Märkligt sätt att uttrycka sig på. För att bota denna kränkning “måste” man bli kränkt igen.
Lätt att tänka att hon ngn gick blivit utsatt för övergrepp.
Viljan att ta till våld tycks ha gått i arv till Jewel. Han slår ju hästen över nosen? Visserligen av kärlek och för att tämja hästen (den vilda).
Jag kan inte låta bli att tycka att Faulkner är mästare i att iaktta människor och fånga stämningar och människans natur. Och hur han tar in det religiösa som styr många intill fanatismens gräns. Det går liksom att argumentera mot “Det är Herrens avsikt…”.

15 mars, 2020 at 05:20 •
DensisteMohikanen
Deltagare

Jag tolkar det som att läkaren “bjuder” på utgiften. Av rent mänskliga skäl.
Det är på ett annat ställe som Anse talar om att han inte vill stå i skuld. Det är när bonden erbjuder honom sina mulor. Anse vill inte ha dessa, utan påpekar att Addie skulle ha velat ha deras “egna”.
Det är förfärligt när fattiga avstår från läkarhjälp p g a ekonomin. Det borde finnas gratishjälp. I ett program om Elise Ottesen-Jensern berättades om hur hennes lille son blev sjuk, men att de hade dåligt ställt och de (hon och hennes dåvarande man) väntade för länge med att kalla på läkare… Han dog. Så tragiskt. Hon led hela livet av denna (onödiga) förlust.

15 mars, 2020 at 04:59 •
DensisteMohikanen
Deltagare

Ang läkarkostnader så säger ju Peabody att Anse borde veta att han (läkaren)inte är fixerad vid kostnader; m a o. han skulle ha kommit (tidigare) ändå. Det står någonstans att slöheten, långsamheten (den onödiga) är typisk för människorna i deras trakter…
Det är då majsen och bomullen kommer in i bilden. Eller möjligen “Guds finger”…

14 mars, 2020 at 05:12 •
DensisteMohikanen
Deltagare

I kapitlet som är Addies “eget”så framstår familjebildningen som mkt märklig. Först kom Darl och Cash. Sedan hade hon en “affär” med en annan man och Jewel kom till. Som ngn söags kompensation gentemot den svikne (Anse)så kom Vardaman och Dewey Dell till, men hon betraktar dem som Anses. Och inte som sina – fast hon förr dem!! Rent psykologiskt fattar jag hur hon menar, men… Kanske därför som Vardaman och Jewel inte har moderskänslor för henne… Då får det bli fisk och häst! :-)

14 mars, 2020 at 03:14 •
DensisteMohikanen
Deltagare

Om nu inte Darl är förståndshandikappad, så VAD/HUR är han? Hamnar han i ngn psykos? Skrattsjuka? Redan förut har ju “folk” betraktat honom som avvikande, som en hemmapojke som bara drar benen efter sig. Han tänder eld på bondens stall/lada. Senare undrar Darl varför inte fadern (?) sa åt honom. Hrm…förvisso…men väldigt barnslig inställning.
Det känns som om Darl är ett offer… för att familjen ska överleva? Vet inte, men det är tragiskt.
Anse ger ett vagt intryck. Visst vill han hedra Addie med att begrava henne i jefferson (som hon önskat). Men f ö? Han kallar inte på läkare förrän det är för sent. Svamlar om majsen och bomullen. Han får inte iväg Cash ill läkare. Använder cement!
Vem är far till Dewey Dells barn? Är det Darl? På ngt ställe står “blodskam”…var det nu är…Det skiljer tio år på Cash o Darl och de andra… El rättare sagt. tio år mellan Darl och Dewey Dell.
Är hästen som en mor för Jewel? Den varelse som står honom närmast, en modersgestalt? Och fisken då för Darl?

12 mars, 2020 at 04:09 •
DensisteMohikanen
Deltagare

vagnen

10 mars, 2020 at 02:47 •
DensisteMohikanen
Deltagare

Jag blir inte riktigt klok på fisken. Men då är väl Addie Jesus också? Och Anse, är han Josef?? Eller är det Cash som ju snickrar och bygger som en timmerman?
Jag tolkar det som att familjen har två barn som är förståndshandikappade. Vardaman som har svårt att “ta in” att hans mor är död; han klarar inte den verkligheten. Och Darl som sitter och skrattar omotiverat redan när de ska iväg med vagnnen…
Förresten: Cora är ju inte dotter. En god vän till familjen? Oerhört religiös med Herren i varannan mening.

10 mars, 2020 at 02:45 •
DensisteMohikanen
Deltagare

Jo, jag håller med om att romanen gör sig bäst i små portioner. :-)
Den där fisken sätter igång ens tankeverksamhet. Kan vara som du föreslår. Får nog repetera ngt… Det är så mycket att reflektera över i boken. T ex om hur Dewey (är det väl?) måste “betala av” med sin kropp för att luras i att hon får medicin. Men hon tror i o f s inte ens själv på det riktigt… Känns som ett sorgesamt utnyttjande av en fattig flickas bedrövliga livssituation.
Rättelse: ska vara religiösa aspekter (utan s)…

8 mars, 2020 at 03:29 •
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 401 totalt)