• Exter postade en uppdatering 18 February, 2019 12:00

  Läser just nu: Avdelningen helt bisarr läsning. Jag fick för mig att jag skulle läsa om Pelle Svanslös! Jag vet inte hur jag ens kom att tänka på den. Mitt minne från barndomen är att jag inte tyckte om den. Tror också jag har hört att boken ”egentligen” ska handla om Gösta Knutssons gamla fiender (och vänner) i Uppsala. Kanske var det därför jag ville läsa om böckerna igen, för att se hur mycket man uppfattar som vuxen.

  Som vuxen tycker jag att böckerna är grovt tillyxade. Efter en stund börjar jag tycka att de är skrivna som en övertydlig partsinlaga, och börjar fundera på om det inte var så att ”elaka” Måns egentligen inte alls var så elak. Kanske är det i själva verket Pelle och hans kumpaner som är elaka mot Måns och Bill och Bull och sprider lögner om dem i bokform?

  De flesta moderna läsare skulle nog också reagera över hur mycket aga och stryk som förekommer i böckerna. Att Maja Gräddnos agar sin dotter framställs som helt självklart och när Måns får storstryk för någon elakhet han hittat på, så är både Pelle och berättaren helt nöjda.

   

  • Intressanta synpunkter. Jag har ju bara läst böckerna som barn och då tyckte jag mycket om dem.De är nog både barnböcker men också en uppgörelse med personer, som Knutsson ogillade. Det har spekulerats mycket om vilka personer de olika katterna står för. På nätet kan man ta fram enlista över vilka personerr, som avporträtteras. Förre radiochefen Olof Rydbeck lär vara antingen Bill eller Bull.
   Om jag inte minns fel är den gamle allvetaren Ejnar Haglund Murre från Skogstibble, en av de katter som framstår som sympatisk.
   Det där med agan känner jag inte igen. Jag tänkte nog inte på det, när jag läste böckerna som barn.
   Jag var också förtjust i böckerna om Nalle Lufs.

   • Här finns en lista över ”personerna” i Pelle Svanslös-böckerna: https://www.google.se/search?q=google&oq=google&aqs=chrome..69i57j0l2j69i60j0l2.4376j0j4&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8

    • Kanske ska man läsa Pelle Svanslös-böckerna som en kritik av nazismen.Gösta Knutsson var en ivrig anti-nazist.Ola Larsmo skriver i DN 2008-06-20:
     ”Det har kommit så många ­lagårdskatter hit till stan – en del till och med utan svans – att sillen och grädden inte räcker till”. Den som för ordet är Elake Måns, och scenen återfinns i Jan Gissbergs och Stig Lassebys tecknade ”Pelle Svanslös”-film från 1981.

     Vi har hamnat på ”katternas bollhusmöte”, i studenternas gymnastiklokal Svettis källare. Jag har aldrig hittat samma passage i någon av Gösta Knutssons böcker, men scenen anspelar direkt på det antisemitiskt inspirerade studentmötet våren 1939, ”Bollhusmötet”. Och alla de avslöjande replikerna som fälldes under den kvällen står att läsa i ett utförligt protokoll av mötets sekreterare – vars namn var Gösta Knutsson.

     Att den yngre Knutsson återfanns i de politiska händelsernas centrum var nu inte en slump. 
I Unn Torells biografiska skiss över Gösta Knutsson, ”Karl för sin katt” (Uppsala publishing house) får man inte minst syn på den politiska sidan av GK – hans djupa avsky för antisemitism och all slags rasism, som bottnar i ett uppror mot stämningarna i det grosshandlarhem där han växt upp. Han stod, med sina folkbildande frågesporter och sina moderna barnprogram, för ett kunskapsideal som retade gallfeber på somliga studenter på högerkanten.

     I boken hittar man också ett ”vem är vem” över Pelle Svanslös­böckerna, som Torell betraktar som rena nyckelromaner. Bull är Olof Rydbeck, senare radiochef. Bill skulle vara flygbolagsdirektören Bengt Lindberg. Måns är märkligt nog den ende som inte får något namn, utan sägs vara ”en essens av plågoanden”.
 Men jag har nog mina aningar.

     Ola Larsmo

     • Länken funkar inte, men jag hittade en lista i Wikipedia, kanske var den? Kopplingen till antisemitism och Bollhusmötet är intressant. Som vuxen läsare känner jag nog att Pelle ofta räddas fort och lättvindigt, men man har ju helt andra tidsperspektiv. Spännande att Ola Larsmo verkar ha en egen teori om vem Måns skulle ha varit, som han inte avslöjar. – Det finns en sorts tidsfärg i böckerna som jag uppskattar.

      • Ja, länken var till listan på Wikipedia. Jag tror, att cirkulerar olika uppgifter om vissa namn.
       Jag vet inte om Gösta Knutsson själv har uttalat sig om detta..Det kunde vara roligt att läsa någon av böckerna som vuxen.