• Exter postade en uppdatering 24 February, 2019 08:08

  Ikväll kommer jag nog att läsa ut Svart stig av Åsa Larsson. Jag började på den för länge sen och la undan den. Det är del 3 i en serie. Jag läste ettan och tvåan för ett par år sen, med något års mellanrum, så att komma igenom den här serien kan ta lång tid för mig.

  Åsa Larsson har bra språk och är en skicklig berättare. I den här boken kommer viktiga frågor upp bl.a. om ekonomisk brottslighet och riktigt smutsig business i fattiga länder. Personligen kan jag känna att jag inte riktigt förstår mig på genren och specifikt i den här boken är det något som är konstigt med hur den berättas. Jag får ibland liksom inte riktigt klart för mig varför en viss  sak berättas vid en viss tidpunkt. Men det handlar nog som sagt mest om min relation till genren.

  • Åsa Larsson tycker jag är en av de bästa svenska deckarförfattarna. Jag har läst ett par böcker av henne men jag minns inte titlarna.Jag uppskattar att hennes böcker till största delen utspelas i norra Sverige, nästan så långt norrut man kan komma.De allra flesta svenska deckare utspelas antingen i Stockholm eller på kända turistorter i södra Svrige.

   • Det här med moderna deckare är inte riktigt min grej, men jag tror du har rätt. Hon är säkert en av de absolut bästa. Jag läser hennes böcker just för att de utspelas i norr och för att det finns en del samiska karaktärer i dem.

  • En sak jag tänkte på i den där boken var att det finns en sorts kvinnlig frälsargestalt i den, och de avsnitt som handlar om henne tar ganska mycket upp hur hon hela tiden blir exotiserad på olika sätt (hon har en ovanlig bakgrund). Men ironiskt nog så tyckte jag att själva boken också till slut exotiserade henne. – Annars uppskattade jag mycket att boken tog upp ekonomisk brottslighet och brott som företag kan begå i instabila länder. Så att deckare inte enbart behöver betyda mord, mord och mord.