• Anja gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Forumbibliotekens digitala salongForumbibliotekens digitala salong 18 October, 2019 10:17

    Den 25 september var vi ett gäng som sågs på Fisksätra bibliotek för att diskutera Primo Levis bok Är detta en människa från 1946. Boken handlar som bekant om Primo Levis upplevelser i koncentrationslägret Buna under andra världskriget. Alla i gruppen var överens om att Är detta en människa? är litteratur i världsklass. Vi var också överens om att boken vinner mycket på Levis sakliga berättarteknik; författaren blir aldrig för känslosam, trots det tragiska ämnet.

    Det var mycket som berörde mig i Levis berättelse, jag kan inte glömma passagen där en ung fånge som vet att han ska skickas till gaskammaren påföljande dag ger Levi sin dyrbaraste ägodel, en sked. Jag imponerades av människans uppfinningsrikedom i svåra tider, tänk att Levi lyckades tillverka en enkel lampa utan tillgång till el när lägret övergivits… Något som förvånade mig var Levis påstående att både de förtryckta (fångarna) och förtryckarna (nazisterna) delade en gemensam inre förödelse. Först när nazisterna gav sig av återfick de kvarvarande fångarna sin mänsklighet.

    Primo Levi har även givit ut diktsamlingar. Vi avslutade träffen med att läsa två av hans dikter ur samlingen I oviss timme.