• Bokcirklar på Göteborgs stadsbibliotek gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Sommarbokcirkel online: 3 juli – 28 juliSommarbokcirkel online: 3 juli – 28 juli 10 July, 2017 11:07

  Hej, nu är det måndag (igen!) och dags för nytt tema. Något som påverkar hur vi upplever en berättelse är ju själva miljön där karaktärerna befinner sig. Hur upplever ni miljön i Memorys bok?  (fängelset/ barndomens miljö i kåkstaden/ hemma hos LLoyd osv)

  • I kåkstaden finns frihet. Barnen springer runt lite som de vill. Där finns också fara, Memorys mamma. Hos Lloyd är livet mer ordnat och miljön trygg. Fängelsemiljön präglas av rutiner.

   • Hennes tid i kåkstaden är färgrik och på många sätt beskriven som lycklig i början. Med tiden känns det som om hon ser på händelser med den vuxnes ögon och ser/erkänner att allt inte var bra. Hon passar inte in där precis som hon inte gör i fängelsemiljön. Den enda plats där hon kan vara sig själv upptäcker hon är hemma hos Lloyd.

    • Jag tycker också att fängelset känns lite hotfullt.. jag fick lite flashback till serien “orange is the new black”. Den här hopplösa känslan som infinner sig, ingen som kommer och besöker Memory och alla de här oskrivna reglerna. Det ljusnar först lite i slutet när hon börjar undervisa och när systern kommer.

     • Instämmer med dig Emma! Att ingen besöker henne inger just en känsla av hopplöshet. Som att alla andra är värda att besöka men inte hon.

      • Jag fascineras av miljön hos Lloyd. Först tycker hon, som någon skrev första veckan, att det är otäckt tyst. Hon har i kåkstaden aldrig hört/tänkt på naturens ljud. De har dränkts i människornas sorl. De här naturljuden saknar hon i fängelset, för efter en tid hos Lloyd blir naturens ljud något lugnande. Tingen tar ännu längre tid att vänja sig vid. Hon är rädd att de ska gå sönder. Däremot är hon inte rädd för böckerna. Det är på något sätt där, hos böckerna som hon är sig själv.

  • Jag tänker på ljud och lukter i de olika miljöerna som signaturen Rebecca slrev första veckan. Tycker det ligger mycket i det.