• Åsa Grenholm gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad)Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad) 17 February, 2020 11:51

  Fråga tre: Vad kan vi säga om de tre “kavaljererna” i Emmas värld, Mr Knightly, Mr Elton och Frank Churchill? Hur uppfattar ni deras personligheter? Har Jane Austen medvetet beskrivit dem som kontraster till varandra?

  • Mr Knightly är enastående. Han känns väldigt progressiv och så är han den enda som “uppfostrar” Emma.
   De två andra herrarna är väldigt självbelåtna, speciellt mr Elton. Frank Churchill är väl lite en manlig Emma, ung och bortskömd.

  • Jag tror absolut att Jane Austen medvetet har beskrivit dem som kontraster till varandra. I nästan alla hennes böcker finns tre olika typer: ”den onde eller oansvarige” (Willoughby, Wickham, Henry Crawford, John Thorpe, Frank Churchill), ”den gode” (överste Brandon, mr Darcy, Edmund Bertram, mr Knightley, Henry Tilney) och ”den löjeväckande” (mr Collins, mr Elton). Såklart vinner ”den gode” alltid huvudpersonens hjärta i slutet!

  • Ja jag tror också att Jane Austen återkommande använder olika karsktärstyper, för att ge lite mer spänning i romanerna, mer stuns. Mr Knightley står för mognad och förnuft och verkar dessutom ha bättre koll på alla relationer och romanser runtom än Emma. Fast kanske inte när han är svartsjuk och osäker på Emmas känslor för Frank C. Han är förstås den mest sympatiske. Mr Elton må vara smått löjlig men visar en småaktig sida med sin elakhet mot Harriet, bara för att blev avvisad av Emma. Han förtjänar sin mrs Elton. Frank C känns som en charmig ung man men väl oansvarig på nåt vis, kanske en manlig Emma, det håller jag med om!

  • Ja, utan kontraster ingen spänning. Ett sätt att få liv i romanen. Mr knightley gillade jag fram till att han sa att han som 28-åring var förälskad i Emma, 13 år. Det tyckte jag var omoget och äckligt. Mr Elton är verkligen löjeväckande och infantil och småaktig, ingen bra karaktär för att vara präst. Och så har vi Frank Churchill, en man som begår misstag men inte så allvarliga sådana i mina ögon. Han är inte så gammal och erfaren och försöker göra det bästa av situationen, obetänksamt naturligtvis. men tursamt att det var Emma som han flörtade med som inte föll för det. Tänk att kvinnorna skulle gifta sig vid 17-18 och männen vid 3o då de fått ihop ett kapital. Omogna barnkvinnor och mognare män. Undrar hur de hade det i de äktenskapen?

   • Har ni tänkt på att Austens hjältar/goda män är allvarliga av sig allihop? Jag tänker på Mr Darcy, Colonel Brandon och Edward Ferrars, och vår Mr Knightly. De är lite stela, allvarliga och ibland blyga – inte det sociala idealet. Jag tycker att det känns sympatiskt och intressant att Jane Austen har gjort just den typen av man till sitt ideal.

    • Håller med. Förebilden för ett stabilt och tryggt äktenskap är väl att gifta sig med stabila, lite allvarliga och trygga män? :-)