• Åsa Grenholm gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad)Jane Austen-bokcirkel 2019-2020 (avslutad) 24 February, 2020 08:58

  Fråga 4: Jane  Fairfax är en intressant karaktär som vi inte pratat om tidigare. Emma har svårt för att tycka om Jane, trots att hon inte riktigt kan förklara varför. Problemet ligger inte i något Jane Fairfax gjort eller sagt, som t ex i fallet med makarna Elton. Vad är det egentligen som gör att Emma inte kan förmå sig att bli vän med Jane och varför går det bättre på slutet av berättelsen? Vad tycker ni själva om Jane Fairfax som person?

  • Det kanske irriterar Emma ännu mer att det egentligen inte finns något klandervärt som Ms Fairfax sagt eller gjort… Jag menar att det blir svårare för henne att rättfärdiga sina känslor. Som kanske handlar om lite sårad stolthet? Att hon själv önskar vara den enda unga kvinnan att räkna med. I hennes ställning vill säga- Handsome, clever and rich! Men då ska folk hela tiden prata om den där Jane! :)

  • Jag tror också att Emma känner en viss avundsjuka gentemot Jane Fairfax. Emma har alltid varit den vackra, rika, ogifta kvinnan som alla ser upp till och avundas. Nu får hon plötsligt konkurrens av Jane Fairfax som det pratas om så mycket och det sårar hennes stolthet, precis som “Emmaausten” skriver (fyndigt alias by the way!).

   Jane F verkar väldigt plågad av att hon är hemligt förlovad med Frank Churchill. De kan inte vara öppna med sin förlovning eftersom mostern som Frank växt upp med inte godkänner deras relation. Frank är rädd att bli utan mosterns arv och intresserar sig för Emma som täckmantel för sin förlovning med Jane. När mostern dör kan de äntligen tala öppet om sin förlovning. Allt detta gör att Jane F agerar tillbakadraget och det är nog därför Jane och Emma inte går ihop.

   Vi har ju varit inne på tidigare att Emma verkar mogna genom berättelsens gång, och att hon tycker bättre om Jane F i slutet kanske är ett tecken på detta.

   • Det verkar också som om andra runt dem har försökt tota ihop Emma och Jane Fairfax genom hela deras uppväxt och förutsatt att de ska bli vänner. Jag tror att Jane, förutom att vara tillbakadragen och misstänksam mot Emma p g a Frank Churchill, har en lite reserverad personlighet och dessutom en stark integritet. Hon har aldrig smickrat Emma eller sökt hennes tillgivenhet som t ex Harriet gör. Men den mognare Emma i slutet av boken behöver inte andras bekräftelse på samma sätt.

  • Jag håller med er allihop! Avundsjuka och allt annat. Roligt att J.A kan beskriva så komplexa skeenden som förändras med tidens gång, även om de syns enkla på ytan.

  • Jag tror att det som verkligen irriterar Emma är hennes undermedvetna insikt att Jane Fairfax borde ha varit Emmas hjältinna och Emma Woodhouse den bärande karaktären. Att romanen borde heta Jane!

   Om du skulle skriva boken vem skulle du välja som hjältinna? Den vackra föräldralösa, fattiga, intelligenta, begåvade, snälla, vänliga, vars framtid är att ta hand om andras barn som guvernant eller en ung bortskämd kvinna född med en silversked i munnen? Och om du var en fiktiv hjältinna, och du insåg att du är en osympatisk bärande karaktär i en bok, som måste erkänna i ditt hjärta borde verkligen ha fått titeln Jane, hur skulle du uppfatta Fairfax?

   Det kan vara värt att notera att Jane Austen valde att låta Fairfax och hon dela förnamn.

   I slutet av romanen när Emma mognat och lärt sig att vara mer balanserad i sina bedömningar av människor inser hon Janes goda egenskaper och vi kan endast anta att de blir goda vänner.

   • Jätteintressant tanke! Särskilt när en jämför med en annan föräldralös och principfast guvernant med samma förnamn, Jane Eyre. Det känns självklart när du skriver det att Jane Fairfax hade varit de flesta författares klassiska förstahandsval som hjältinna.

    • Värt att notera att Jane Eyre (1847) av Charlotte Brontë har en mer konventionell bild av en hjältinna än Emma (1816) av Jane Austen. Det är en av de saker som gör Austen så intressant att trots sina begränsningar gör hon ovanliga val.

   • Kul tanke att Jane Fairfax lika gärna skulle ha kunnat passa som huvudperson! När jag läste boken av Carol Shields la jag märke till att Jane Austen givit många av sina bokkaraktärer samma namn som olika släktingar och vänner. Kan det ligga någon tanke bakom det?

    • Helt övertygad om att det finns något med namnen. Som de flesta författare hämtar de stoft till sina romaner ur verkliga livet. Värt att noteras är att hennes närmaste person i verkliga livet, systern Cassandra, aldrig fick en person uppkallad efter sig i någon av hennes böcker.

  • Det mesta som står om Jane här håller jag oxå med om. Intressant tanke att Jane skulle ha kunnat vara huvudpersonen i boken! Men då hade det blivit en annan historia känner jag Just att Emma är den hon är, inte alltid så trevlig kanske, och hur hon utvecklas gör henne just därför till en intressantare huvudperson. Däremot kan jag inte tänka mej boken utan Jane, hon känns viktig för historien, liksom historien med Frank. Som en motvikt till Emmas personlighet eller hur man ska uttrycka det.. Det där med namnen hade jag inte tänkt på. Hm!