• Hanna Johansson gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Det store Gatsby: AvslutadDet store Gatsby: Avslutad 4 June, 2013 03:58

  Hur närmar vi oss nu denna roman på bästa sätt? Ska vi dela upp diskussionen i några större teman och inriktningar? Har ni särskilda trådar som ni gärna lyfter och diskuterar? Ordet är fritt! Här kommer några förslag från mig:

  Berättarperspektivet och huvudpersonen
  Personbeskrivningar och karaktärer
  Tidsandan och miljöbeskrivningar
  Handling och budskap? (Vad vill författaren säga med romanen?)
  Romanens uppbyggnad och berättarteknik
  Bokens språkliga utformning och dialoger (varierar förstås mellan olika översättningar)
  Din personliga läsupplevelse? Hur har boken påverkat dig?

  • Kanske vore det lämpligt att lägga upp forumtrådar för respektive aspekt för att samtalet skall bli överblickbart?

  • Jag tycker att vi bara börjar med något av de teman som du räknar upp, helst utan särskilda trådar, har märkt att det splittrar diskussionerna här snarare än gör de överblickbara. Det får gärna bli lite kaosartat, då blir det spännande! ; ) Jag har funderat över kartbilden över West Egg. Jag får hela tiden för mig att man måste passera Nicks hus innan man kommer till Gatsbys. Men mot slutet av boken blir jag ställd när det verkar vara tvärtom. Eller så fick jag allt om bakfoten från början. En väldigt dum fråga kanske, men intressant när det gäller vilken bildvärld man bygger upp i sitt huvud. Den gula bilen känns väldigt tydlig i alla fall. : )

  • Känns väldigt ambitiöst, närmast litteraturvetenskapligt att ha en massa forumtrådar. Själv kommer jag att hålla mej till min personliga läsupplevelse.
   Wilgot, jag tog genast upp boken för att leta efter kartan. Finns det någon tryckt? Min egen bild styrs av filmen och där passerar man Gatsbys hus innan man kommer till Nicks. Eller kanske hellre åker mellan dem med mycket döljande skog mellan husen.
   Nick Carraway hör till de sympatiska berättargestalter som då och då dyker upp i engelsk litteratur. Just nu kommer jag bara på Colin i filmen “Min vekca med Marilyn”.
   Nick gör boken och miljöerna tillgängliga och lägger det perspektiv som jag själv har i förhållande till den mondäna miljön och de glamorösa människorna. Det är verkligen som att få vara en fluga på väggen.
   Annars är det just den gula bilen jag minns och tänker på från min förra läsning av boken.

  • Hej, tyvärr har Forumtrådarna inte fungerat som tänkt här i bokcirklar.se, och kommer tas bort småningom, så vi håller oss till att skriva inlägg och kommentarer här i “vanliga” cirkeln. Kommentarerna ramlar ner kronoligist efter respektive inlägg, och varje nytt inlägg hamnar överst.

  • Intressant att få läsa era reflektioner kring miljöbeskrivningar och huvudkaraktären. Miljöbeskrivningarna är behagliga att följa och skapar “bilder” i huvudet, som ni skriver. Jag har dock inte funderat så mycket om platsen West Egg, eller hur Gatsbys och Nick hus ligger i förhållande till varandra. Har själv så dåligt lokalsinne /geografisk sinne och just att tänka i kartor, så det kan vara en förklaring… ;-)
   Däremot är väl “förhållandet” mellan de två husen rätt väl framhållet, där Gatsbys hus är ett palats med ständig uppassning, och Nicks betydligt mera oansenligt och med en misskött trädgård. Sedan tycker jag tidsandan kommer fram väldigt tydligt i berättelsen, i beskrivningen av karaktärer och kulturella referenser, på gott och ont…