• Nedanstående inlägg hö hemma i diskussionen om ”Vid glömskans rand”. Jag har av tekniska skäl inte kunnat publicera det där. Därför kommer det här istället:
  Jag har funderat över vad författaren vill med boken. Syftet är knappast att informera om Gulag. Då hade boken sett annorlunda ut. Lebedev förutsätter, att läsaren känner till Gulag. Om ma…[Läs mer]

 • husse kommenterade en aktivitet 13 May, 2018 03:59

  Svar på: Vy

  Att Lebedev uppfattas som dissident beror väl på, att de styrande i dagens Ryssland inte vill, att man ska påminna om Gulag och det förtryck, som förekom där.

 • husse kommenterade en aktivitet 13 May, 2018 03:53

  Svar på: Vy

  Det var nog inte Gorbatjovs syfte att montera ned Sovjetunionen. Han ville väl snarare reformera och demokratisera systemet. I grunden var han nog socialist och ville bevara grundidéerna. Min sambo har hans bok ”Perestrojka”. Jag har läst delar av den, men aldrig orkat med hela boken.
  Putin ser jag som en maktmänniska utan någon ideologi. Han vill…[Läs mer]

  • Att Lebedev uppfattas som dissident beror väl på, att de styrande i dagens Ryssland inte vill, att man ska påminna om Gulag och det förtryck, som förekom där.

 • husse kommenterade en aktivitet 12 May, 2018 04:07

  Svar på: Vy

  När Jeltsin var vid makten gick jag och klippte mig hos en kvinna från Karelen. Hon menade, att Jeltsin bara var ett ansikte utåt, en marionett. I själva verket var det andra som styrde.

 • husse kommenterade en aktivitet 12 May, 2018 04:03

  Svar på: Vy

  Ja, Jeltsin var väl alkoholist? Han framstod närmast som en pajas, någon man skrattade åt. Jag minns scenen, när Jeltsin och Clinton tokskrattade tillsammans. De kunde inte hejda sig. En sak gjorde Jeltsin bra. Han ingrep, när Gorbatjov hade blivit gripen. Med risk för sitt eget liv lyckades han få Gorbatjov frigiven. Det ska han hedras för.

 • husse kommenterade en aktivitet 11 May, 2018 04:27

  Svar på: Vy

  Det blev litet fel i mitt inlägg. …”någon som kan minnas honom” skulle det stå.

 • husse postade en uppdatering 10 May, 2018 03:29

  Jag läser ”Historieläraren” av Matt Haig. Den handlar om en man, som åldras onormalt sakta och har levt i flera hundra år. Han är en av ”albatrosserna”, personer, som lider av en mycket ovanlig sjukdom, som gör att de åldras mycket sakta och alltså kan leva i flera hundra år. De måste vara mycket försiktiga, så att de inte avslöjas. De har en…[Läs mer]

 • husse kommenterade en aktivitet 10 May, 2018 03:21

  Svar på: Vy

  Jag har funderat på en sak i samband med olyckan. Vid ungefär samma tid som operationen kommer det ett antal militära fordon. Det är uppenbart att det är något allvarligt som händer. Min gissning är att olyckan inträffar vid den tidpunkten, när militär försöker avsätta Gorbatjov, som räddas av Jeltsin.
  Man får ingen förklaring men författaren…[Läs mer]

  • Det kan nog stämma, Husse. Det historiska skeendet. Jeltsin tog över och Gorbatjov blev det siste ledaren i Sovjetunionen. Gillade honom…

   • Det blev litet fel i mitt inlägg. …”någon som kan minnas honom” skulle det stå.

   • Jag menar Gorbatjov. Jeltsin var ju en typ för sig…. :-)

   • Ja, Jeltsin var väl alkoholist? Han framstod närmast som en pajas, någon man skrattade åt. Jag minns scenen, när Jeltsin och Clinton tokskrattade tillsammans. De kunde inte hejda sig. En sak gjorde Jeltsin bra. Han ingrep, när Gorbatjov hade blivit gripen. Med risk för sitt eget liv lyckades han få Gorbatjov frigiven. Det ska han hedras för.

   • När Jeltsin var vid makten gick jag och klippte mig hos en kvinna från Karelen. Hon menade, att Jeltsin bara var ett ansikte utåt, en marionett. I själva verket var det andra som styrde.

   • Jag gillade också Gorbatjov, kanske 1900-talets största ledare. Att lyckas montera ner Sovjetimperiet och riva muren utan våld, det är egentligen fullständigt otroligt. I synnerhet om man jämför med dagens nollor Putin och Trump.

    Precis som du är jag frågande till varför Lebedev kallas dissident. Men under Jeltsins tid tog man avstånd från Sovje…[Läs mer]

  • Jo, så vill den Andre Farbrorn. Men det ligger likväl ngt beräknande i hans sätt att knyta pojken till sig. Pojken känner ju inte riktig kärlek, men han är då för liten att sätta ord för känslan. Tänker på gumman som den gamle mannen möter ii byn. ”Tvi, din djävul!” Undrar var och när hon hade träffat honom?

  • Jo, så vill den Andre Farbrorn. Men det ligger likväl ngt beräknande i hans sätt att knyta pojken till sig. Pojken känner ju inte riktig kärlek, men han är då för liten att sätta ord för känslan. Tänker på gumman som den gamle mannen möter ii byn. ”Tvi, din djävul!” Undrar var och när hon hade träffat honom?

 • husse kommenterade en aktivitet 8 May, 2018 04:12

  Svar på: Vy

  I krig begås många onda handlingar. Det handlar inte bara om att döda motståndarsidans soldater utan också om att plåga och trakassera civilbefolkningen genom till exempel våldtäkt, plundring och mord. Delvis begår man väl sådana handlingar på grund av rädsla men också därför att man känner ett hat mot fienden. Dessutom påverkar soldaterna varand…[Läs mer]

 • husse kommenterade en aktivitet 8 May, 2018 04:07

  Svar på: Vy

  Först nu när jag närmar mig slutet börjar jag tycka att boken är intressant.
  Jag har just läst om hur den Andre Farbrorn förlorade sin son och sin fru. Det kan ha bidragit till att göra honom hård och känslolös. Jag tror, att alla människor har både goda och dåliga egenskaper.
  Vissa situationer, tillexempel krig, fångenskap och olika nödsitua…[Läs mer]

  • I krig begås många onda handlingar. Det handlar inte bara om att döda motståndarsidans soldater utan också om att plåga och trakassera civilbefolkningen genom till exempel våldtäkt, plundring och mord. Delvis begår man väl sådana handlingar på grund av rädsla men också därför att man känner ett hat mot fienden. Dessutom påverkar soldaterna varand…[Läs mer]

 • husse kommenterade en aktivitet 7 May, 2018 04:08

  Svar på: Vy

  Nu har jag kommit så långt i läsningen att jag kan börja ha synpunkter. Författaren har ett bra och poetiskt språk. Jag måste erkänna att ungefär halva boken känns som en inledning. Länge undrade jag, när han ska komma till saken.
  Ja, mannen som hade varit chef för en exekutionspluton är obehaglig. Han är ju svårt sjuk på grund av att han utsatts…[Läs mer]

 • husse kommenterade en aktivitet 4 May, 2018 03:37

  Svar på: Vy

  Mohikanens frågor om ondska med mera får jag vänta med att svara på.

 • husse kommenterade en aktivitet 4 May, 2018 03:35

  Svar på: Vy

  Jag tycker, att det finns en del konstigheter i översättningen. Är den gjord direkt från ryskan eller via engelska? Bland annat används ordet ”kollektivfarm”. Det som menas är väl kolchos? På ett ställe står det ”utelämna”, när det borde stå ”utlämna”. Den ”svenska språkdräkten”, som det brukar heta, tycker jag är bra i stort sett, men det finns…[Läs mer]

  • Mohikanens frågor om ondska med mera får jag vänta med att svara på.

  • Ska kolla upp översättning. Har för mig att den ska vara direkt från ryskan. Kolchos hette det ju i a f. Men man förstår ju även om kollektivfarm låter amerikaniserat.

   • Slog på Nils Håkansson (översättare). Det står att han översätter bl a från ryska. Kan tänka mig att dagens ungdomar inte hört ordet ”kolchos”. Det är annat med oss som delvis levt under sovjettiden… :-)

  • Ska kolla upp översättning. Har för mig att den ska vara direkt från ryskan. Kolchos hette det ju i a f. Men man förstår ju även om kollektivfarm låter amerikaniserat.

   • Lika bra att säga det direkt, jag gillar inte boken! Den är svårläst men det har jag överseende med om bara storyn är bra. Tekniskt och litterärt är den förstås utmärkt, men jag är bara så trött på eländesporr. Känns som att det blivit för mycket på sistone, jag har ju bokcirkeln irl också. Det är viktigt att inte försköna eller dölja det som hä…[Läs mer]

 • husse kommenterade en aktivitet 2 May, 2018 03:29

  Svar på: Vy

  Nu har jag äntligen fått tag på boken och börjat läsa ikapp. Jag återkommer med synpunkter, när jag kommit litet längre

 • husse kommenterade en aktivitet 30 April, 2018 06:19

  Svar på: Vy

  När jag hade läst om, att Robinson är Obamas favoritförfattare lånade jag en bok på biblioteket och började läsa. Men jag kom bara några sidor. Den handlade om en präst och jag tyckte, att den var tråkig. Den här passade mig bättre.

 • husse kommenterade en aktivitet 30 April, 2018 06:15

  Svar på: Vy

  Miljön tilltalar mig: sjöar, berg och järnväg. Jag är fascinerad av tåg. Dert har jag varit sen barndomen. Jag kunde inte förstå varför min far blev arg, när vi kom till en järnvägskorsning och det var rött för att eett tåg skulle komma. Det var ju roligt att titta på tåg!

 • husse kommenterade en aktivitet 30 April, 2018 03:31

  Svar på: Vy

  Jag hade också tänkt ge en trea men omläsningen fick mig att ändra uppfattning. Jag tycker, att språket är fantastiskt även om det kan bli litet för mycket ibland.

  • Ja, språket är väl det bästa med boken. För min del har jag svårt med miljön. I sig. Inte själva skildringen av den. Sjön och bergen. Faktiskt svårbedömd. Har undvikit att kolla upp recensioner. Vill i möjligaste mån inte bli påverkad. Först i går läste jag litet. Intressant om Obama. Men han måtte ju ha läst fler böcker. Kanske några om ras…[Läs mer]

   • Miljön tilltalar mig: sjöar, berg och järnväg. Jag är fascinerad av tåg. Dert har jag varit sen barndomen. Jag kunde inte förstå varför min far blev arg, när vi kom till en järnvägskorsning och det var rött för att eett tåg skulle komma. Det var ju roligt att titta på tåg!

   • När jag hade läst om, att Robinson är Obamas favoritförfattare lånade jag en bok på biblioteket och började läsa. Men jag kom bara några sidor. Den handlade om en präst och jag tyckte, att den var tråkig. Den här passade mig bättre.

 • husse kommenterade en aktivitet 30 April, 2018 03:28

  Svar på: Vy

  Tyvärr har jag ännu inte fått tag i boken och måste tills vidare avstå från att deltaga i diskussionen. Mohikanens inledning gör mig nyfiken.Om jag hinner få tag i boken medan diskussionen pågår ska jag försöka läsa ikapp.

  • Nu har jag äntligen fått tag på boken och börjat läsa ikapp. Jag återkommer med synpunkter, när jag kommit litet längre

 • husse kommenterade en aktivitet 30 April, 2018 02:47

  Svar på: Vy

  Jag är medveten om, att det kan låta som om jag talar mot mig själv. Nu har jag läst om boken senare halvan av boken och delvis fått en annan bild.
  Jo, jag tycker, att det ska vara ordning och reda på måltider och att barnen ska gå i skolan.
  Det jag skrev i mitt senaste inlägg var en tolkning av boken, närmast av Ruths åsikter.
  Där tycker jag,…[Läs mer]

  • Jag hade också tänkt ge en trea men omläsningen fick mig att ändra uppfattning. Jag tycker, att språket är fantastiskt även om det kan bli litet för mycket ibland.

   • Ja, språket är väl det bästa med boken. För min del har jag svårt med miljön. I sig. Inte själva skildringen av den. Sjön och bergen. Faktiskt svårbedömd. Har undvikit att kolla upp recensioner. Vill i möjligaste mån inte bli påverkad. Först i går läste jag litet. Intressant om Obama. Men han måtte ju ha läst fler böcker. Kanske några om ras…[Läs mer]

    • Miljön tilltalar mig: sjöar, berg och järnväg. Jag är fascinerad av tåg. Dert har jag varit sen barndomen. Jag kunde inte förstå varför min far blev arg, när vi kom till en järnvägskorsning och det var rött för att eett tåg skulle komma. Det var ju roligt att titta på tåg!

    • När jag hade läst om, att Robinson är Obamas favoritförfattare lånade jag en bok på biblioteket och började läsa. Men jag kom bara några sidor. Den handlade om en präst och jag tyckte, att den var tråkig. Den här passade mig bättre.

 • husse kommenterade en aktivitet 29 April, 2018 03:42

  Svar på: Vy

  Eftersom jag inte har fått tag på nästa cirkelbok har jag istället läst om den senare delen av ”Två par systrar”. Jag slås av två saker. Språket är mycket vackert, poetiskt får man nog säga. Jag tycker mig också se en viss samhällskritik. Människorna i Fingerbone kan inte acceptera, att några personer inte följer mallen för hur man ska leva. De…[Läs mer]

  • Men du hävdade ju att det är mkt viktigt med mattider o s v. Och att det är synd om flickorna som har en så ”osocial” vårdnadshavare som Sylvie. Men menar du nu att myndigheterna ändå planerar fel som ska ta ifrån henne (Sylvie) vårdnaden…?? Jag fick intrycket att det mest var jag som tyckte synd om S. ? Eller att jag åtm hade väldigt k…[Läs mer]

 • Visa mera