• husse posted a new activity comment 21 May, 2017 03:34

  In reply to: Visa

  Här kan ni läsa om Horace Engdahls syn på Stäppvargen.

  Stäppvargen – en aktuell kultbok

  • Tack för länk! .-)

  • En artikel som faktiskt är på samma linje som vår diskussion. Drogromantik, sex, drugs & jazz och ett förebud till terrorismen. Stäppvargen känns inte så mäktig som jag förväntat mig.

   • Ja jättebra artikel. Tar upp allt från livskris och kvinnosyn till drogromantik och Mozart precis som vi diskuterat. Det kan vara kul att läsa något sådant när vi hållit på här ett tag.

 • husse posted a new activity comment 15 May, 2017 03:16

  In reply to: Visa

  Initialerna hade jag inte tänkt på. Det är nog ingen tillfällighet, att Hermine/Hermann heter just så.
  I Västerlandets litteraturhistoria, som var min handbok, när jag läste litteraturhistoria en gång i tiden, sägs om denna roman:”Det är Freuds kritik av det driftfientliga kultursamhället som får sitt förstärkande eko i Hesses roman”.

 • husse posted a new activity comment 13 May, 2017 04:01

  In reply to: Visa

  Arne, jag tror inte att Harrys känslor för Herman var enbart vänskapliga. Just därför ligger det nära till hands att se Hermine/Herman som en föreställningi Harrys hjärna, inte en fysisk person.I slutet krymper hon/han till en docka, som Pablo stoppar i fickan.

 • In reply to: Petra Söderlund wrote a new post, Författaren som människa – eller (halv)gud Nyligen under en långfrukost en helgmorgon slölyssnade jag på ett radioprogram med ett längre inslag om Selma Lagerlöf – och irritera […] Visa

  Det är inte bara kvinnliga författare, som omtalas med sitt förnamn. Stefan Whilde har skrivit en bok om August Strindberg, med titeln ” En skandalskrivare i nattrock och kalsonger”. Där omtalas Strindberg genomgående som August.

 • husse posted a new activity comment 11 May, 2017 03:53

  In reply to: Visa

  Som jag uppfattar det är allt, som händer i den senare delen av boken fatasier. Det händer inte i den fysksika verkligheten. Därför undrar jag om Hermine verkligen finns eller om hon/han är en fantasi från Harrys sida. Det är kanske därför han direkt vet vad han/hon heter. Han fantiserar om vännen Herman och det blir en gestalt med oklart ell…[Read more]

 • husse posted a new activity comment 11 May, 2017 03:48

  In reply to: HannaJ postade en uppdatering Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg Jag tror det är enda boken jag läst som huvudsakligen är skriven i du-form, ibland ni-form. Göran berättar om sin pappa […] Visa

  Jag har läst den för något år sedan, tror jag. Den är läsvärd. Jag tyckte att den gav en del nya insikter.

 • husse posted a new activity comment 10 May, 2017 01:57

  In reply to: Visa

  I slutet när Hermine är död kommer Pablo och gör henne liten och stoppar henne i sin ficka. Hur ska detta tolkas? Är hon också bara en docka? Är Harrys upplevelser bara fantasier?

 • husse posted a new activity comment 9 May, 2017 03:49

  In reply to: Visa

  Ja, anima och animus känner jag igen. Men jag vet nästan ingenting om Jung.
  Det är möjligt att Hesse även kände till hans idéer.

 • husse posted a new activity comment 9 May, 2017 03:45

  In reply to: Visa

  Filmen och musicalen bygger ju på Christopher Isherwoods roamn ”Farväl till Berlin”, som enligt vad jag har för mig ska vara åtminstone delvis självbiografisk. Den rekommenderar jag till läsning.

 • husse posted a new activity comment 9 May, 2017 03:39

  In reply to: husse postade en uppdatering Just nu läser jag ”Judas” av Amos Oz. Den unge studenten Shmuel Ash tvingas avbryta sina studier, när faderns firma går omkull och han förlorar underhållet från föräldrarna. På univ […] Visa

  Boken innehåller många diskussioner om Israels historia och om judars syn på Jesus bland annat.Atalias far, som är död, var en gammal trätobroder till Wald. Han menade, att det var fel att staten Israel upprättades med våld på arabernas bekostnad. Det borde ha gått att skapa en stat där judar och araber kunde leva i fred, menade han. Han hade b…[Read more]

 • husse postade en uppdatering 8 May, 2017 03:19

  Just nu läser jag ”Judas” av Amos Oz. Den unge studenten Shmuel Ash tvingas avbryta sina studier, när faderns firma går omkull och han förlorar underhållet från föräldrarna. På universitetets anslagstavla hittar han en lapp, om att en ensamstående humaniorastudent kan få anställning som sällskap till en sjuttiårig rörelsehindrad person. Han gå…[Read more]

  • Boken innehåller många diskussioner om Israels historia och om judars syn på Jesus bland annat.Atalias far, som är död, var en gammal trätobroder till Wald. Han menade, att det var fel att staten Israel upprättades med våld på arabernas bekostnad. Det borde ha gått att skapa en stat där judar och araber kunde leva i fred, menade han. Han hade b…[Read more]

 • husse posted a new activity comment 8 May, 2017 03:09

  In reply to: Visa

  Jung vet jag för litet om. Därför vill jag inte uttala mig. Men jag ser romanen, som en slags exemplifiering av Freuds idéer. Stäppvargen=Detet, driftslivet, den borgerliga moralen= Överjaget och så vidare. Detta är en mycket förenklad utläggning om psykoanalysen.
  Jag har inte läst Freud, men i skolan fick vi lära oss grunderna.

  • Visst har man läst ”litet” Freud och Jung. Mkt symbolik i Jungs lära. Är det inte ngt om anima och animus? Kvinnligt och manligt i varje människa? Måste repetera. Men då kommer jag också att tala om att jag har ”googlat”. :-)
   Har ngn bok av Jung med många bilder. Länge sedan jag kollade i den. Men minns att jag tyckte mkt om den (boken).

 • husse posted a new activity comment 8 May, 2017 02:59

  In reply to: Visa

  Pojkflickan som ideal lanserades på 1920-talet, om jag minns rätt. Kanske ska man se det som en antydan om bisexualitet.

 • husse posted a new activity comment 7 May, 2017 04:42

  In reply to: Visa

  Jag tycker, att vi kan ha den kvar. Det är bok, som jag inte ens kände till att den fanns.Jaghar läst litet omdömen om den på bibliotekets hemsida och är nyfiken på boken.

  • Jag läser gärna boken. Den verkar vara gripande (kanske till och med lite skrämmande), verklighetsnära och är förlagd i en nordlig miljö. Bonus är att den kan lånas på biblioteket digitalt och läsas på min dator.

 • husse posted a new activity comment 6 May, 2017 06:01

  In reply to: husse postade en uppdatering Jag har just läst ut den första volymen av ”Romanerna om Patridk Melrose” av Edward St Aubyn. Den består av tre romaner: Glöm det, Dåliga nyheter och Visst hopp. Den första roman […] Visa

  auktoritär ska det vara.

 • husse postade en uppdatering 6 May, 2017 06:00

  Jag har just läst ut den första volymen av ”Romanerna om Patridk Melrose” av Edward St Aubyn. Den består av tre romaner: Glöm det, Dåliga nyheter och Visst hopp.
  Den första romanen skildrar Patrick som barn. Han växer upp på familjens gods i södra Frankrike. Fadern är auktritär, sadstisk och pedofil, modern är alkoholist.Familjen tillhör den…[Read more]

 • husse posted a new activity comment 6 May, 2017 03:36

  In reply to: Visa

  Ja, jag sätter också en fyra. Jag blev förskräckt över att boken var så tjock och min första tanke var : ”Jag orkar inte med så många sidor av brittiskt överklassliv. Men boken var ju
  rolig att läsa även om den ibland var i mångordigaste laget.
  I mina ögon är den samhällskritisk. Människorna är fixerade vid fina titlar och fast egendom. Den s…[Read more]

 • husse posted a new activity comment 6 May, 2017 03:22

  In reply to: Visa

  Om vi håller oss till en psykoanalytisk tolkning av boken kan man säga, att handllingen visar upp två extremfall, dels den strikta borgerliga pryda livsstilen, präglad av det, som Freud kallar ”Överjaget”, de moraliska krav och restriktioner, som samhället ställer och dels driftsutlevelsen, ”Detet” enligt Freud.
  I själva verket är ju människa…[Read more]

  • Aha här var ett inlägg jag missat, skrev ovan och frågade om Herman/Hermine och vad det kan betyda ur ett Freudianskt eller Jungianskt perspektiv. Jag kan tyvärr alldeles för lite om dessa två.
   Husse: tror du inte att även Jungs idéer med arketyper och liknande kan finnas med?
   Ja man tänker på Cabaret eller Farväl till Berlin, det dekadenta, utlevande.

   • Jung vet jag för litet om. Därför vill jag inte uttala mig. Men jag ser romanen, som en slags exemplifiering av Freuds idéer. Stäppvargen=Detet, driftslivet, den borgerliga moralen= Överjaget och så vidare. Detta är en mycket förenklad utläggning om psykoanalysen.
    Jag har inte läst Freud, men i skolan fick vi lära oss grunderna.

    • Visst har man läst ”litet” Freud och Jung. Mkt symbolik i Jungs lära. Är det inte ngt om anima och animus? Kvinnligt och manligt i varje människa? Måste repetera. Men då kommer jag också att tala om att jag har ”googlat”. :-)
     Har ngn bok av Jung med många bilder. Länge sedan jag kollade i den. Men minns att jag tyckte mkt om den (boken).

   • Jag tänker också på Cabaret. Litet av pojkflicka över Liza Minellis roll som Sally. Hon presenterar mannen (minns ej namnet) för en homosexuell/bisexuell man och alla tre har sex (som det så modernt heter). Givetvis är de ngt ”lulliga”. Alkohol plus ngn drog?

    • Filmen och musicalen bygger ju på Christopher Isherwoods roamn ”Farväl till Berlin”, som enligt vad jag har för mig ska vara åtminstone delvis självbiografisk. Den rekommenderar jag till läsning.

    • Ja, anima och animus känner jag igen. Men jag vet nästan ingenting om Jung.
     Det är möjligt att Hesse även kände till hans idéer.

    • I slutet när Hermine är död kommer Pablo och gör henne liten och stoppar henne i sin ficka. Hur ska detta tolkas? Är hon också bara en docka? Är Harrys upplevelser bara fantasier?

 • husse posted a new activity comment 5 May, 2017 06:33

  In reply to: Visa

  Du har rätt. Det nämns en tidigare hustru. Men jag har absolut för mig att det står något om att han aldrig hade varit tillsammans fysiskt med en kvinna. Jag kan minnas fel eller ha missförstått något. Å andra sidan finns det ju ”vita äktenskap”.
  Hjalmar och Stina Bergman lär aldrig ha haft något sexuellt samröre enligt min lärare i littera…[Read more]

 • husse posted a new activity comment 5 May, 2017 04:32

  In reply to: Visa

  Om jag minns rätt sägs det någonstans i romanen, att han aldrig tidigare har legat med en kvinna och då är han väl i femtioärsåldern, tror jag,. Han är i alla fall inte så ung.
  Han har tidigare levt ett mycket borgerligt och anständigt liv, som det verkar, trots att han egentligen ogillar borgerligheten.

  • Nu måste jag lusläsa… Men Harry hade ju en ung kvinna som hälsade på…och de grälade? Var det ”bara” en vän då…? Bara och bara… Inga intimiteter?

  • Du har rätt. Det nämns en tidigare hustru. Men jag har absolut för mig att det står något om att han aldrig hade varit tillsammans fysiskt med en kvinna. Jag kan minnas fel eller ha missförstått något. Å andra sidan finns det ju ”vita äktenskap”.
   Hjalmar och Stina Bergman lär aldrig ha haft något sexuellt samröre enligt min lärare i littera…[Read more]

  • Harry har varit gift, dessutom har han en ”käresta” på distans som heter Erika och de träffas då och då. Han skriver också att de ”sågs sällan utan att råka i tvist” så det var inget omistligt förhållande.

 • Visa mera