• husse posted a new activity comment 19 April, 2017 03:31

  In reply to: Visa

  Jag måste bara få läsa ut de sista sidorna av Middlemarch.

 • husse posted a new activity comment 18 April, 2017 03:07

  In reply to: Visa

  Jag känner för Dorothea. Hon har höga ideal. Kanske är hon litet överspänd. Omgivningen tycker, att hon är”konstig”, som jag uppfattar det.
  Casaubons ”kodicill” är märklig. Förmodligenb skulle den inte ha någon rättslig verkan. Däremot innebärden ju en anklagelse både mot Dorothea och mot Will.

 • husse posted a new activity comment 17 April, 2017 03:57

  In reply to: Visa

  Han blir ju förlöjligad och utsatt för äggkastning, just det som flera hade varnat honom för.

 • husse posted a new activity comment 17 April, 2017 03:53

  In reply to: Visa

  Skildringen av Brookes valtal är ganska rolig, nästan farsartad.

 • husse posted a new activity comment 15 April, 2017 03:14

  In reply to: Visa

  Celia visste ju att Dorothea inte var intresserad av Sir James. Då hade hon ju ingen anledning att vara svartsjuk. Men det kanske skavde litet att hon var andrahandsvalet.

  • Tänker mig att svartsjuk blir man bara. Det behöver nog inte finnas en reell orsak direkt. Men nog skulle Celia kunna bli svartsjuk på att sir James gillar hennes syster mer än henne. Det jag tänkte kring systrarna är att Celia rättar in sig i sin roll så att hon accepterar att Dorothea är lite ”bättre” än henne. Tror att det snarare är därför…[Read more]

   • Svartsjuka kan absolut förekomma i alla möjliga sammanhang. Ibland besläktat med avund. Inbillar mig att den kvinnliga fåfängan är väl utvecklad. Även Rosamond blir ju berörd när Ladislaw tydligt uttalar sin beundran för Dorothea. Ingen kvinna kan jämföras med henne, så högt sätten han henne. Ett tag (en tid) hade hon nog fått för sig att Will…[Read more]

 • husse posted a new activity comment 13 April, 2017 03:20

  In reply to: Visa

  Jag måste erkänna, att jag börjar bli trött på författarens mångordiga och långsamma sätt att berätta. Det är faktiskt tålamodsprövande. Jag kan inte låta bli att bläddra framåt frö att få veta vad som ska hända.

 • husse posted a new activity comment 12 April, 2017 03:35

  In reply to: Visa

  Författaren har en ganska rolig formulering på ett ställe. Hon skriver om människorna, som samlas i väntan på att Featherstone ska dö, att var och en genomskådar de andras lögner och falskhet men ingen förstår att de själva blir genomskådade.

 • husse posted a new activity comment 11 April, 2017 06:21

  In reply to: Visa

  Jag har inte kommit så långt i boken, men det märks ju tidigt att äktenskapet mellan honom och Dorothea inte är så lyckat. Han är nog en stor egoist.
  Ja, jag har också funderat över hur bröllopsnatten var. Det nämns inte alls, inte ens i formav antydningar. Varför ville ha överhuvudtaget gifta sig? Han verkar mest vilja vara ensam med sin fors…[Read more]

  • Ja, Casaubon kan man lätt irritera sig på. Han verkar tycka att Dorothea är vacker och behaglig och kanske blir han smickrad över hennes intresse. Dessutom var det väl så på den tiden att det gällde att skaffa sig en passande man/fru och för honom var det ju hög tid. På samma vis funderar övriga karaktärer på olika partners för- och nackdelar. Dor…[Read more]

   • Vill tillägga att jag håller med Husse om att det finns humor, det som jag uppfattar som irriterande hos personerna är ju samtidigt lite som en karikatyr över vissa personlighetsdrag.

    • Jo, håller med. Samtidigt kan jag mkt väl tänka mig att dylika personligheter har funnits (finns). :-)

    • Författaren har en ganska rolig formulering på ett ställe. Hon skriver om människorna, som samlas i väntan på att Featherstone ska dö, att var och en genomskådar de andras lögner och falskhet men ingen förstår att de själva blir genomskådade.

    • Jag måste erkänna, att jag börjar bli trött på författarens mångordiga och långsamma sätt att berätta. Det är faktiskt tålamodsprövande. Jag kan inte låta bli att bläddra framåt frö att få veta vad som ska hända.

 • husse posted a new activity comment 10 April, 2017 11:45

  In reply to: Visa

  Det har ju ingen betydelse. IBland är jag onödigt petig.

 • husse posted a new activity comment 9 April, 2017 02:04

  In reply to: Visa

  Casaubon, om man ska vara riktigt noga.

 • husse posted a new activity comment 7 April, 2017 03:56

  In reply to: Visa

  Ja, boken är tjock men jag tycker, att det går bra att läsa. Jag känner inget läsmotstånd, som jag trodde att jag skulle göra. Det finns ganska mycket humor i personskildringen, tyckerr jag.
  Man får en bild av hurdana personerna är genom deras handlingar och deras repliker.
  Det finns också fina miljöskildringar. Det som kan vara svårt för en mode…[Read more]

 • husse postade en uppdatering 4 April, 2017 04:13

  Jag läser ”livstid” av Hans Fallada. Den handlar om en man, med en ganska bra samhällsställning, som börjar supa och ganska snart har hamnat på samhällets botten. Han har ett företag men när han kommer i fängelse tar frun över driften. Så småningom blir han frigiven men bara för att hamna på en vårdanstalt, där förhållandena är ännu värre än i fä…[Read more]

 • husse posted a new activity comment 4 April, 2017 04:07

  In reply to: Visa

  Nu har jag fått Middlemarch från Bokbörsen. Samtidigt fick jg meddelande från biblioteket. att böckerna hade kommit ”men det föll inte ut någon reservation”. Nej, jag hade tagit bort den eftersom böckerna inte verkade finnas. Nu har jag i alla fall boken men innan jag börjar läsa vill jag läsa ut boken jag häller på med, ”Livstid” av Hans Fallada…[Read more]

  • Ja, boken är tjock men jag tycker, att det går bra att läsa. Jag känner inget läsmotstånd, som jag trodde att jag skulle göra. Det finns ganska mycket humor i personskildringen, tyckerr jag.
   Man får en bild av hurdana personerna är genom deras handlingar och deras repliker.
   Det finns också fina miljöskildringar. Det som kan vara svårt för en mode…[Read more]

 • husse posted a new activity comment 2 April, 2017 03:14

  In reply to: Visa

  Middlemarch verkar inte finnas på vårt stadsbibliotek. Jag har beställt från Bokbörsen. När jag väl har börjat läsa kan jag kanske delta i diskussionen.

 • husse posted a new activity comment 1 April, 2017 05:14

  In reply to: Visa

  En tvåa. Det framkommer i inlägget ovan. Jag hade skrivit ett inlägg, där jag gav boken en trea men det har jag tagit bort. Du kanske hann läsa det innan jag raderade.

 • husse posted a new activity comment 1 April, 2017 03:48

  In reply to: Visa

  ”Orealistiskt” ska det vara!

 • husse posted a new activity comment 1 April, 2017 03:46

  In reply to: Visa

  Jag tycker inte alls om denna bok. Mycket i handlingen är orelaistiskt. Desssutom bygger den på skvaller om TV-kändisar. En viss skrivförmåga har författaren dock.
  En tvåa får det bli.

 • husse posted a new activity comment 24 March, 2017 04:36

  In reply to: Visa

  Jag har inte fått tag i böckerna än men så fort jag har demi min hand ska jag läsa så ögonen blöder!

  • Middlemarch verkar inte finnas på vårt stadsbibliotek. Jag har beställt från Bokbörsen. När jag väl har börjat läsa kan jag kanske delta i diskussionen.

 • husse posted a new activity comment 20 March, 2017 04:09

  In reply to: Visa

  Alla bibliotek i kommunen har st’ängt några dagar på grund av byte av datasyste,m. Jag hoppas, att jag ska få böckerna snarast.
  Den som väljer en tjock bok bör förvarna om det, så att vi kan börja läsa i tid.

 • husse posted a new activity comment 19 March, 2017 04:26

  In reply to: Visa

  Det verkar vara två delar. Jag har reserverat båda.

 • Visa mera