• husse postade en uppdatering 8 May, 2017 02:19

  Just nu läser jag ”Judas” av Amos Oz. Den unge studenten Shmuel Ash tvingas avbryta sina studier, när faderns firma går omkull och han förlorar underhållet från föräldrarna. På universitetets anslagstavla hittar han en lapp, om att en ensamstående humaniorastudent kan få anställning som sällskap till en sjuttiårig rörelsehindrad person. Han går till den angivna adressen och blir anställd. Mannen visar sig vara en mycket lärd men också pratsam och debattlysten person. Han framför sina åsikter och vill gärna bli motsagd. Arbetsuppgifterna består i att fem timmar varje kväll samtala med mannen, Wald. Dessutom ska han värma upp hans gröt och mata akvariefiskarna. För detta får han en anspråkslös lön plus kost och logi.
  I huset finns också en kvinna, Atalia, Walds svärdotter, som är änka efterWalds son. Hon är mycket hemlighetsfull och han blir intresserad av henne och såsmåningom förälskad.

  • Boken innehåller många diskussioner om Israels historia och om judars syn på Jesus bland annat.Atalias far, som är död, var en gammal trätobroder till Wald. Han menade, att det var fel att staten Israel upprättades med våld på arabernas bekostnad. Det borde ha gått att skapa en stat där judar och araber kunde leva i fred, menade han. Han hade blivit utfryst och uppfattad som förrädare.
   Grundtemat i boken är frågan om vem, som är förrädare, vad termen betyder, kopplat till en diskussion om Judas roll för kristendomen.
   Walds son, Mika, kämpade i kriget, som utbröt i samband med staten Israels upprättande och stupade.