• husse postade en uppdatering 6 July, 2017 03:35

  Jag har börjat läsa om Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg. Jag har läst den flera gånger tidigare men nu var det några år sedan. Jag hade tänkt läsa den varje sommar men av olika anledningar har det inte blivit av.
  Det är en mycket bra bok, mycket välskriven. En fin Stockholmsskildring bland annat.
  Många av de nämnda personerna har verkliga förebilder, till exempel flera av de anställda på Nationalbladet: Redaktör Levini är Oscar Levertin, Torsten Hedman är Tor Hedberg och Henry Steele, Nationalbladets finansiär, är bankmannen Ernest Thiel, som ju också var Hjalmar Söderbergs mecenat.
  När man läser boken slås man av  skillnaden i värderingar mellan den tiden och vad som gäller idag.
  När Arvid Stjärnblom börjar umgås med Lydia frågar han henne om hon är ”en oskyldig flicka”.
  Hur skulle en ung tjej idag besvara en sådan fråga?

   

  • Man kan tillägga att boken delvis bygger på förhållandet mellan Hjalmar Söderberg och Maria von Platen. Hon blev upprörd eftersom han hade lovat att inte skriva någonting om deras relation.

  • Hon får väl svara som hon kan. Möjligen? Erfarenheter kan ju variera MYCKET. Än i dag. Vill gärna få det sagt. Erfarenheter är ngt som kanske väldigt många har. Man ska dock inte ta för givet att det gäller ”alla”.
   Sedan ser man ju här och var att uttryck som ”kk” används ibland. Att idka sex bara för att. Utan kärlek och romantik. Det vore nog svårt förr i tiden.

   • Jag tycker, att det är intressant att han ställer den frågan. Det visar hur normerna har förändrats. En ung flicka, som fick den frågan idag, skulle kanske inte ens förstå vad den betyder.

    • Jag tror nog att män ”luskar ut” en kvinnas förflutna genom diverse manövrer… Testar hur erfaren hon är… Tror inte heller att karlar ”går på” om ngn SPLELAR ”oskyldig” om nu ngn skulle vilja göra det. Eller: det förekommer nog… Bland muslimer? Det KAN vara så i a f.

     • manövrar? :-)

      • Min fråga var retorisk. Jag väntade mig inget svar. Jag utgick ifrån att ingen skulle ställa en sån fråga idag. Det är möjligt att jag har fel.
       När jag på 60-talet studerade statskunskap på Stockhholms Universitet frågade en kvinnlig studiekamrat, om jag skulle kunna tänka mig att gifta mig med en kvinna, som inte var oskuld. Jag visste inte vad jag skulle svara. Jag tror att jag sade ja.Observera: det var bara ett allmänt resonemang, inget frier,i, tror jag åtminstone!