• husse postade en uppdatering 12 October, 2017 05:47

    Jag läser ”Den svavelgula himlen” av Kjell Westö.En Helsingforspojke blir av en tillfällighet vän med Alex Rabell, sonen i den mäktiga familjen Rabell. Skildringen börjar i deras barndom på 1960-talet och man får följa deras utveckling fram till idag. När han blir litet äldre blir författarjaget kär i Alex syster, Stella, och de blir ett par. Relationen är Inte så stabil, ibland blir de ovänner och ses inte på länge.
    Alex berättar om sin far, som har så stora internationella affärer att han har blivit tvungen att flytta till New York. Verkligheten är en annan. Det avslöjas så småningom.
    Det är en familjeskildring men också en bred miljö- och tidsskildring. Det är intressant att följa de olika personerna och deras utveckling.

    • En intressant sak är, att jagpersonen i romanen är författare. Han nämner romantitlar han har skrivit, där han säger sig ha skildrat dessa händelser, men maskerat personerna. När jag kollar upp vad Kjell Westö har skrivit, ser jag att dessa romaner inte existerar. De är litterära fiktioner.