• Hej Exter! Tack för ditt inlägg. Bra att du hör av dig. :-)
  Ja, vi får väl avvakta då… Så får vi se hur det ser ut i juli…
  De böcker av Marie Hermanson som du nämner har jag läst. Himmelsdalen för ”flera” år sedan och Den stora utställningen nyligen. Eftersom de kanske kan bli aktuella kommenterar jag dem inte just nu.
  Att redan nu best…[Läs mer]

 • Benedictsson skrev Ur mörkret på 1880-talet. Kan vi i novellen utläsa att den är skriven vid den här tiden? Finns det något i miljöbeskrivning, klassperspektiv eller i novellens tema som visar det? Vad kan novellen tillföra oss i dag? Finns det något tidstypiskt i pjäsen?
  18 February, 2019 09:48

 • Hur ska vi göra med Exters bokval Nattsida av Hans Gunnarsson? Det kan vara svårt att få tag på nya böcker, tydligen? Har inte kollat här i Malmö.
  Helst vill vi väl undvika att behöva köpa våra böcker – även om det har hänt också. Minns att jag fick köpa George Orwells Nere för räkning i Paris och London och likaså Femtio nyanser av honom a…[Läs mer]

 • F ö vill jag påpeka att en människa i kris, som upplevt ngn form av trauma, kan behöva terapi även om hon/han varken skär sig, missbrukar eller använder droger. Det är bara det att dessa ”yttre tecken” är lättare att SE. 12 February, 2019 05:32

 • Vilket osökt får en att undra varför hon inte skyddar sig. Eller ber killen använda kondom. 12 February, 2019 05:27

 • Jag har för mig att Anna är inne på abort (åtm i ett första skede) när hon inser att hon är gravid. Troligen gravid s a s. Det HÄNDER ju att mensen hoppar över ändå…
  Hon tänker typ: Kanske barn om tio år…men inte nu. Hon är ju oförberedd. 12 February, 2019 05:25

 • Hej alla cirklare! Så kul att vi är så många! Den här veckan cirklar vi kring tiden, men självklart går det också att ta upp andra tankar och funderingar som novellen och pjäsen väcker! 12 February, 2019 11:32

 • Instämmer med tidigare cirklare om att kronologin är uppbruten i pjäsen. I novellen är huvudpersonen Nina, men Nina förkroppsligar också temat ”skam”. Hela novellen kretsar kring detta skamtema, och på vissa ställen bryts det kronoligska berättandet av, alltså, barn-flicka-ung-kvinna- döende, av Nina som när hon lämnar denna kronologi, s…[Läs mer]

 • Bokcirklar på Göteborgs stadsbibliotek ändrade beskrivning för denna grupp Grupplogga för Victoria Benedictsson: ”Ur mörkret” och ”Förbjuden ingång” 28/1 – 22/2 -2019Victoria Benedictsson: ”Ur mörkret” och ”Förbjuden ingång” 28/1 – 22/2 -2019 från ”I januari kommer Stadsteatern i Göteborg att sätta upp "Förbjuden ingång" som baseras på Victoria Benedictssons texter och liv. I samband med detta så kommer vi ha en cirkel kring hennes novell "Ur mörkret" som finns att läsa på Litteraturbanken. Längst ner hittar du länken till novellen. Cirkeln är ett samarbete mellan stadsbiblioteket Göteborg, Litteraturbanken och Stadsteatern. Alla är välkomna att cirkla – både de som läst romanen eller sett pjäsen eller både sett pjäsen och läst boken.
  Bokcirkelns upplägg: Vi diskuterar boken- och/eller pjäsen under fyra veckor. Varje måndag kommer vi att att släppa en eller ett antal frågor som deltagarna kan diskutera kring när som helst under veckan. Diskussionen förs under FORUM.
  Måndag 28 januari – Hur beskrivs Nina i novellen och vad får vi för bild av henne och hennes liv? Hur beskrivs kvinnan i pjäsen ”Förbjuden ingång?
  Måndag 4 februari – Vilka egenskaper tillskrivs kvinnan till skillnad från mannen i novellen?
  Måndag 11 februari – frågor släpps
  Måndag 18 februari – frågor släpps
  https://litteraturbanken.se/forfattare/BenedictssonV/titlar/OrdPaLivOchDod/sida/87/faksimil.” till ”I januari kommer Stadsteatern i Göteborg att sätta upp "Förbjuden ingång" som baseras på Victoria Benedictssons texter och liv. I samband med detta så kommer vi ha en cirkel kring hennes novell "Ur mörkret" som finns att läsa på Litteraturbanken. Längst ner hittar du länken till novellen. Cirkeln är ett samarbete mellan stadsbiblioteket Göteborg, Litteraturbanken och Stadsteatern. Alla är välkomna att cirkla – både de som läst romanen eller sett pjäsen eller både sett pjäsen och läst boken.
  Bokcirkelns upplägg: Vi diskuterar boken- och/eller pjäsen under fyra veckor. Varje måndag kommer vi att att släppa en eller ett antal frågor som deltagarna kan diskutera kring när som helst under veckan. Diskussionen förs under FORUM.
  Måndag 28 januari – Hur beskrivs Nina i novellen och vad får vi för bild av henne och hennes liv? Hur beskrivs kvinnan i pjäsen ”Förbjuden ingång?
  Måndag 4 februari – Vilka egenskaper tillskrivs kvinnan till skillnad från mannen i novellen?
  Måndag 11 februari – Hur ser tidslinjen ut novellen och eller pjäsen? Vi vet vilken tid Beneditsson levde i, känns hennes text typisk för sin tid?
  Måndag 18 februari – frågor släpps
  https://litteraturbanken.se/forfattare/BenedictssonV/titlar/OrdPaLivOchDod/sida/87/faksimil.” 11 February, 2019 01:42

 • Exter! Vad är det som är krångligt? Det ”dumma” med tekniken är att vi skriver inne på Forum, men likväl hamnar all text även på ”HEM”.
  Att få kontakt med redaktionen är inte lätt.
  Vi kör ju med en bok i månaden. Nästa gång är det ”min” bok som ska diskuteras, nämligen DÖDEN I VENEDIG av Thomas Mann.
  Jag har placerat ”din” bok i augusti. Är det…[Läs mer]

 • Anna ligger med sin tjejkompis pojkvän. Det vet hon mkt väl. Skillnad om Mirja hade gjort slut med Franz.
  Vad gäller uttrycket ”relationer” så säger Anna på ngt ställe (tänker, rättare sagt) att hon inte har några relationer. Nej, däremot ligg. Den som vill kalla det relation kan ju göra det. För all del.
  10 februari, 2019 at 05:45 • Rediger…[Läs mer]

 • Vän Av Ordning har nog upptäckt att Indianen placerat ett inlägg fel. Det suger energi och must att diskutera relationer och moral. Pust! Ska se…om jag kan ”klistra” (kopiera)… 10 February, 2019 06:29

 • Hej Exter! Tack för ditt bokval! Jag sätter in dig 30/8 2019. Vi brukar ha ett litet sommaruppehåll. :-)

  30/8 2019 Nattsida av Hans Gunnarsson (val av Exter) 10 February, 2019 06:24

 • Anna ligger med sin tjejkompis pojkvän. Det vet hon mkt väl. Skillnad om Mirja hade gjort slut med Franz.
  Vad gäller uttrycket ”relationer” så säger Anna på ngt ställe (tänker, rättare sagt) att hon inte har några relationer. Nej, däremot ligg. Den som vill kalla det relation kan ju göra det. För all del. 10 February, 2019 05:45

 • Tack, Arne, för ditt nya bokval! Det är kul att även du kan klämma en och annan klassiker… Haha… Eller ”tvingas” till det här i vår eminenta bokcirkel… :-)

  Okey, vi gör så här. Jag sätter upp oss fyra…så får Exter placera sig när han dyker upp med sitt förslag.

  30/3 2019 Det växte ett träd i Brooklyn (del 1) av Betty Smith (val av…[Läs mer]

 • Franz är omoralisk…men inte Anna? Så smidigt för henne…
  Vad tycker ni om porträttet av Kajsa? :-) 9 February, 2019 06:06

 • På sid 258 och framåt kan man läsa om hur Mattias hamnade i sin traumatiska kris. Det verkar som om han förut inte ens ”fått” köpa sina kläder själv.
  Fortf undrar man vilken relation som han (Mattias) eg hade med Petter. Han lyckas t o m få in repliken ”heteronormen”…På sid 273…Kan man naturligtvis svänga sig med ändå. För att det ”hör till…[Läs mer]

 • Arne! Kan du välja ny bok? Så kan vi göra en lista sedan. :-) Och den nye medlemmen som skulle tänka…Exter?
  Vänligen Mohikanen. 8 February, 2019 06:16

 • Jaha. I hur många år ska hon bearbeta det förflutna då?
  Det är därför jag i regel undviker sådana här diskussioner. Man får alltid höra att man ”moraliserar”. Lika bra tiga. Är allting verkligen svart och vitt gällande män och kvinnor? Vissa män kanske bearbetar sin taskiga uppväxt genom att ”ta vad som bjuds”…och typ ”utnyttjar” kvinnsen?
  Dock…[Läs mer]

 • Ofta slipper kvinns undan med att de har ett ”självskadebeteende” och att de blir utnyttjade av dessa gräsliga karlar. Varför kan man då inte kalla även vissa mäns beteende för dylikt? I det ena fallet (männen) får man moralisera, men mer sällan i det andra (flickorna/kvinnorna).
  Det är väl på tiden att Anna skärper sig och inte ligger till h…[Läs mer]

 • Visa mera