Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 306 totalt)
husse
Deltagare

Jag har aldrig jag har hört att han ska vara svårtillgänglig. Det ska bli intressant att se vad jag tycker.Berlin Alexanderplatz kan vi kanske ta vid ett senare tillfälle.

15 december, 2019 at 03:40 •
husse
Deltagare

Det ska bli spännande att se vad du väljer.

12 december, 2019 at 05:36 •
husse
Deltagare

Ragnars vägran att överta åkeriet var nog ett trauma för honom. Han kände säkert, att han hade svikit föräldrarna och det stred väl egentligen mot hans värderingar. När jag läste om detta i boken kom jag att tänka på “Stoner” av John Williams.
Ragnars idévärld känns för mig ganska konservativ, för att inte säga auktoritär. Den påminner i viss mån om klassisk konservatism.Samhället, staten, är viktigare än individen. Begreppet Folkhemmet kommer ursprungligen från den konservative poltitikern Rudof Kjellén men hans folkhem var naturligtvis annorlunda än Per Albinns. Kjellèns idéer låg nog ganska nära dagens SD.

12 december, 2019 at 03:50 •
husse
Deltagare

Men kunde han bli slöjdlärare utan att ha gått i gymnasiet? Det låter märkligt i mona öron. Idag erbjuds den utbildningen av tre universitet och Konstfack. Jag skulle tro, att gymnasieexamen krävs för att komma in.
Ragnar var väl duktig i skolan och skulle säkert kunnat få höga betyg även i gymnasiet.Möjligen skulle matten kunna vara ett hinder. Många har problem med den, däribland jag. I “läsämnena” bör en normalbegåvad personkunna få bra betyg om han/hon anstränger sig.Det är möjligt att det var svårt att komma in påarkitektutbildningen. I så fall kanske han hade kunnat göra, som många av dem, som vill bli läkare eller tandläkare. KOmmer de inte in Sverige, säker de utbildningsplats utomlands, ofta i Tyskland. Det kanske är möjligt även för arkitektstuderande. Å andra sidan har arbetsmarknaden inte varit så bra just förarkitekter, så det kanske var tur att han inte valde det yrket. Orsaken var nog, att han inte ville förhäva sig.

12 december, 2019 at 03:41 •
husse
Deltagare

Jag kan ha förståelse för Ragnars syn på dotterns idrottande.Om man idrottar på elitnivå bör man alltid göra sitt bästa.Det ligger vl i idrottens idé att man alltid ska anstränga sig och göra så gott man kan, ta ut sig till det yttersta.Om man utövar någon idrott mera som hobby blir det annorlunda men även då bör man göra sitt bästa.Annars sviker man lagkamrater och motståndare.
En fundering:Ragnar skulle ha velat bli arkitekt. Varör satsar han inte på det. Om han skulle misslyckas kan han ju falla tillbaka på möbelsnickeriet.Tycker han att det är att göra sig märkvärdig? Är han rädd för den akademiska miljön?

  • Det här svaret redigerades för 4 dagar, 3 timmar sedan av husse.
11 december, 2019 at 03:16 •
husse
Deltagare

Jag håller med om din beskrivning,Arne. Jämförelsen med Ove i “En man som heter Ove” är intressant. Jag har inte läst boken., men jag har sett filmen på TV.Och den Ove vi möter i filmen påminner gansla mycket om Ragnar,tycker jag.

10 december, 2019 at 03:15 •
husse
Deltagare

Jag får inte detta att gå ihop. Jag kan förstå, att Ragnar inte sympatisera med nationalistiska grupper, som vekrade för att splittra ett land. Men som socialdemokrat borde han inte ssympatisera med Franco. Olof Palme kallade i ett tal Franco-regimen för “satans mördare”. Det var efter att man hade avrättat en person genom garrotering. Jag får en känsla av, att Ragnar inte földe med i nyheterna så npga. Han visste ju till exempel inte vem Noam Chomsky var.Han nämndes ju ofta i debatten om Vietnamkriget.

9 december, 2019 at 03:32 •
husse
Deltagare

Ja, händelsen i Spanien reagerade jag på. Den stämmer inte med min bild av hur Ragnar var.
Han var nog inte nykter. Dessutom visste han knappast att det var Francos motto. Det var kanske tur, att det hände i Pamplona. I Barcelona hade kanske reaktionen varit ännu starkare, eftersom katalaonierna var förtryckta under Francos styre. De fick inte tala sitt eget språk bland annat.

  • Det här svaret redigerades för 1 vecka, 4 dagar sedan av husse.
4 december, 2019 at 03:29 •
husse
Deltagare

Tack för en bra inledning, Arne. Jag läser boken som en satir över folkhemstanken. Ragnar är väl den “idelae medboraren” i folkhemmet. Jag tycker, att boken bitvis är ganskla rolig. Det finns en del humoristiksa formuleringar. Jag kan inte ge något exempel just nu. Jag kanske återkommer om det.
Det jag har litet svårt för är, att Ragnar till varje pris vill göra sina barn till elitidrottare. Han säger vid ett tillfälle någonting i stil med att utan idrotten har livet ingen menimg. Det finns väl annat man kan sats på som ger livet mening. Dottern satsar på en akademisk karriär. Han är stolt när hon disputerar men känner sig främmande i den miljön.

1 december, 2019 at 05:15 •
husse
Deltagare

Jag reagerade på namnet Tor. “Vem är det?” hann jag tänka, innan jag förstod att du menade Tord. Jag tyckte inte, att det fanns anledning att påpeka det lilla skrivfelet.

1 december, 2019 at 04:54 •
husse
Deltagare

En fråga för skojs skull: Om ni skulle vara tvungna att tiilbrnga en kväll med någon av syskonen Selamb, vem skulle ni välja?
Jag skulle nog välja Peter. Även om han är lika egoistisk som de andra syskonen och väldigt snål, är han inte lika högfärdig. Han framsstår som litet enklare och folkligare.
Stellan och Laura upplever jag som högfärdiga och “fina” av sig.Tillsammans med någon av dem skulle jag känna mig osäker och rädd att “göra bort mig”. Att umgås med Tord är nog livsfarligt och Hedvig förstår jag mig inte på.

30 november, 2019 at 03:08 •
husse
Deltagare

Romanen är bra och läsvärd. Handling, språk och miljöskildring är av hög kvalitet. Det som brister är personskildringen. Den är i hög grad onyanserad. Peter, Stellan och Laura är ju stora egoister, men verkar inte ha några andra egenskaper. Hedvig har jag svårt att förstå mig på, men hon är nog skadad av sin barndom. Det är de väl alla.Tord ser jag som psykiskt sjuk.
En trea känns väl snålt, en fyra alltför generöst. Jag stannar på 3,5 om det finns ett sådant betyg. Annars får det bli en svag fyra.

29 november, 2019 at 03:29 •
husse
Deltagare

Jag väljer “Ormboet” av Francois Mauriac som ny cirkelbok.

24 november, 2019 at 03:09 •
husse
Deltagare

Percy ute efter hennes pengar? Percy var väl rik?

18 november, 2019 at 04:59 •
husse
Deltagare

Jag har en annan fundering. Varför skriver Siwertz in den finländske baronen, Lauras andre man, för att nästan direkt låta honom bli sjuk och dö?
Är det för att Laura ska få visa hur kall och känslolös hon är, när hon vägrar att besöka honom på sjukhuset?
Baronen blir ju sjuk efter att ha druckit otjänligt vatten från Selambshofs brunn. Vill Siwertz visa, att Peter av snålhet inte bryr sig om att se till, att brunnsvattnet är rent?
Jag kan inte undgå att komma att tänka på, att Max Wibom fick kritik från bland andra ärkebiskopen Nathan Söderblom för att han misskötte hälsovården i de nya samhällen,. som växte fram på den avstyckade marken. Han agerade som någon slags lokal härskare och åtog sig uppgifter, som normalt borde skötas av en kommun, som till exempel busstrafik och hälsovård.Uppgifterna har jag hämtat från boken om Huvudsta gård, som jag citerat tidigare.

16 november, 2019 at 03:16 •
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 306 totalt)