• Immi Lundin gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Klassikercirkeln mars – ”Kris” av Karin BoyeKlassikercirkeln mars – ”Kris” av Karin Boye 6 March, 2016 08:28

    Kanske kunde man börja samtalet om Malin Forst, den unga hvudpersonen i Kris med scenen runt matbordet hemma hos familjen Forst, den som börjar på sidan 115? Malin brottas ju under hela vårterminen på lärarinneseminariet med sig själv och sin självkritik. Kritiken tar sig religiösa och moraliska uttryck, men jag kan ändå inte komma förbi denna familjeinteriör när jag försöker förstå Malin och hennes sitation. Hur uppfattar ni andra den här scenen?

    • Jag märker att jag håller andan när jag läser matbordsscenen. En stämning att ta på. Jag tycker att beskrivningen; “var far besatt av angreppslust som av positiv elektricitet, så var Malin hans negativa motpol”, säger mycket om dynamiken mellan de två. Om kapitlet behövde en titel skulle jag med rätta döpa det till “Spänningsfält”. Jag själv är dessutom mycket förtjust i när miljöbeskrivningar gestaltar situationer. “Moraklockan tickar högt, elakt. Den njuter av sitt privilegium att vara ting och utan skuld …”. Snyggt!