• Ina kommenterade en aktivitet 11 June, 2018 02:31

  In reply to: Vy

  Livet är hårt och det är mycket som i förhållande till dessa människor blivit bättre. Barnaga och ett arbete som är snarlikt slaveri är företeelser som tack och lov numer är lagstiftat förbjudet. Sen finns annat i deras liv som är fint. Naturen och stillheten.

 • Ina kommenterade en aktivitet 25 March, 2018 10:19

  In reply to: Vy

  Instämmer!
  JOBBAR på ett ställe där en liknande tystnadskultur råder… Självklart får det inte samma konsekvenser om man bryter tystnaden som i Kallocain, fast rädslan för att göra ledning och chefer missnöjda är så stark att ingen säger något. De enda som uttalar sig är de som har ledningens förtroende…. Ja, så Kallocian har mycket att säga även idag.

  • Leo är till en början en vinnare i det sjuka samhället. Han tillverkar och uppfinner medlet kallocain. Med tiden så börjar han misstro systemet och till slut så drabbas han av rädsla för sin egen uppfinning. Boye inspirerades av nazityskland och sovjetkomunismen när hon skrev Kallocain vilket märks.

 • Ina kommenterade en aktivitet 19 March, 2018 10:17

  In reply to: Vy

  Har nu läst klart hela boken! Det är därför jag inte svarat tidigare.
  Jag retar mig på Leos person. Han är så naiv och godtrogen. Samtidigt så är det bra och jag kan se många paralleller till dagens teknokratsamhälle där människor på liknade sätt som i Kallocain behandlas som schackpjäser utan att vara medvetna om det själva. Liksom idag så ä…[Läs mer]

 • Ina kommenterade en aktivitet 27 January, 2018 12:20

  In reply to: Vy

  Förändringen beskrivs som ganska friktionsfri. Den nya makten behöver inte ta i med så mycket våld, även om det uppstår kravaller (som tystas ner). Kvinnor fråntas de flesta rättigheter. Män som Francois blir vinnare. Den post som muslimska broderskapet kräver av socialisterna är Utbildningsministerns. De som kontrollerar barnen kontrollera…[Läs mer]

  • Självklart så får det stora konsekvenser eftersom det är utbildning man kontrollerar som Ina (ovan) tar upp. Det känns så bedrägligt och sorgligt alltihop. Sorgligt att ingen som inte är National Frontanhängare och rasist säger ifrån.

   • Jag läser det som en skildring av människans likgiltighet inför det som händer andra och instinkten att först och främst skydda sig själv. Men det är ju en oerhört svart och cynisk skildring av mänskligheten. Vi får hoppas att det i den verkliga världen skulle finnas fler som vågade säga ifrån!

    • Jag läser den också som en skildring av människans likgiltighet. Ser man boken som en dystopi så är det också intressant att jämföra den med t.ex. Margaret Atwoods Tjänarinnans berättelse. I Underkastelse så får vi följa en vinnare. Francois blir en vinnare när det nya samhällssystemet väl är satt. Off-Fred i Atwoods roman tillhör förlorar…[Läs mer]

 • Ina kommenterade en aktivitet 27 January, 2018 11:51

  In reply to: Vy

  Jag kan hålla med om ovanståendes reflektion att François framstår som något mer sympatisk i stadsteaterns dramatisering. Ändå så kvarstår faktum att han inte hjälper Myriam när hon behöver hans hjälp, helt enkelt alla de judar som bor och lever i Frankrike.

  • Apropå miljöbeskrivningarna: Jag tycker universitetsmiljön är väl beskriven med korridorer, föreläsningssalar och lektorer i bruna kavajer och säckiga byxor.
   Sedan minns jag också särskilt scenen när Francois flyr ut på landet i sin bil och finner landsbygden tom och övergiven, med spår efter våld och kravaller och med människor som gömmer sig…[Läs mer]

   • Instämmer med ovan! Miljöbeskrivningarna är bra. Även av de olika parisiska kvarteren.
    Den scen du beskriver, är det när han åker till en liten oret där byborna tittar på BBC news och där får höra om kravallerna?

 • Ina registrerade sig 20 November, 2017 02:42