• Ingrid Maria postade en uppdatering 7 June, 2017 08:33

  Vissa böcker passar extra bra att diskutera i grupp. En sådan är den sydkoreanska författaren Han Kangs gåtfulla lilla  bok ”Vegetarianen”. Vi läste romanen i min läsecirkel i våras och jag grubblar fortfarande på den!

  Han Kang är aktuell med inte mindre än två titlar på svenska. “Vegetarianen” utkom 1997 i original och har översatts till svenska från engelskan i samband med att boken förra året erhöll det prestigefyllda internationella Booker-priset. Det har skrivits spaltmeter om den här boken i pressen. Den andra boken heter “De levande och döda”.

  I “Vegetarianen” får läsaren betrakta huvudpersonen Yeong-hye utifrån makens, svågerns och slutligen systerns perspektiv, aldrig får vi veta vad hon själv känner. Det närmaste vi kommer henne är genom de korta och våldsamma hallucinationer, som redovisas, insprängda i texten.

  Romanen börjar helt oskyldigt med en första mening som jag är mycket förtjust i: Innan min fru blev vegetarian hade jag alltid tänkt på henne som fullständigt alldaglig i alla avseenden.

  Maken har gift sig med Yeong-hye för att han ser henne som en icke-krävande grå mus, kompetent vid spisen, tystlåten med ett enda särdrag, nämligen att hon inte tycker om att bära bh, en vana som mannen anser skämmer ut honom.

  När Yeong-hye förpassar allt kött från lägenheten och bokstavligen över en natt blir vegetarian (egentligen vegan) chockerar och provocerar hon omgivningen oerhört! Hon slutar därtill i stort sett med att sova och prata. Människor tycks inte längre ha någon betydelse för henne.

  Yeong-hyes egen far går så långt att han under en familjemiddag ger sig till att brutalt tvångsmata sin dotter, som svarar med att skära sig i handleden med en vass kniv. Man behöver inte vara detektiv för att kunna räkna ut att det Sydkoreanska samhället är mycket patriarkalt.

  I den tredje, närmast poetiska, delen har systern placerats på mentalsjukhus och vägrar  att inta någon föda överhuvudtaget. Eftersom Yeong-hye numera är övertygad om att hon är ett träd, så behöver hon bara vatten och solljus.

  På grund av att vi endast ser Yeong-hye utifrån förblir hon ett mysterium för oss. Kanske lider hon av anorexi och/eller schizofreni (läkarnas diagnos). Själv tror jag att hon är en kvinna som helt enkelt har fått nog!

  Sammanfattningsvis är “Vegetarianen” en mörk och dyster, emellanåt grotesk och motbjudande historia, men ändå, på något märkligt vis, vackert berättad. Det är en bok som man inte glömmer i första taget, oavsett vad man tycker om den! En bok som förtjänas att  läsas flera gånger!

   

   

   

  • Vilket bra tips! Blir sugen på att läsa. Får läggas till högen med böcker till semestern.

  • Jag läste den här i helgen och grubblar också! Jag tolkar Yeong-hyes karaktär som människans längtan tillbaka till naturen, till det ursprungliga. Kan man bli ”fri” från det mänskliga, det som binder oss till samhället och konventionerna? Mycket intressant bok!

   • Nog är det en roman som kan tolkas på många olika vis!! Min tanke är mer att det var det manliga förtrycket som tog knäcken på Yeong-hye. Pappan misshandlade henne som barn, maken utnyttjade sin fru och lät bli att försvara henne när omgivningen gick till attack och så ,till sist, svågern som utnyttjade sin svägerska sexuellt för sitt konstnärliga projekt. Jag associerar också till kvinnor i vår svenska historia som inte rättade in sig i ledet. De ansågs obekväma och placerades på sinnessjukhus. Kanske Yeong-hye helt enkelt gav upp och ville försvinna.

  • Jag tror också att Yeong-He fått nog och bara vill vara för sig själv. Hon vill själv bestämma vad och OM hon ska äta, ha på sig kläder eller inte o s v. Men hon får inte komma till tals, ingen bryr sig om att fråga henne på riktigt HUR hon vill ha det. Och hon fick aldrig heller ett eget kapitel i boken, utan ses bara utifrån. Det är därför jag som läsare inte får svar på varför hon agerar som hon gör.