• Ingrid Maria postade en uppdatering 11 June, 2017 02:07

  I min bokcirkel tipsar vi alltid varandra om böcker (högt och lågt) som vi läst på sista tiden, efter det att “boken på tapeten” avhandlats. “Blybröllop” blev mitt bidrag häromsistens. Sara Paborn har i sin senaste, fjärde roman kokat ihop en riktig rövarhistoria!

  Irene Hussvig är en 67-årig, alldaglig, asocial pensionerad bibliotekarie och en riktig “bok-kramare”. Romanen är hennes bekännelse, där hon erkänner att hon tagit kål på sin make Horst, som hon varit gift med i inte mindre än 39 år.

  Horst var en osedvanligt egotrippad, snål och fantasilös karl, med sadistiska tendenser, kabeldragare till yrket. Han motade exempelvis ut Irene från hennes läsrum på vinden, vilket han i stället gjorde om till “audiorum”. Horst hade nämligen dille på dyra högtalare. Mycket till musikintresse hade han däremot inte. Irene blev tvungen att ordna med en egen läsvrå i pannrummet i stället.

  På biblioteket fick hon i samma veva en “en vinnarskalle och idéspruta” till chef, som bland annat gladeligen förpassade hela lyrikavdelningen till en garderob, detta för att få plats med en nyinrättad karaoke-hörna. Irenes lilla arbetsrum ersattes med en slags kundvagn och ett trendigt så kallat “aktivitetsbaserat arbetssätt”. Man kan inte låta bli att fråga sig om författaren har egen erfarenhet av biblioteksarbete(!)

  När Irene en dag upptäckte att Horst kört en del av hennes älskade böcker till soptippen var (helt förståeligt) måttet rågat! I en låda hittade hon gardintyngder av bly, som hon ärvt efter sin mamma, och med hjälp av instruktionerna i utgallrade kemiböcker satte hon sin uttänkta förgiftningsplan i verket. Läsaren får följa Irenes ansträngningar in i minsta detalj.

  “Blybröllop” är en underhållande, om än en smula makaber roman, om en kvinna som fått nog, som tar vedergällningen i egna händer (ett inte alltför ovanligt motiv i litteraturen) och därmed makten över sitt eget liv. Dåligt samvete lider hon inte av, trots detta förblir läsar-lojaliteten boken igenom hos Irene. “Blybröllop” är inte direkt någon oförglömlig läsupplevelse, men romanen är inte alls illa skriven.

  Uppiggande semesterläsning således, det morbida innehållet till trots!